Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2021 Adásnap: 2021. október 29.
Időpont: 11:34:24 | Időtartam: 00:22:04 | Csatorna: | ID: 3851825
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy! - Villány és vidékeMűsorújság adatai:
Feliratozva a Teletext 111. oldalán. Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet. Turisztikai magazin.
Technikai leírás:
- A teljes leirat forrása a teletext.
A műsorszolgáltatói információk forrása a teletext.
Teljes leirat:
A villányi borvidék időtlen idők óta napsütötte dűlőiről híres.
Kisebb-nagyobb megszakításokkal a kelták óta termesztik itt a szőlőt,
készítik a bort.
Ötven hektárnyi pazar szőlőterületről mesélnek
a Nagyharsány környékén feltárt római kori leletek is,
ám a vidék legfontosabb bortörténeti pillanata
a törökök kiűzéséhez és a Mária Terézia által betelepített
svábokhoz köthető.
Nem csak a rájuk jellemző precizitást,
de a szőlő iránti szeretetet, szaktudást,
no meg a jobbnál-jobb fajtákat is hozták magukkal.
A mai Villányi Portuguisert, a kékoportót is
nekik köszönheti a borvidék.
Az utóbbi évtizedek trendjét követve általában a testesebb bort adó
fajták vannak most a borvidéken túlsúlyban.
cabernet sauvignon, cabernet franc,
ugye a cabernet franc ráadásul Villány zászlós bora is...
és a merlot, sirah, tehát jellemzően a teltebb,
testesebb fajták uralják a borvidék összképét.
Ugye megjelentek már az elmúlt évek bortrendjeinek
köszönhetően a könnyebb, illatosabb fehér borok.
Rosé borok mindig is voltak a mi a környékünkön azok
mindig kedveltek voltak...
de most már a pincészetek nagy részénél legalább
egyfajta van, de van, ahol több is az illatos fehér borokból megjelenik.
- A villányi borvidék nem finomkodik.
Telt, testes nagy boraitól vált nemzetközi szinten jegyzett
bortermelő régióvá.
Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma Magyarországon,
amit igényel is a kékszőlő.
Villány szívében, abban az épületben,
amelyben már csaknem száz éve bormúzeum lakik,
valamikor Teleki Zsigmond a hazai aranynemesítés,
a szőlő- és borkultúra reformere borászkodott.
Hajdani pincéjében közel ezer, a szőlőműveléshez
és a borkészítéshez köthető kiállítási tárgy van.
- Minden szüretet követően a különösen jó minőségű borokat,
palackos borokat a múzeumban helyezték el
több éves, akár évtizedes érlelésre is.
Tehát a muzeális boroknak szánt tételeket itt,
a múzeumban helyezték el.
Muzeális bornak a mai napig a legalább öt éves borokat hívják.
- A hetvenes években aztán a környék boros gazdáinak
felajánlása révén elkezdtek otthonra lelni
a mai gyűjtemény első darabjai.
Százhúsz éves dugózógépektől kezdve, hasonló korú borpumpákon át,
egy a világháború után megjelent első generációs
borpalackozó sorig minden van, aminek köze van a szőlőhöz, a borhoz.
- A vendégeknek úgy szoktuk elmondani,
hogy a szőlőültetéstől kezdve
ültetéstől kezdve a bornak a palackba kerüléséig,
tulajdonképpen minden munkafolyamathoz tartozó
eszköz, szerszám, berendezés, masina bemutatásra kerül.
Európa egyik legnagyobb tematikus borászati
gyűjteményével rendelkezünk.
- A történelem nem csak a négy fal között elevenedik meg
a villányi borvidéken.
Képeslapok és turisták fotóinak örökös témája a palkonyai
és a villánykövesdi pincesor is mindkettő a környék
legfontosabb helytörténeti kuriózumai közé tartozik.
A palkonyai közel kétszáz éves, jelenleg öt szinten
ötvenhárom tradicionális pince alkotja.
Országosan védett műemlék.
