Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2021 Adásnap: 2021. december 10.
Időpont: 11:33:11 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 3868567
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy! - 2021.12.10-i adásMűsorújság adatai:
Feliratozva a Teletext 111. oldalán. Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet. Turisztikai magazin.
Technikai leírás:
- A teljes leirat forrása a teletext.
A műsorszolgáltatói információk forrása a teletext.
Teljes leirat:
- Van-e a világon valaki, akinek Egerről nem az Egri csillagok
és az egri bikavér jut először eszébe?
Nehéz lenne eldönteni, hogy a nagyívű történelmi tabló
vagy a nagyízű mélyvörös egri borok eredete nyúlik-e
a távolabbi múltba.
Mindenesetre nemrégiben feldolgozta egy könyv is
az egri bikavér 150 éves történetét,
aminek kutató munkáiban egy tősgyökeres egri borász,
Csutorás Ferenc is részt vett.
Családja lassan kilencven éve dolgozik a pincékben,
dédapja 1933-ban vásárolta itt az első "lyukat".
- Ez a pince volt, ami az államosítást túl tudta élni,
az 50-es és 60-as téeszesítéseket.
Bár ennek ugye ára volt, mert a nagyapám 10 év alatt
kétszer is meglátogatta mind a Rákosi-,
mind a Kádár-féle börtönöket.
De utána kitartó munkájának köszönhetően '63-tól
folyamatosan működik a borászat.
Egy pincével indultunk, aztán már négy pincénk van,
ez folyamatosan nem is az én életemben,
hanem apukám meg nagyapám folyamatosan vásárolta fel
a szomszéd pincéket.
- Aki a bor miatt jön a városba, előbb-utóbb biztosan
a bikavérnél köt ki.
Mégis éppen az a fantasztikus, hogy ez nem egysíkúvá,
sokkal inkább színessé teszi a borvidéket.
Hiszen egy házasított borról beszélünk,
úgynevezett cuvée-ről, amelyhez minden pincegazda
hozzáadhatja a saját ízlését, kreativitását.
Persze az eredetvédettség szigorú szabályai mentén!
- 13 szőlőfajtát tudunk használni és a 13 fajtából
négyet-ötöt, négyet minimum kötelező használni,
de mi használjuk mind az ötöt.
De nem minden évben érik be mind a 13 egységesen.
A bikavér egy fantasztikus lehetőség nekünk,
hogy a kékfrankos gerincére egy zseniális házasítást
tudjunk létrehozni.
És ez mellett annyiféle bikavér, ahány pince.
- A filoxéra járvány előtti időkben a kadarka volt
a Kárpát-medence uralkodó kékszőlője.
A jobb évjáratok különösen testes, sötét borára az ország
egész területén a bikavér jelzőt ragasztották.
A 19. században aztán a leleményes egriek kadarkáikat
elkezdték bikavérnek, minőséginek nevezni.
Majd amikor a filoxéra járvány után elterjedtek a különböző
világfajták és elkezdték a házasításukat, akkor már
az addigra bikavérként megszokott szín
és ízvilág elérése volt a cél.
Így az egri bikavér alapja ma már a kékfrankos.
A többi társított fajta száma és mennyisége minden évjáratban
hosszas kísérletezgetés, kóstolgatás eredménye.
Az Eger alatt húzódó pincerendszer
"város a város alatt": a pincejáratok szinte összeérnek
a mélyben, összesen több mint 130 kilométer a hosszuk.
Különösen ismert a Szépasszony völgye,
ahol közel 200 pince sorakozik.
- Az itteni pincék azok úgynevezett lyukpincék,
ami azt jelenti, hogy a hegy mélyébe mennek előre,
ameddig csak tudnak.
Riolittufa kőzet van, ami 10-12 fokos állandó
hőmérsékletet tart a bornak.
Egyébként ilyen még rajtunk kívül Tokajban van lyukpince.
Nincs kirakva téglával, nincs beton megerősítés,
hanem maga a vájó mester úgy alakítja a követ,
hogy az statikailag stabil legyen és megbízható.
Tehát körülnézünk, itt az élő kő van a hegy belsejében.
- A várostól távolabb eső Szépasszony völgye
egykor érseki birtok volt.
Egyszerűbben épülhettek itt meg a pincebejáratok is,
mint a város lakottabb részein.
Így alakult ki ez a pincesor, ami egy időben
elég rossz hírűvé vált, a gazdák és kereskedők ugyanis
minél olcsóbb bort akartak itt minél jobb áron eladni.
Mára szerencsére ez megváltozott,
minden minőségi egri borászat igyekszik itt pincét nyitni.
A pincék legtöbbjét már nem szőlőfeldolgozásra
és borerjesztésre használják, sokkal inkább
kóstoló- és vendéglátó terekké alakultak.
- Ezt a pincét mostani formájában 8 évvel ezelőtt vájták ki,
ennek is volt egy pici lyukpince elődje,
amit ilyen szép tágasra bővítettünk.
Abban a szerencsében volt részünk,
hogy itt három pinceág lett összenyitva,
azért ilyen tágas és hatalmas.
Egyébként a legnagyobb része kézi munka,
tehát géppel kimarják a nagyját,
utána pici kalapáccsal mennek az emberek
az állványon, és erre a formára alakítják, amit most is látunk.
- Egy kellemes sétával sok pince végiglátogatható,
és itt gyakran találkozhatunk is az addig többnyire csak
a boltok polcain látott borok készítőivel.
Ráadásul a Szépasszony völgye ideális bulihely is -
ma sincs közel a város, alig hallatszik ki a völgyből a zaj,
így ami itt történik, az itt is marad.
- Ki ne hallott volna Eger várának fényes diadaláról?
Tinódi Lantos Sebestyén is megregélte e falak alatti
"szégyönvallását császár hadának",
és Gárdonyi Géza igazán örökéletűvé tette az egriek
csillogó, regényes hősiességét.
1552-ben, amikor a török hadak felsorakoztak Eger ostromára,
az alig több mint 2000 védő között 45 nő és gyerek is
farkasszemet nézett a félelmetes túlerővel.
Főleg szakácsnők, sütőasszonyok, mosónők, edénymosók,
vízhordók maradtak a várban, akik leginkább
a várvédő katonák élelmezéséről gondoskodtak.
- Két étkezés volt ebben a korban.
A reggeli az olyan 10 óráig és utána 5-6 óra körül a vacsora.
A húsokhoz köretként szószokat, mártásokat készítettek,
amit ebben a korban lévnek hívtak.
Ezeket általában gyümölcsből és zöldségből készítették
és a színük alapján nevezték el: volt sárga lév, zöld lév,
fekete lév, német lév.
- Az egri várban nem csak a korabeli táplálkozásról
tudhatunk meg érdekességeket, de a 16. századi női viseletről is.
Akkoriban például ezt a körgallért
kabát helyett hordták a hidegebb időben.
De az október közepéig tartó ostromban inkább
forró volt a helyzet.
Ahogy Gárdonyi Géza regényében olvashatjuk,
Dobó István kapitány már a nőket is a falakra szólította,
ahonnan nem csak forró vizet meg szurkot zúdítottak
a rohamozó törökökre, de még az ebédre
frissen elkészült gőzölgő gulyáslevest is.
- A gulyásleves az nem igazán helytálló,
de valóban így terjed ez a történet.
Merthogy ez időszakban nem volt sem krumpli,
sem piros paprika a mi vidékünkön,
tehát gulyáslevest nem lehetett főzni.
Köveket dobáltak le, égő szalmakoszorút dobáltak le,
tehát az ostrom utolsó 3-4 napjában
az egri nők is kivették részüket a harcból.
- A hódoltság után a városban több török mecset
és minaret maradt gazdátlanul.
Ahhoz, hogy újraindulhasson a keresztény élet,
az egyik mecsetet felszentelték: alapjaira és köveit felhasználva
hamarosan új templomot kezdtek építeni itt.
Ebből lett aztán a mai ferences rendi szerzetesek temploma.
- Amikor az 1730-as években elkészül a szentély,
az külön felszentelésre kerül és bejönnek imádkozni.
A későbbiek során pedig ahogy megépül a hajó,
akkor folytatódik ugye a templomnak az építése,
és legutoljára ugye a keleti torony az, ami elkészül.
És napjainkban is újraöntve, de a keleti toronyban szól
Rákóczinak a harangja.
- Ma a városban annyi a templom,
hogy még egy szólásmondás is kialakult erről:
"válogat, mint egri a templomok között".
Ahol sok a templom, ott sok az istentisztelet is.
Egerben természetesen misebor is készül,
amit nem csak itthon, de négy másik országban is
használnak áldozáshoz.
- Nem baj, ha az az ember, aki készíti, az hisz istenben,
próbál úgy élni vagy úgy dolgozni.
A második kritérium, ami már inkább a szakmai része,
hogy onnantól kezdve, amikor a szőlőt leszüreteljük,
a bor az semmi adalékanyagot nem tartalmazhat,
annak teljesen tisztának kell lenni.
Amit egy normál borászati tevékenység során használunk,
borászati segédanyagokat, ennél a bornál nincs megengedve.
- Sike Tamás borász pálos szerzetes barátaival beszélgetve
találta ki a félédes fehér misebor ötletét.
Érdekes, de az egri borvidék inkább fehér szőlők
termesztésére lenne alkalmas,
különleges mikroklímája miatt mégsem ez a jellemző.
- Európa egyik legészakabban fekvő vörösboros borvidékéről
beszélünk, amikor Egert megemlítjük, és ugye
az a specialitása a földrajzi elhelyezkedésének,
hogy jobboldalról a Bükk, baloldalról a Mátra
találkozásánál helyezkedik el az egri borvidék.
Úgyhogy ennek a két hegynek a találkozása védi északról
a hidegtől a borvidéket és mint egy katlan megöleli
az egész területet. És így speciális mikroklíma alakul ki,
kicsit melegebb lesz, mint egy északi borvidéken szokott.
- A borvidék másik különlegessége a talaja,
a riolittufa kőzeten ugyanis kifejezetten ásványos
borok teremnek -
ma nagyjából fele-fele arányban fehér- és kék szőlőfajtákból.
A több százéves tradíció miatt Egert mégis
a vörösbor hazájának tekintjük.
- Gál Tibor a rendszerváltozás után az elsők között alapított
magán borászatot. Akkorra már
nemzetközi hírű borász volt, Toszkánában
és Dél-Afrikában is szép eredményeket ért el.
46 évesen, épp egy külföldi munkája során vesztette életét
egy autóbalesetben. Egri borászatát legidősebb fia,
Tibor vette át, akit Egerben mindenki csak úgy ismer: a Gál Titi.
- Egész életemben forma 1-es pilóta szerettem volna lenni.
És az lett viszonylag egyértelmű, hogy nem leszek az,
amikor sajnos 19 éves koromban, amikor édesapámmal
megtörtént ez a baleset és megörököltem a borászatot.
Nem gondoltam, hogy nekem ilyen gyorsan be kell szállnom
és be kell állnom, de lényegében 19 éves,
20 éves koromtól tudatosan erre a pályára készülök.
- Egy borászat életében nagy dolog,
amikor már a második generáció csatlakozik be
a birtok munkáiba vezetőként - így volt ez Gáléknál is,
még ha nem is ezt tervezték.
Az ifjabb Tibor - mint hajdanán a céhlegények - szakmai
gyakorlatokra utazott Új-Zélandra, Dél-Afrikába,
Kaliforniába és Európa számos borvidékére.
Tíz évvel ezelőtt éppen egyfajta útkeresés előtt állt
az egri borvidék. Elkezdett fellendülni
a magyar borkultúra, egyre több fiatal próbálkozott
a fogyasztásával, de nem biztos, hogy egy "vastag" vörösborral,
mondjuk egy bikavérrel akarták kezdeni az ismerkedést.
Egerben sokfajta fehér szőlő is terem,
és akkoriban Titi volt az egyik kezdeményezője,
hogy a bikavér mintájára próbálkozzanak a fehérborok
házasításával is. Így jött létre a bikavér fehér párja,
egy izgalmas, fiatalos, trendi, behízelgő bor: az egri csillag.
A pincészet csodás belsőépítészeti megoldásokkal
kialakított kóstoló helységére is nagyjából akkoriban,
tíz évvel ezelőtt bukkantak rá.
- Akkor éppen gumiszervizként funkcionált.
De amikor bejöttünk és a falakat itt egy kicsit
megkapirgásztuk, és gyönyörűen kirajzolódott
ez a fantasztikus téglaboltozat, akkor utána olvastunk
a történetének. Magát a házat 1780-ban
építette Markoth Ferenc, aki az egri kórház alapítója volt.
Ez volt az ő lovardája.
Tehát istállónak épült, több mint 240 éve ez az épület.
- Azt mondják, egy jó borász évszázadokra kell tervezzen,
hogy megvalósíthassa küldetését.
Az épület szépen képviseli ezt a filozófiát,
és gazdái is gondos kezekkel bántak vele - ahogy azt
egy-egy borral is teszik.
Tisztelve a régmúlt értékeit, amit lehetett,
meghagytak eredetiben, és azt egészítették ki modern,
friss építészeti elemekkel.
Hasonló értékeket vall magáénak Eger egyik étterme,
ami már az ország távoli tájain is ismertté tette magát
a gasztronómiáért rajongók körében.
Nevét is egy hagyományos környékbeli ételről választották.
- Ezt hívják még ezerféleképpen, tócsninak, lepcsánkának
vagy még száz féle néven.
Ez egy helyi tót étel, ami reszelt burgonyából,
lisztből, tojásból, fokhagymából,
sóval van ízesítve és akkor ilyen palacsinta szerűen
van kisütve kevés zsiradékon.
- Ez a burgonyás palacsintalepény, helyi nevén a macok
ugyan jelenleg nem szerepel a kínálatban,
de a sütőtök leveshez a tök például környékbeli
termelők kertjéből származik, ahogy a fekete fatáblán szereplő
legtöbb fogás alapanyaga is - merthogy hagyományos
értelemben vett étlap nincs.
Nem a divatot, inkább a szezont követik itt a receptekkel
a tavaszi medvehagymától az őszi sütőtökig,
igyekezve mindent a közelből beszerezni.
- A Mátra, Bükk vidék azért vadakkal teli,
akár megemlíthetném növényekben a vad gombákat,
de akár a szarvasgombát is, Szilvásvárad és környéke
elég nagy lelőhelye a szarvasgomba vadászoknak.
De itt van a szilvásváradi pisztráng,
ha már szilvásváradnál tartunk,
a Hortobágy közelsége, azért a tenyésztett
halgazdaságokból hozunk be harcsát.
Én nem akarok ide az éttermembe tengeri halakat.
- A regionalitás szellemében felkutatni a környékbeli
nyersanyagokat, beszállítókat, kistermelőket bizony komoly feladat,
de úgy tűnik, megéri folyamatosan tartani a lépést
az évszakokkal, hogy a legfrissebb alapanyagokból
készülhessenek el a modern, akár külföldi beütésű ételek.
Mi egyéb lenne a legjobb visszajelzés,
minthogy messze földről zarándokolnak ide a vendégek?
- Eger belvárosában egy szűk utcácska sarkán áll
a Harangöntő-ház, ami nem meglepő módon
az itt élő és dolgozó harangöntő mesterekről kapta a nevét.
Ma egy teljesen más, talán könnyedebb,
de mindenképpen édesebb mesterségnek állít emléket
egy itt lakó kiállítás.
A cukrászok azért dolgoznak időnként sok-sok órát,
hogy alkotásuk végül pár perc alatt elfogyjon.
Kopcsik Lajos cukrászmester inkább az örökkévalóságnak,
de legalábbis sok-sok évnek készítette munkái jó részét.
Itt kiállított alkotásai ehetők ugyan, hiszen marcipánból
és tragantból, azaz cukortésztából készültek -
de nem fogyasztási céllal.
Ezek a tárgyak máshogy próbálják megédesíteni
a mindennapokat: a szemünkre és az emlékeinkre hatnak.
- Szeretem a művészeteket, különösen a képzőművészetet,
ez meg adta nekem a témát.
Felfedeztem megoldásokat és nagyon jól éreztem
vele magamat. Szóval ez nekem élet... hát most élet...
igen sokat befolyásolta az életemet, de jó irányban,
tehát kellemes volt, sok helyen jártam.
- A mesternek általában az anyag súgta meg,
milyen formában is szeretne újjászületni,
de gyakran jól ismert képzőművészeti alkotások,
gyerekrajzok, vagy éppen ikonikus bélyegek,
történelmi tárgyak, antik bútorok adták a mintát.
Sokszor nem is a kiválasztott tárgy lemásolása,
hanem az eredetiben alkalmazott technika,
például a tűzzománc vagy épp az olajfesték
visszaidézése volt a cél.
Nem biztos, hogy mindenkinek tetszenek ezek a marcipán szobrok,
de ha távol is állnak az ízlésünktől,
akkor is fejet kell hajtsunk a precíz, aprólékos, kitartó
és türelmes munka előtt.
Kopcsik Lajos szinte minden lehetséges díjat
és elismerést megnyert már velük.
A Kopcsik Marcipániától csak pár lépésre csörgedezik
az egri belvárosi házak között a város vize, az Eger patak.
- Valamikor a pataknak nem egy, hanem három ága is volt,
nagyon mocsaras volt a terület és valójában
itt kuruttyoltak a békák.
Az egriek kedvenc csemegéje a rántott békacomb.
Ennek többféle hagyománya van, mindenekelőtt, hogy Eger városa
papok városa és a böjt idején ugye melegvérű állatot
nem ehettek, a hal és a rák mellé a békacomb
egy ragyogó kiegészítés volt.
A másik különlegessége pedig az, hogy Egerben
még a pincékben is árulták rántva a békacombot a bor mellé.
- Nem minden béka innen került az asztalokra.
Poroszlóról ladikokban is húzták fel az Eger patakon
a halat és a békákat, amit a közeli halpiacon
fonott kosarakból és vödrökből árultak.
Az a mondás járta, hogy nem is egri,
aki nem szereti a békacombot!
Ma is megkóstolhatjuk ezt a csemegét
a város egyik legrégebbi polgár házában.
Igaz, a békát már olyan országból importálják, ahol nem védett,
hanem kifejezetten erre a célra tenéysztik.
- Franciaországban is rengeteget használják,
ott vajon leblansírozzák a békacombokat,
majd adnak hozzá fehérbort, zöldfűszereket,
ízesítik sóval és akkor így önálló ételként tálalják.
Nálunk itt Egerben főként rántva készítjük el.
Most egy kesudiós bundában fogjuk elkészíteni,
amihez karamellizált fügét adunk és mézes sütőtök pürét.
- Nem csak az egri békacomb, de az étteremnek helyet adó
ház története is izgalmas.
Bő háromszáz évvel ezelőtt, a külső vár területén,
a várfal köveiből építtette magának egy kereskedő.
Jó helyet választott a háznak, mivel épp a patak szemközti
hídjánál húzódott akkoriban a vámhatár.
- 1727-ben már gazdát cserélt az épület,
és a Boldogi család körülbelül 80-100 évig lakott ebben a házban.
A Boldogi György fodrász és felcser volt, borbély és felcser,
mert akkor ugye még így hívták, hogy borbély.
És ő liciten adta el a házat, és 90 forint helyett 95 forintért
Szvetics András vette meg a házat,
aki a város szenátora volt.
- Szvetics András után kapta a Szenátor-Ház elnevezést
a történelmi épület, amely a háború után számos
funkcióval bírt: volt itt lakóház, iroda, patika, írógépszervíz
és még fogorvos is.
Az 1970-es években végre felismerték,
hogy legjobban azzal tisztelik és konzerválják értékeit,
ha szállodát nyitnak a patinás falak között.
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Van-e a világon valaki, akinek Egerről nem az Egri csillagok
és az egri bikavér jut először eszébe?
Nehéz lenne eldönteni, hogy a nagyívű történelmi tabló
vagy a nagyízű mélyvörös egri borok eredete nyúlik-e
a távolabbi múltba.
Mindenesetre nemrégiben feldolgozta egy könyv is
az egri bikavér 150 éves történetét,
aminek kutató munkáiban egy tősgyökeres egri borász,
Csutorás Ferenc is részt vett.
- Ki ne hallott volna Eger várának fényes diadaláról?
Tinódi Lantos Sebestyén is megregélte e falak alatti
"szégyönvallását császár hadának",
és Gárdonyi Géza igazán örökéletűvé tette az egriek
csillogó, regényes hősiességét.
- Európa egyik legészakabban fekvő vörösboros borvidékéről
beszélünk, amikor Egert megemlítjük, és ugye
az a specialitása a földrajzi elhelyezkedésének,
hogy jobboldalról a Bükk, baloldalról a Mátra
találkozásánál helyezkedik el az egri borvidék.
- Eger belvárosában egy szűk utcácska sarkán áll
a Harangöntő-ház, ami nem meglepő módon
az itt élő és dolgozó harangöntő mesterekről kapta a nevét.
Ma egy teljesen más, talán könnyedebb,
de mindenképpen édesebb mesterségnek állít emléket
egy itt lakó kiállítás.
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: