Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2022 Adásnap: 2022. április 29.
Időpont: 11:33:30 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 3927769
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Feliratozva a Teletext 111. oldalán. Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet. Turisztikai magazin.
Technikai leírás:
- A teljes leirat forrása a teletext.
Teljes leirat:
Góth. Góth Mark M. talán. Góth Mark M. talán kevés ismertebb köszöntést. Góth Mark M. talán kevés ismertebb köszöntés létezik, mint a német jó. Góth Mark M. talán kevés ismertebb köszöntés létezik, mint a német, jó reggelt azt az Góth Mark M. talán kevés ismertebb köszöntés létezik, mint a német, jó reggelt, azt azonban már csak a német reggelt, azt azonban már csak a német nyelvet ismerők szokták tudni, hogy a. reggelt, azt azonban már csak a német nyelvet ismerők szokták tudni, hogy a. Morgan nemcsak reggelt! nyelvet ismerők szokták tudni, hogy a. Morgan nemcsak reggelt, de honlapot is jelent. nyelvet ismerők szokták tudni, hogy a. Morgan nemcsak reggelt, de honlapot is jelent ezt a a. Morgan nemcsak reggelt, de honlapot is jelent ezt a szójátékot használta ki névválasztásához honlapot is jelent ezt a szójátékot használta ki névválasztásához a győri reggeliző a használta ki névválasztásához a győri reggeliző, ahol a környezettudatosságot és reggeliző, ahol a környezettudatosságot és a. Vágott tűzte. reggeliző, ahol a környezettudatosságot és a. Vágott tűzték ki legfőbb célnak. környezettudatosságot és a. Vágott tűzték ki legfőbb célnak, na persze a szendvicsek környezettudatosságot és a. Vágott tűzték ki legfőbb célnak, na persze a szendvicsek készítése mellett be. tűzték ki legfőbb célnak, na persze a szendvicsek készítése mellett, merthogy a kis üzlet elvitte. a szendvicsek készítése mellett, merthogy a kis üzlet elvitelre kínál szendvicseket. a szendvicsek készítése mellett, merthogy a kis üzlet elvitelre kínál szendvicseket receptjeik. merthogy a kis üzlet elvitelre kínál szendvicseket receptjeik. Nadal pedig nemcsak az így. merthogy a kis üzlet elvitelre kínál szendvicseket receptjeik. Nadal pedig nemcsak az íz, de a szendvicseket receptjeik. Nadal pedig nemcsak az íz, de a környezettudatosság is fontos szem. nemcsak az íz, de a környezettudatosság is fontos szempont környezettudatosság is fontos szempont fenntarthatóság és a környezet. környezettudatosság is fontos szempont fenntarthatóság és a környezettudatosság csak egy mondtam. szempont fenntarthatóság és a környezettudatosság csak egyben tud működni egy ilyen. Jellegű c. környezettudatosság csak egyben tud működni egy ilyen. Jellegű cégben hiába kicsin a környezettudatosság csak egyben tud működni egy ilyen. Jellegű cégben hiába kicsi-nagy mert kampányszerű. működni egy ilyen. Jellegű cégben hiába kicsi-nagy mert kampányszerűen környezettudatosnak lenni. hiába kicsi-nagy mert kampányszerűen környezettudatosnak lenni, nem lehet őshonos fent a környezettudatosnak lenni, nem lehet őshonos fenntartható, tehát az elejétől fogva úgy. őshonos fenntartható, tehát az elejétől fogva úgy kell felépítenem, hogy az. őshonos fenntartható, tehát az elejétől fogva úgy kell felépítenem, hogy az. Sávosan beépítse. elejétől fogva úgy kell felépítenem, hogy az. Sávosan beépítse a napi forgalmat. hogy az. Sávosan beépítse a napi forgalmat a fenntarthatóság megjelenik egyszer. forgalmat a fenntarthatóság megjelenik egyszer a használt anyagokba, de a megjelenik egyszer a használt anyagokba, de a fenntarthatóságot úgy értse. anyagokba, de a fenntarthatóságot úgy értse lehet, hogy nekem fenntarthatóan. értse lehet, hogy nekem fenntarthatóan kell környezet. Tudnak lenne. értse lehet, hogy nekem fenntarthatóan kell környezet. Tudnak lennem, tehát nem feltétlenül. fenntarthatóan kell környezet. Tudnak lennem, tehát nem feltétlenül fenntarthatóbb azért üzlet. lennem, tehát nem feltétlenül fenntarthatóbb azért üzlet modellen, mint a szomszédos. lennem, tehát nem feltétlenül fenntarthatóbb azért üzlet modellen, mint a szomszédos, csak én fenntarthatóbb azért üzlet modellen, mint a szomszédos, csak én környezettudatos tudok lenni, amely mint a szomszédos, csak én környezettudatos tudok lenni amellett, hogy. környezettudatos tudok lenni amellett, hogy. Tartható maga az üzlet. környezettudatos tudok lenni amellett, hogy. Tartható maga az üzlet modell. amellett, hogy. Tartható maga az üzlet modell. Reggeliző tulajdonosa a köz. amellett, hogy. Tartható maga az üzlet modell. Reggeliző tulajdonosa a közgazdaságtan és a logisztika. üzlet modell. Reggeliző tulajdonosa a közgazdaságtan és a logisztika területéről érkezett. a közgazdaságtan és a logisztika területéről érkezett korábban többfelé járt. területéről érkezett korábban többfelé járt a világban nem csak azt a területéről érkezett korábban többfelé járt a világban nemcsak azt tapasztalta, hogy sokak életében a többfelé járt a világban nemcsak azt tapasztalta, hogy sokak életében a reggeli. Ez és és az egész. tapasztalta, hogy sokak életében a reggeli. Ez és és az egészséges táplálkozás egyre reggeli. Ez és és az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet tölt be, de reggeli. Ez és és az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet tölt be, de megismerkedett a táplálkozás egyre fontosabb szerepet tölt be, de megismerkedett a legújabb trendek el is már a tölt be, de megismerkedett a legújabb trendek el is már a törvényi szabályozás előtt. trendek el is már a törvényi szabályozás előtt sem tartott például mű. is már a törvényi szabályozás előtt sem tartott például mű. Csak szívószálat vagy eldobható. sem tartott például mű. Csak szívószálat vagy eldobható műanyag poharat úgy. sem tartott például mű. Csak szívószálat vagy eldobható műanyag poharat újabb és újabb húsmentes. szívószálat vagy eldobható műanyag poharat újabb és újabb húsmentes szendvicsekkel rukkol elő. poharat újabb és újabb húsmentes szendvicsekkel rukkol elő. Mivel azoknak kisebb akar. szendvicsekkel rukkol elő. Mivel azoknak kisebb a karbonlábnyoma teszi mind. szendvicsekkel rukkol elő. Mivel azoknak kisebb a karbonlábnyoma teszi mindezt személyes azoknak kisebb a karbonlábnyoma teszi mindezt személyes meggyőződésből, de a bolt. azoknak kisebb a karbonlábnyoma teszi mindezt személyes meggyőződésből, de a bolt helyszínének kiválasztása. meggyőződésből, de a bolt helyszínének kiválasztása is tudatos döntés eredménye helyszínének kiválasztása is tudatos döntés eredménye itt! Szemben játssza. döntés eredménye itt! Szembeni általános iskola, ahova az én kislányom. döntés eredménye itt! Szembeni általános iskola, ahova az én kislányom jár és szerettem volna Szembeni általános iskola, ahova az én kislányom jár és szerettem volna meghívott szeretnék a mai napig. én kislányom jár és szerettem volna meghívott szeretnék a mai napig példát mutatni egy. meghívott szeretnék a mai napig példát mutatni, egyrészt a következetes példát mutatni, egyrészt a következetes munkával kapcsolatba megad. következetes munkával kapcsolatba megad. Tudatos táplálkozással kapcsolat. következetes munkával kapcsolatba megad. Tudatos táplálkozással kapcsolatban nyilvánvalóan. megad. Tudatos táplálkozással kapcsolatban nyilvánvalóan több kontaktus is van közt. megad. Tudatos táplálkozással kapcsolatban nyilvánvalóan több kontaktus is van köztünk és miközben. kapcsolatban nyilvánvalóan több kontaktus is van köztünk és miközben kedvenc szendvicsei bepakolt. kontaktus is van köztünk és miközben kedvenc szendvicsei bepakolta sonkát sajtó család. kontaktus is van köztünk és miközben kedvenc szendvicsei bepakolta sonkát sajtot salátát vagy épp. Édes Csili. kedvenc szendvicsei bepakolta sonkát sajtot salátát vagy épp. Édes csillés gomba krémet és szárított. sajtot salátát vagy épp. Édes csillés gomba krémet és szárított paradicsomot a város. gomba krémet és szárított paradicsomot a város vezetése is felfigyelt gomba krémet és szárított paradicsomot a város vezetése is felfigyelt tevékenységére ma már paradicsomot a város vezetése is felfigyelt tevékenységére ma már a győri környezetvédelmi felfigyelt tevékenységére ma már a győri környezetvédelmi bizottság független szakmai. győri környezetvédelmi bizottság független szakmai. Yakint tudatformáló. győri környezetvédelmi bizottság független szakmai. Yakint tudatformáló közösségi programokat. független szakmai. Yakint tudatformáló közösségi programokat talál ki is szervez a helyiek. független szakmai. Yakint tudatformáló közösségi programokat talál ki is szervez a helyieknek. Győr egyik legpatinásabb itt. Győr egyik legpatinásabb itt terme egy igazán Győr egyik legpatinásabb itt terme egy igazán patinás helyen. A város Fő. Győr egyik legpatinásabb itt terme egy igazán patinás helyen. A város főterének sarkán csücsült. egy igazán patinás helyen. A város főterének sarkán csücsül itt összpontosul mi. egy igazán patinás helyen. A város főterének sarkán csücsül itt összpontosul minden turista. főterének sarkán csücsül itt összpontosul minden turisták tömkelege az első, amikor összpontosul minden turisták tömkelege az első, amikor a városba érkeznek. hogy a főteret megkeresik. A helyiek is leginkább ide szoktak jönni a nagyszerű mikroklíma miatt, a látványos szökőkút miatt. És ez a kis barokk tér, ez mindig a találkozások tere igazából. Kulináris találkahely, ahogy mi is szoktuk mondani, amikor az éttermünkről van szó. - A patinás fekvéshez pedig patinás név is társul. Győr városát a török háborúk idején Bécs, így Európa keleti kapujának is tekintették, volt is nagy riadalom arrafelé, amikor az oszmánok egy komolyabb hadjáratban Győrt is bevették, de alig telt el négy év a török uralom alatt, a hadi események úgy alakultak, hogy lehetőség nyílt a város visszafoglalására. A felszabadító sereget Pálffy Miklós gróf és Adolf von Schwarzenberg tábornok vezették, és noha mindketten koruk igen sikeres hadvezérének számítottak, a vár visszavételét a legenda szerint nem csak nekik köszönhetjük. - Török sereg elfoglalta Győr városát. Egy rézkakast állítottak fel a Dunakapu térre, és azt mondták, hogy akkor fogják elhagyni a várost, akkor fog ismét keresztény kézre kerülni a város, hogyha ez a rézkakas kukorékolni kezd. A monda és a legenda szerint egy legény felmászott hajnalban elbújva a vár fala mellé, és kukorékolt, és menten felrobbantották az összes puskaporos, lőszeres hordót, és ugye a csata kimenetele így eldőlt. Úgyhogy így ismét a keresztény kézre került a város felszabadult a török kéz alól. - Pálffy Miklóst a magyar hadtörténet Hunyadi János után a török elleni harcok második legsikeresebb hadvezéreként tartja számon. A róla elnevezett győri étteremben ma nemzetközi konyhát visznek, a klasszikus magyar fogásokat is újragondolják, így kerül a Budapest-bélszín mellé körítésnek zöldborsópüré és erdei gombás mártás az elmaradhatatlan libamájjal. A Széchenyi tér rekonstrukciója óta pedig úgy napozhatunk a se vége, se hossza teraszon egy fagylaltkehellyel a kezünkben, hogy a bőrünkön érezzük, Győr bizony nagyon is mediterrán város. Talán kevesen tudják, de Győr és környéke egy kicsi, de igazán érdekes borvidékünk is egyben. A pannonhalmi borvidéken a két világháború között jelentős kékszőlő ültetvények is voltak, amiket mostanság igyekeznek újratelepíteni, de a környék ma mégiscsak a könnyű gyümölcsös fehérborok, a rizlingek hazája. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet indulása sokat lendített a borvidék fejlődésén, egyre többen gyártanak magasabb kategóriájú palackos borokat, amiket főleg jó éttermekbe szállítanak. - Rettentően inspiráló dolog, hogy az ember egy olyan terméket tud készíteni, ami egy élvezeti cikk. Nagyon jó érzés, hogyha egy budapesti étterembe beülünk ebédelni, és látom, hogy a szomszéd asztalon a mi borunkat isszák. Ez egy fantasztikus érzés. Azon kívül van benne egy óriási kihívás, mert tulajdonképpen minden évben valamilyen szinten improvizálni kell. Tehát az, ami a nagy könyvben le van írva, borászkodás címen, az nagyon fontos információ, de abból ezt a szakmát nem lehet művelni. - Cserjék a dísznövénykertészetről váltottak a borászkodásra. A család ezer szállal kötődik Győrhöz, a felmenőik több mint 70 éve élnek a városban. Adott volt, hogy az itteni borvidéken keressenek területet szőlőültetvényeik számára, na meg egy jó pincét a hordóiknak. - Ez egy közel 50 méter hosszú, részben kiboltozott, részben vájt pince. A korát, azt nagyjából olyan 200-300 évre becsüljük. A fellelhető régi iratok alapján állt előtte egy ház, ami 170 éves volt, mert valamikor az 1800-as évek közepén építették. Vélhetően a pince az idősebb volt a háznál. - Persze fontos a jó pince, és az sem mindegy, hogy mi történik ott a szüret után, de ahogy a tapasztalt borászok mondják, jó bort jó szőlőből lehet csinálni, így a bor sorsa 80 százalékban kint az ültetvényen dől el. Egy szintén szakmaváltó méhész a rendszerváltás környékén megörökölt a Győrhöz tartozó ménfőcsanakon egy tekintélyes méretű birtokot. Korábban az olajbányászatban dolgozott, ám a gazdasági körülmények miatt akkoriban már Magyarországon leáldozóban volt az eredeti szakmája, az újonnan örökölt hely, na meg a régi vágyak adták a lehetőséget az újrakezdésre, egyenes volt az út a méhészkedésig. - Gyakorlatilag egy olyan illúzióm volt, mint ahogy ma is sok mindenkinek. Milyen a méhész? Olyan bölcs tudja a világ forgását, ezermester, a természettel kapcsolatban van. Tehát egy olyan életszemlélet, ami számomra szimpatikus volt, és ahogy az ember egyre jobban megismerte a világukat, ez valósággá vált. Végtelenül egyszerű. Egy zsugori méhésznek nagyon hamar nincsenek méhcsaládjai manapság. Tehát nagyon nagy szakmai tudás kell ahhoz, hogy ezt az érzékeny életközösséget életben tudjuk tartani. - A méhek legfeljebb 40 naposra szabott rövid élete alatt minden generációban erősen dolgozik az életösztön, folyamatosan hordaniuk kell a virágzó növényekről a nektárt és a virágport a kaptárakba. Akkor érzik magukat biztonságban, ha legalább 20 kiló mézet összegyűjtöttek, hiszen ez a táplálék biztosítja számukra az életben maradást a virágtalan téli hidegek alatt. Magyarország adottságai ideálisak a méhészkedésre. Tavasz elejétől nyár végéig sok növény virágzik és közülük sok ad jó nektárt és jó virágport. Mások viszont csak annyit adnak, ami egy-két méhcsaládnak épp a megélhetését szolgálja, ott bizony maradék nem képződik a méhésznek. Márpedig a méhész abból él, amit a méhektől el tud venni úgy, hogy a méhcsalád is egészséges maradjon, a kaptárakat gyakran költöztetik mindig a legdúsabban virágzó területekre. - A méhcsalád nem arra van kitalálva, hogy a méhésznek mézet hordjon. A méhcsalád önmagának hord mézet, ahhoz, hogy átvészelje a hideg időszakokat, ez bizony szeptembertől egészen márciusig zárva van a bolt, tehát mindenféleképpen neki tartalékot kell gyűjtenie. Na most, hogyha a méhész mindent megtesz, hogy ezt elősegítse, akkor neki is jut. Tulajdonképpen egy kölcsönös tisztelet és kölcsönös alázat mind a kettőnk felé, amikor neki van, akkor ő ad nekem, amikor nekem van munkaerőm, energiaforrás, akkor én adok nekik. - Manapság a szúnyogirtás és a vegyszeres növényvédelem korszakában sok veszély leselkedik a szorgalmas apróságokra, és a beteg vagy pusztuló méhektől bizony nincs mit elvenni. Így nézve már közel sem tűnik közhelynek, hogy a jó méz titka a méhész becsületessége. Szódával elmegy, szokás mondani a kevésbé jó borra, pedig egy kiváló fehér bor, mondjuk épp a Győr környékén termett Rajnai rizling és szóda vegyítéséből készült párás falu pohárból kortyolt fröccs igazán kellemes szomjoltó a forró napokon. Jedlik Ányos élete egy részét bencés szerzetes tanárként Győrben töltötte, a kolostor falai között találta fel a villanymotort, a dinamót és még sok más találmányt. - A bencés atyák, akik a testesebb boraikat szerették savanyúvízzel hígítani. Ezt a savanyúvizet a Balaton-felvidékről hozták, de mire ideért, kirázódott belőle a szénsav. És állítólag unszolták Jedliket, hogyha már annyi mindent föltalált, akkor találjon fel egy olyan gépet, amivel vagy benne lehet tartani a szénsavat a vízben, vagy bele lehet tenni. - Így született meg a szódagyártó gép és a buborékot tárolni képes szódásüveg prototípusa Győrben. Onnantól a derék barátok ezzel a szódával itták a fröccsüket, bár ők akkor még nem tudták, hogy tulajdonképpen fröccsöt isznak. A legenda szerint egy fóti szüreten Jedlik egy üveg szódával a kezében jelent meg, amit hozzátöltöttek a borhoz, az így létrejött elegyet pedig Vörösmarty Mihály nevezte el Fröccsnek. A történet nem bizonyítható, hiszen a fröccs első írásos említése csak 50 évvel későbbről származik. Előtte így Jedlik korában is a spritzer szót használták a hűsítő keverékre. - Nem ilyen szódásüveget kell elképzelni Jedlik idejében, ami itt van a hátam mögött, Jedlik még parafadugóval zárható üvegben forgalmazta a szódát, hiszen ő maga egy szóda vagy szikvízgyártó üzemet létesített Pesten, és ott árusította a szódát. Ez a szifonfejjel ellátott üveg későbbi fejlemény egyébként. 2013-ban lett hungarikum a szóda. Ott már a termékleírásban szerepel, hogy csak a szifonfejjel ellátott és vezetőszárral, magyarul csővel fölszerelt üvegből származó vizet lehet szódavíznek nevezni. - Jedlik találmánya népegészségügyi szempontból is hiánypótló szerepet töltött be. A szóda lett akkoriban az egyetlen megbízható, tisztított, fertőzésmentes víz a nagyvárosokban. Ora et labora, azaz dolgozz és imádkozz, hirdeti mai napig a bencések jelmondata. Itt Győrben is vállalkozáson törték a fejüket az atyák, hogy a tanítás mellett jövedelmet is szerezzenek, és mivel a Széchenyi tér kövén szőlőtőkéket ültetni nem lehet, egy régi bencés hagyományhoz, a sörfőzéshez nyúltak vissza. - Az ötlet nem új, hiszen a bencés szerzeteseknek nagyon sok olyan kolostora van Európában, ahol évszázadok óta foglalkoznak sörfőzéssel. Bajorországban főleg, de Csehországban és Ausztriában is találunk ilyen bencés kolostorokat. És amikor azon gondolkodtunk egy pár évvel ezelőtt, hogy vajon mi győri bencések? Ha már itt vagyunk Győr szívében, akkor sokan jönnek ide a térre, akkor hogyan szólítsuk meg őket? Mindenkit nem lehet iskolapadba ültetni. - Sörpadra viszont igen. A győri bencések a helyi Széchenyi Egyetemmel összefogva a közelmúltban egy kis kézműves sörfőzdét alapítottak a város szívében, épp a főtéren. A sörfőző mester pedig egy egykori bencés diák, akinek munkáját a nagy üvegfelületeken keresztül akár végig is követheti a vendég. A sörfőzde ugyanis egyben söröző és étterem is, na meg tanműhely, ahol az egyetemi hallgatók kis tételekben kísérletezhetnek a finomabbnál finomabb folyékony kenyerek elkészítésével. - Természetesen szoktuk azért ellenőrizni a minőséget. Ilyen kézműves söröknél, főleg amik ilyen kis mennyiségben készülnek, arra lehet számítani, hogy minden főzet egy kicsit más ízvilágot fog adni. A neveiket onnan kapták, ami a szerzetes közösségben funkciókat töltenek be, vagy szerzeteseknek a szerepe. - A novíciushoz, a kezdő szerzeteshez egy könnyen iható pilzeni típusú sört párosítottak, a búzasör a perjel kedvence, a novíciusokat nevelő magiszter egy félbarna sört kapott, míg a fráterhez, aki a közösségben kétkezi fizikai munkát végez és több energiára van szüksége, egy erősebb ipa típusú sört társítottak. A város szélén a Holt-Marcal és a Rába közötti részen áll egy ház, amit Kowalter Gyula épített, már az 1930-as évektől halvendéglő működött itt, és az élelmes tulajdonos egy szabad strandot is nyitott pár száz méterre innen a Rába partján. Kowalter úr halála után az épület a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének tulajdonába került, ők pedig gondos gazdaként bántak vele, azóta is hal vendéglő. Az üzemeltetés pedig igazán családias. - Feleségem csinálja a halászlevet. Igazából nagyon szereti a halászlevet, és valahol evett egyszer egy halászlevet és azt mondta, hogy ő olyat szeretne csinálni, és szerintem sikerült neki egy jobbat csinálni. Tulajdonképpen egy hagyományos, passzírozott halászlé. Tényleg a legősibb módszerekkel, kézzel passzírozzuk a halat, semmiféle plusz zsiradékot nem rakunk. Nem bonyolult, csak csinálni kell. - Ugyan a vendégek legalább fele kifejezetten a halászlé miatt jár ki ide, egy másik ételük is nagyon népszerű. A Kisalföld és Szigetköz hagyományos étele az ecetes hal egy gazdag előétel, a rántott halszeleteket ugyanis rétegesen lerakják metélt hagymával, majd ecetes, cukros, fűszeres lével felöntik, és abban marinálják vagy három napig, míg a szálkák teljesen felpuhulnak, a pác pedig isteni ízt ad a halnak. Egy győri testvérpár gyerekkorában legendákat hallott szüleitől az egykori Győri Árpád úti palacsintázóról, aztán egyszer csak úgy döntöttek, megvalósítják gyerekkori álmukat, és feltámasztják a városban a palacsintázás élményét. - A palacsinta az gyakorlatilag már gyerekkoromban a mamánál is nagyon szerettem, édesszájú vagyok, úgyhogy ez az első opció. A saját receptünket azt így húgommal kezdtük összerakni, nyilván a palacsinta nem egy akkora ördöngösség, de különböző formákban és eszközökkel, illetve hát szerekkel próbálkoztunk dolgozni, hogy mivel tudunk tényleg olyan tésztát csinálni, ami különlegesebb, nem pedig az otthon simán elkészített palacsintatészták. Több forma is volt, amit kipróbáltunk, és megszületett egy olyan receptúra, ami alapján aztán eldöntöttük, hogy ez lesz a jó. - A kis belvárosi üzletben a nagymama öröksége is felismerhető a klasszikus kakaós, lekváros túrós darabokban, de mellettük megjelennek a palacsintákban a gyümölcsök, a mogyorókrém vagy a mák karamell öntettel, a mákos guba és sajttorta is. Na meg a húsok, sajtok, gombák vagy éppen a kukorica. A helyiek azt mondják, Győr az édesszájúak Mekkája, szinte minden utcára jut egy cukrászda. Saját hazájában senki sem lehet próféta - vallja Győr legismertebb desszertmestere, Lengyel József távol innen egy alföldi kisváros, Lajosmizse tanyavilágában született. - Édesanyám nagyon sokat sütött, minden hétvégén volt valami finomság, és eleve varázslatnak tűnt, hogy néhány összetevőből milyen érdekességeket, különleges finomságokat tudott készíteni. Igazából ez volt az talán, ami elindított ezen a pályán, és tényleg én megtaláltam benne önmagam. - Ahogy elvégezte iskoláit, országot-világot bejárt, hogy tanuljon és tapasztaljon, két szezonmunka között egy pár hónapos szerződéssel került végül Győrbe, ahol végül maradt. Józsi torták, Józsi sütik, így került be a köztudatba a cukrász egyedi stílusa, aki egyáltalán nem a hagyományos utat követi munkáival. - Minyonokat én nem forgalmazom, és nagyon sokszor előfordul, még a mai napig is, pláne, amikor indultunk annak idején 8 éve, hogy az emberek azt hitték, azt gondolták, hogy ezek mignonok, mert ugye a jó kis cukormázas szögletes kis desszertekhez hasonlították az emberek, viszont ezek a desszertek mind főzött alapú tejszínes krémmel habbal lazított, könnyű desszertek, belső gyümölcsös töltelékekkel. Ezeken mindenféle olyan bevonat van, ami nem cukormáz a minyonokkal ellentétben. - Lengyel József monodesszertjei a francia cukrászat alapjaiból indulnak ki, és azt ötvözik a magyar hagyománnyal a sütemények formája és színe letisztult világot képvisel, a dizájn minden esetben egyedi és összhangban van a beltartalommal, a cél, hogy a formabontó megjelenés ellenére elsőre egyértelmű legyen, hogy áfonyás, málnás, epres, mogyorós, vagy éppen Rákóczi-túrós süteményt választunk, ugyan Józsi öt kollégával dolgozik a műhelyében, a tortadíszítés mindig az ő feladata.