Itt a kilencvenes években nagyon nagy hangsúlyt fektetett
az akkori település vezetősége, az önkormányzat arra,
hogy ez a pincesor ez így maradjon meg
és ennek köszönhető, hogy az utóbbi harminc évben
a pincesornak a rehabilitációja megtörtént és úgy egyébként,
hogy a funkciókat is tudta tartani,
illetve új funkciókkal ugye ezekkel a vendéglátási
funkciókkal bővült.
Nagyon kis színesek is a pincék,
tehát ha végig sétálunk itt az öt szinten
akkor különböző piros ajtók, zöld ajtók, sárga ajtók
tehát ezek váltakoznak ezeknek is meg van
egyébként a szabályozása, hogy melyik színt lehet
használni illetve hát ugye átalakítani
nem szabad ezeket pincéket, nem szabad kéményeket
vagy tetőablakot helyezni egy ilyen pince-házra
illetve ami még nagyon fontos,
hogy települési szinten azért mindig van a műemlékekre,
nem csak a pincékre, hanem a műemlékileg védett házakra
ilyen kis kerámia jelölés van,
hogy melyik ház védett a homlokzati részen.
- A feljegyzések szerint a 12-13. században a mai Palkonya
település ősét Pálkánynak hívták.
Később aztán - a sváb népesség betelepülése után
Németpalkonyaként vált ismertté.
A település lakosságának negyven százaléka ma is
svábnak vagy sváb gyökerűnek vallja magát.
Nagy műgonddal, szigorúan kézzel szüretelik
az érett merlot-t a Sauska család egyik napsütötte dűlőjén.
Bár az idei meglehetősen későn induló évjárat volt,
a tartós szárazság némi fejtörést is okozott a vidék borászainak,
az augusztusi eső aranyat ért.
- Elmondhatom, hogy egy nagyon kiegyensúlyozott
és egy jó minőségre számítunk.
Nincsen kimagasló mennyiség, de nagy termésveszteség sincs,
úgymond kiegyensúlyozott évjáratra számíthatunk.
- Bár a családnak először Tokajban volt pincészete,
történetük valójában innen, a villányi borvidékről indult.
- Apósom itt született, Sauska Krisztián Sombereken,
ez nem messze innen egy húsz kilométerre található.
És egy kalandos történet az övé, hogy hogyan hagyta el
Magyarországot, került ki Amerikába
majd jött vissza rendszerváltás után.
Az első útja a borászat terén Tokajba vezetett,
ami nem véletlen, hiszen az a legismertebb
és a legmeghatározóbb borvidékünk
úgy gondolom Magyarországon.
Második út pedig valahol hazavitte és vörösborokhoz,
ez pedig ugye Villány, a legdélebbi vidékünk.
- A villányi vörös messze földön híres.
A helyiek szerint a borvidék sikerének titka egyértelműen
a sváb hagyományokra vezethető vissza.
Egyébként másik érdekesség, történelmi párhuzam,
hogy ugye a mohácsi csata volt amit elvesztettünk 1526-ban,
illetve utána itt volt a nagyharsányi csata,
ami innen pár kilométerre volt, ami a török kiűzésének
volt egy végső pontja.
És az apósomnak a családja, a Krisztiánnak a családja is
úgy kerültek ide, hogy az ő felmenői részt vettek abban
az összevont seregben, akik a törökök ellen harcoltak
és azért cserébe, tehát a szolgálatért cserébe
kapott bizonyos szőlőterületeket Sombereken.
Néhány hektárnyi szőlőterülettel kezdték,
mostanra pedig már közel száz hektáron gazdálkodnak.
Úgy vélik, ez az a méret, ahol már biológiailag is
hatással lehet lenni a szőlőművelésre.
A család feltett szándéka, hogy nyissanak
az organikus termesztés felé.
A villányi borvidék másik legendás,
sváb felmenőkkel büszkélkedő bortermelő családja
Gerblről magyarosította Gerére a nevét.
Ma már 75 hektáron termesztik organikusan szőlőiket
és Sauskáékhoz hasonlóan ők sem kívánnak tovább terjeszkedni.
- Most úgy érezzük, hogy ezzel el is értük azt a méretet,
amit mi terveztünk.
Meg ez olyan optimális, amit még egy család át tud látni.
Mi szeretnénk, ha ez így is maradna,
hogy családi kézben maradjon és hogy mi felügyeljük
a folyamatokat akár a szőlőben,
akár a pincészetben meg hát ugye nálunk szerves részét képezi
a vendéglátás a család életének.
- A Gere család hét generáció óta foglalkozik borkészítéssel.
Az elmúlt 45 év alatt volt ugyan egy kisebb szünet,
de Andrea édesapja végül folytatta a családi hagyományt,
tovább örökítve a felmenők szőlő iránti tudását
és szenvedélyét.
- A nagypapám egy tényleg annyira egyszerű ember volt,
ugye ő parasztember volt és hála istennek nagyon sokáig
megtartotta köztünk a jóisten mert csak tavaly ment el tőlünk
és már majdnem betöltötte a százegyedik születésnapját
és ő józan paraszti ésszel gondolkodott.
Ő ismerte a földet, kívülről belülről,
az egész vidéket ismerte, nagyon jól tudták tényleg,
hogy hol vannak a jó területek a szőlőtermesztéshez
és rengeteget tanult tőle édesapám.
Szemléletben is, munkához való hozzáállásban,
humánusságban szóval tényleg nagyon sokat
kaptunk tőle, és ezt édesapa szerette is volt tovább vinni
és hát vitte is tovább és átadta nekünk is.
- Andrea gyerekkorának jelentős részét a szőlőben töltötte.
Olyan szemmel figyeli, úgy ismeri a helyi borokat és szőlőt,
ahogy csak egy tősgyökeres villányi.
Ha itt ugye a villányi nagy borokról beszélünk,
akkor mindig a cabernet franc, a cabernet sauvignon,
a merlot ugye a fő fajták, amikből fajtiszta borok
készülnek vagy adott esetben házasítások.
És ugye Villány esetében pont az is adja,
hogy egy különleges adottságú borvidék,
hogy egyrészt a talaj szempontjából viszonylag
homogénnek mondható a borvidék,
ugye minden mészkő alapon fekszik, ez az alap mészkő
nagyon meghatározza a borok ízvilágát.
Tehát ez visz egy gyönyörű szép ásványosságot a borokba
tehát igazából érzed, hogy folyamatosan vibrál
a bor a szádban. Élettel van tele.
- Az életteliséghez a villányi borvidékre jellemző enyhe
szubmediterrán hatású klíma társul, ami olyan mintha napsütés,
a nyár költözne a régió boraiba.
Mátyás. Így hívják Günzer Tamás legnagyobb becsben tartott borát,
amelyet édesapja előtt tisztelegve 2003 óta készít
és a legidősebb cabernet franc ültetvényéről származik.
Kicsiben kezdte ő is 1991-ben, amikor frissen végzett
agronómus lett, de már gyerekkora óta
szívta magába a tudást, figyelte a villányi borvidék lüktetését.
Édesapámmal jártam a szőlőbe, segédkeztem
a pincében, ott látta bennem azt, hogy érdemes a gyereket elindítani
és ezt nagyon köszönöm neki.
Egy 0,3 hektárt kaptam, és egy kis pincét örököltem Palkonyán.
Ott kezdtem el, az első borom emlékszem háromezer liter bor volt
és mindjárt beneveztem a villányi borversenyre
és annyira büszke voltam rá, hogy aranyérmet kaptam vele,
hogy onnantól sima ügy volt, hogy borászattal kell foglalkozni.
- Harminc éve foglalkozik borkészítéssel Günzer Tamás,
és nem éri be a tökéletesnél kevesebbel.
2019-ben az év pincészetének épp az övét választották,
és még egy különleges és egyedülálló szabadalom is
köthető a nevéhez.
Ez egy úgynevezett nagyüzemi kotyogó,
- Ezt a tartálygyártómmal közösen fejlesztettük ki.
A jelentősége annyi, hogy egy vízzár,
egy nagyon nagy segítség a számunkra.
a zárt rendszerű erjesztésnél a fehér, rosé boroknál
egy kis öt literes edénybe érkezik a kijövő gáz
és az tökéletesen megmutatja az erjedés intenzitását,
tehát reggel, ha a fiammal belépünk az üzembe
akkor tökéletesen látjuk, hogy melyik tartályban
mi történik anélkül, hogy megkóstolnánk a bort.
- Mostanra az egész család beállt Tamás mögé
és bár már közel hetven hektáron gazdálkodnak,
az irányítást máig nem engedték ki a kezükből.
Sőt a borkészítés fortélya náluk szó szerint apáról fiúra száll.
Egy fantasztikusan jó érzés, hogy egy viszonylag nagyobb méretű
pincészetté híztuk ki magunkat és az egész család mögöttem,
mellettem van és együtt érjük el a sikereket.
A feleségem ő a vendéglátásért felelős, a lányom a marketing
részét látja el tökéletesen.
A fiam a fő borász, aki már ötödik éve készíti a borokat,
jó magam meg valahol mindenes vagyok.
De úgy osztottuk fel a feladatokat a fiammal,
hogy én a hetven hektáron irányítom a szőlőtermesztést,
a szüretet és amikor bejön a szőlő
onnantól kezdve a fiam veszi át és készíti a borokat.
- A hordókat pedig csakúgy, mint a legtöbb villányi
borosgazdának, Flódung Kristóf készíti neki,
a Villánytól mintegy félórányira található Palotabozsokon.
Nemzetközi hírű hordók születnek itt, kizárólag zempléni
és mecseki fából.
- Az is nagyon fontos tényező, hogy mi is járjunk hozzájuk
kóstolni és közösen meg tudjuk ott beszélni,
hogy hát ebbe egy kicsit sok a fa, soknak tűnik,
vegyünk vissza a pörkölésből vagy esetleg
a fa alapanyagán változtassunk, tegyünk be több zemplénit,
kevesebb mecsekit.
A mecsekinek is több ízvilága van, tehát vajasabb,
a nyelésnél más jellege van illatra meg ízre is,
és akkor van itt több lehetőség, de azt nekünk is borásszal
együtt ki kell dolgoznunk, hogy az adott borhoz
mi a legoptimálisabb hordó, ami kell.
- Bár a hordókészítés koronázatlan királyai mindig is
a franciák voltak, Flódung Kristóf már oda is szállít hordóiból.
Kevesen tudják, de mostanra a magyar hordók
a világ második legjobbjainak számítanak,
közvetlenül a franciák után!
És bizony a mecseki és a zempléni tölgyre esküszik
a borászok nagy része.
Azért innen vásárolunk, mert a kísérletek
és a visszajelzések alapján ízhatás szempontjából
ez a két terület vált be a legjobban,
mert máshonnan is tudnánk vásárolni,
de mi ettől a két helyről vásárolunk
és ugye helyi fákat kocsánytalan tölgyeket használunk
és ugye nem mindegy a faanyag szempontjából,
hogy tiszta vizet szív-e, karszt vizet szív-e
a hegy tetején vagy pedig egy homokos,
agyagos talajon növekszik a fa és szemmel nem látható,
de a farost szálaiba, szerkezeteibe,
az ízanyagba berakódik.
Sőt hát a bor fordítottan dolgozik, kioldja ezeket az anyagokat
és beleépül a borba.
- Ez a palotabozsoki kádárműhely egyike
azon keveseknek a világon, ahol a hordók alapanyagától,
a gyártáson és a tesztelésén át minden folyamat
házon belül történik.
Villány és környéke nem csak kiváló borai,
napsütötte dűlői miatt vonzó vidék, de kultúrtörténeti rejtelmei,
legendái miatt is.
A Szársomlyó kivételes geológiája a művészeket is megihlette.
- Amitől messzi földön híres, azok az alakzatok,
képződmények, amelyeket a korábban vízszintes helyzetű
mészkőlapok, amelyek az Észak-déli irányú
hegységképző erről hatására kibillentek vízszintes helyzetükből
és a felszínen, illetve a hegy gerincének közelében lévő
mészkő rétegek fejei ilyen úgynevezett
ördögszántásokat alkotnak.
- Bár a Szársomlyó 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt áll,
egészen 1967-ig bányásztak itt a mészkövet.
Közvetlenül utána, a megszokott köztéri szobrászat
lehetőségein túlmutató, a művészeti kiteljesedésben hívő
fiatal szobrászművészek látogattak a hegyhez
és hagyták itt maradandó alkotásaikat.
- Pécsi fiatal alkotóművészek, elsősorban szobrászok
szervezésében létrejött az első szobrász szimpózium.
Ez egészen a kilencvenes évek közepéig tartott,
amikoris éves rendszerességgel, első években hazai aztán
egyre sűrűsödő nemzetközi részvétellel szobrász szimpóziumokat
tartottak és az alapításnak fő szabálya volt,
hogy az itt alkotó szobrászok, egy-egy művet
a szoborparkban hagynak.
- 1968-ban nyugati mintára megalapították a Baranyai
Alkotótelepeket,
1970-től pedig egyre több nemzetközi művész érkezett
Magyarországra Oroszországtól Olaszországon át egészen
Japánig csak azért, hogy a Szársomlyón alkothasson.
- A műalkotások vagy nagyharsányi, esetleg beremendi mészkőből
készültek, de például egészen Szibériából is szállítottak ide
alapanyagot, amiből aztán az alkotó elkezdhette a munkáját.
- A Szársomlyóról Magyarország legősibb Mária-lelőhelye is
könnyűszerrel elérhető.
Máriagyűdre évszázadok óta a vigasz és a gyógyulás
reményében zarándokolnak el a keresztények.
Már a kora vaskorban lakott volt a terület:
éltek itt kelták, rómaiak, jöttek ide barlanglakó szlávok is,
akiket a legenda szerint a salzburgi érsek
ajándékozott meg egy Mária szoborral.
- Egy másik jámbor érsek, Querfurti Brunó vállalja fel
azt a nagyon nehéz feladatot, hogy ezeket a fekete pogány
magyarokat, így nevezte őket keresztény hitre térítse.
Hát olyannyira nem sikerült Brunó érseknek,
hogy menekülnie kellett, mert majdnem megölték.
Viszont Szent István király
bölcsen látta, hogy itt még közel sem áll meg a dolog,
ezért a közeli történelmi kisvároskából Pécsváradról
bencéseket hív ide, akiknek az első feladata az volt,
hogy egy kápolnát építsenek.
Ez 1006-ban történt és az előbb említett
Mária szobrot felhozzák a kápolnába.
A mostani szentély, a bencés atyák által épített
kápolnának az alapjain nyugszik,
tehát megőrizték az újjáépítésben is az alapokat.
- A templomot végül a ferencesek kibővítették
és 1742-ben újjászentelték, de máig a Mária-jelenések miatt
foglal el igazán különleges helyet a kereszténység életében.
A szentély éke ma is a Mária szobor és a hozzá kapcsolható
csodálatos jelenések.
- A gyógyulások száma, a több mint háromszáz
váratlan gyógyulás és a több mint száz mankó,
amit a betegek itt hagynak a bizonyíték arra,
hogy itt valami csodálatos dolog történt,
hogy az ég találkozott a földiekkel.
- Ahol a fény, az ég a földdel találkozik,
ott a levendula is jól érzi magát.
Máriagyűdön kezdetben mindössze tizenöt
Tihanyból érkezett bokorral gazdálkodott az egyházközösség,
mára már százötven is burjánzik Polgár Péter szőlőjének
szomszédságában.
Műsorszolgáltatói ismertető:
- A villányi borvidék időtlen idők óta napsütötte dűlőiről híres. Kisebb-nagyobb megszakításokkal a kelták óta termesztik itt a szőlőt, készítik a bort.
- Nagy műgonddal, szigorúan kézzel szüretelik az érett merlot-t a Sauska család egyik napsütötte dűlőjén. A villányi borvidék másik legendás, sváb felmenőkkel büszkélkedő bortermelő családja Gerblről magyarosította Gerére a nevét.
- Mátyás. Így hívják Günzer Tamás legnagyobb becsben tartott borát, amelyet édesapja előtt tisztelegve 2003 óta készít és a legidősebb cabernet franc ültetvényéről származik.
- Villány és környéke nem csak kiváló borai, napsütötte dűlői miatt vonzó vidék, de kultúrtörténeti rejtelmei, legendái miatt is.
Közreműködők:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: