Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2022 Adásnap: 2022. június 17.
Időpont: 11:33:03 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 3948268
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság adatai:
Feliratozva a Teletext 111. oldalán. Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet. Turisztikai magazin.
Technikai leírás:
- A teljes leirat forrása a teletext.
Teljes leirat:
A Balaton. Balaton déli kap.
A Balaton. Balaton déli kapuja Siófok
A Balaton. Balaton déli kapuja Siófok időről-időre megcsillant egy egy.
A Balaton. Balaton déli kapuja Siófok időről-időre megcsillant egy egy gasztronómiai gyöngyszemet.
időről-időre megcsillant egy egy gasztronómiai gyöngyszemet édes élmények nyom.
időről-időre megcsillant egy egy gasztronómiai gyöngyszemet édes élmények nyomában járva első utunk
gasztronómiai gyöngyszemet édes élmények nyomában járva első utunk vezethet idei is.
élmények nyomában járva első utunk vezethet idei is. Épp csak pár lépésnyire a város.
vezethet idei is. Épp csak pár lépésnyire a város ikonikus látványosságát.
vezethet idei is. Épp csak pár lépésnyire a város ikonikus látványossággá túl a víztoronytól.
lépésnyire a város ikonikus látványossággá túl a víztoronytól. Ildikó és
lépésnyire a város ikonikus látványossággá túl a víztoronytól. Ildikó és Imre korábban ugye.
látványossággá túl a víztoronytól. Ildikó és Imre korábban gyerek ruhaboltot üzemeltettek.
Ildikó és Imre korábban gyerek ruhaboltot üzemeltettek ebben az épületben, aztán
ruhaboltot üzemeltettek ebben az épületben aztán felülkerekedett rajtuk azt.
ruhaboltot üzemeltettek ebben az épületben aztán felülkerekedett rajtuk a süteménykészítés iránt
épületben aztán felülkerekedett rajtuk a süteménykészítés iránt érzett vonzalmuk a.
rajtuk a süteménykészítés iránt érzett vonzalmuk a. Ildikó családjában
rajtuk a süteménykészítés iránt érzett vonzalmuk a. Ildikó családjában egészen egy bakonyi
érzett vonzalmuk a. Ildikó családjában egészen egy bakonyi nagymamáik vezethető vissza.
érzett vonzalmuk a. Ildikó családjában egészen egy bakonyi nagymamáik vezethető vissza. A 2
családjában egészen egy bakonyi nagymamáik vezethető vissza. A 2 világháború között felkerült Buda.
nagymamáik vezethető vissza. A 2 világháború között felkerült Budapestre egy mód.
világháború között felkerült Budapestre egy módos polgári családhoz.
világháború között felkerült Budapestre egy módos polgári családhoz ott megtanultad.
Budapestre egy módos polgári családhoz ott megtanult arcú a korabeli cukrászmester.
családhoz ott megtanult arcú a korabeli cukrász mesterségnek a csínját-bínját.
családhoz ott megtanult arcú a korabeli cukrász mesterségnek a csínját-bínját. Dinjar és visszatér.
korabeli cukrász mesterségnek a csínját-bínját. Dinjar és visszatérve a kis falujába.
korabeli cukrász mesterségnek a csínját-bínját. Dinjar és visszatérve a kis falujába és Bakonyi faluba
csínját-bínját. Dinjar és visszatérve a kis falujába és Bakonyi faluba ő volt az első, aki elől.
a kis falujába és Bakonyi faluba ő volt az első, aki először tortát sütött a faluban.
a kis falujába és Bakonyi faluba ő volt az első, aki először tortát sütött a faluban a saját lakodalmát.
volt az első, aki először tortát sütött a faluban a saját lakodalmát ő főzte. Épp sütött.
volt az első, aki először tortát sütött a faluban a saját lakodalmát ő főzte. Épp ő sütötte a torták a
sütött a faluban a saját lakodalmát ő főzte. Épp ő sütötte a tortákat akkor még csak -kal.
ő főzte. Épp ő sütötte a tortákat akkor még csak kalácsokat kínáltak az.
sütötte a tortákat akkor még csak kalácsokat kínáltak az esküvők a lakodalma, akkor
kalácsokat kínáltak az esküvők a lakodalma, akkor ő viszont már a Toro.
kalácsokat kínáltak az esküvők a lakodalma, akkor ő viszont már a Toro tájba az ott tanult.
lakodalma, akkor ő viszont már a Toro tájba az ott tanult rend. Süteménnyel évvel ki.
lakodalma, akkor ő viszont már a Toro tájba az ott tanult rend. Süteménnyel évvel kínálta Erdélyt.
tájba az ott tanult rend. Süteménnyel évvel kínálta Erdélyt. Ildikó lánya az egyetem
évvel kínálta Erdélyt. Ildikó lánya az egyetem elvégzése után úgy döntött ki.
évvel kínálta Erdélyt. Ildikó lánya az egyetem elvégzése után úgy döntött kijár egy cukrász iskolát.
az egyetem elvégzése után úgy döntött kijár egy cukrász iskolát a szülők pedig már az ő
kijár egy cukrász iskolát a szülők pedig már az ő hatására határozták el,
kijár egy cukrász iskolát a szülők pedig már az ő hatására határozták el, hogy 50 éves fel.
pedig már az ő hatására határozták el, hogy 50 éves fel. De ők is ki tanulják a
pedig már az ő hatására határozták el, hogy 50 éves fel. De ők is ki tanulják a mesterséget egy Budapest.
el, hogy 50 éves fel. De ők is ki tanulják a mesterséget egy budapesti felnőttképzés után a
tanulják a mesterséget egy budapesti felnőttképzés után a New York Kávéházba
kerültek szakmai gyakorlatra, ahol megismerkedtek a modern
felnőttképzés után a New York Kávéházba kerültek, szakmai gyakorlatra.
Kávéházba kerültek, szakmai gyakorlatra, ahol megismerkedtek a modern
cukrászat csúcstechnológiájával, a
Kávéházba kerültek, szakmai gyakorlatra, ahol megismerkedtek a modern cukrászat.
gyakorlatra, ahol megismerkedtek a modern cukrászat. Most technológiájával a
minőségi alapanyagokkal, a mousse-ok
modern cukrászat. Most technológiájával a minőségi alapanyagokkal,
és francia monodesszertek világával. Siófokon aztán hamarosan
elegáns cukrászdát nyitottak, ahol a tojással felfőzött,
tejszínhabbal lazított krémmel készült roppanós textúrákkal,
magvakkal és savanykás gyümölcsökkel bolondított színes glazúrral
bevont desszertek mellett jól megférnek a pultban a klasszikus
magyar cukrászat termékei is. Utóbbihoz természetesen a
bakonyi nagymama receptjeiből merítik az inspirációt.
- Ez a nagymamák kézzel írott míves, kézzel írott receptes füzete,
nagyon féltve őrzött kincsem, úgyhogy
ezt a mai napig is a hagyományőrző receptjeinkhez felhasználjuk.
Így például a pogácsákhoz a dobostorta
ugyan már védett termékként,
de az eredeti dobostorta receptje is benne szerepel.
- Sok cukrászda egyáltalán nem tart sós süteményt, mondván,
ha cukrász, akkor legyen édes. De itt éppen a nagymama receptes
könyvéből kiindulva mindig van legalább háromféle pogácsa.
A juhtúrós, a tökmagos vagy a
burgonyás egy évszázad ízeit hordozza.
Így elsőre nyilván furcsának tűnhet, hogy cukortól mentes édes
cukrászati termékek is készülhetnek, pedig egyre nagyobb az
igény az ilyen megoldásokra. Erre alapozva nyitott meg az a
siófoki cukrászda és kávézó, ahol a süteményekben igyekeznek
mindenféle allergiára és ételérzékenységre megoldást találni.
- Azt vesszük észre, hogy most már a kiskorú gyerekektől a felnőttekig
nagyon nagy számban elterjedtek sajnos ezek a betegségek,
hogy a gluténérzékenység a legtöbb, folytatódik a tej és különféle
allergiák, mint például a narancs,
amivel mi is naponta találkozunk, hogy
egyre több újfajta allergia jelenik meg sajnos és érinti az embereket.
- Márpedig miért ne élvezhetnék az allergiával vagy táplálék
intoleranciával élők is az édességek ízét. És itt természetesen
nem csak azon van a hangsúly, hogy mentes legyen a süti az
allergiákat kiváltó alapanyagoktól, hanem hogy a mentesség ellenére az
ízükön ebből semmi ne legyen érezhető.
Ehhez pedig különböző
konyhatechnológiai trükköket kell bevetni.
- Édesítőszerekkel van helyettesítve a cukor a süteményeinkben,
hogy azt az ízvilágot azért hozzák. Például a glutént azt ki tudjuk
helyettesíteni datolya alapú készítményekkel, vagy egy ilyen
kekszes alapot képzeljetek el, ami nagyon finom egy ilyen
mascarponés krémmel, rizsliszt, illetve mandulaliszt keverékéből
készítik a piskótát, hogy legyen egy
ilyen piskótás rétegű süteményeink is,
mint például a somlói csoki tortánk, tejmentes tejtermékekből készülnek,
mandulatej vagy rizstejből. Akik nem allergiásak, ők is nagyon
jól fogadják a süteményeinket, mert mindig az a visszajelzés,
hogy nem érezhető, hogy mentes a süteményünk.
- Amikor betér a vendég, egyből elindul a beszélgetés,
hogy ki mire allergiás vagy mit nem szeretne enni a süteményében,
hiszen itt különösen fontos, hogy ne kerülhessen olyan a tányérjára,
ami aztán neki gondot okozhat.
Úgy tűnik, mostanság Tihany nemcsak apátságáról vagy príma
panorámájáról híres, de a levendulájáról is legalább annyira.
Pedig ez nem egy új keletű történet.
Új keletű viszont a levendulás krémes,
amit az apátság tövében működő cukrászdában készítenek.
A cukrászda helyén már évtizedekkel ezelőtt presszó üzemelt.
- Maga a presszó 1961-től van itt, és ezelőtt ez az apátságnak
a gazdasági udvara volt.
Nos, ez szó szerint ez azt érti, hogy a tyúkok, disznók,
pulykák voltak itt ezen a teraszon is, illetve az épület helyén,
és konkrétan magának a cukrászdának az épülete, a hátsó épületrésze,
ahol most a pultunk található, az a disznóól volt. Amúgy ez egy
alagúttal össze volt kötve az
apátság, ahol ugye a takarmányt tudták
az állatoknak biztosítani. Ez a titkos alagút már nincsen.
- Aztán úgy fordult a történelem
kereke, hogy az apátság visszakaphatta
az időközben államosított egykori gazdasági udvarát,
persze eszük ágában sem volt újra disznókat és tyúkokat tartani a
félsziget talán leghangulatosabb kilátásával bíró teraszán.
Az atyák a cukrászda koncepciójába nem szólnak bele,
de természetesen találkozunk itt az apátsági termékekkel,
a gyógylikőrökkel, Gellért atya gyógyteájával,
amit a Tihany környéki réteken gyűjtött növényekből állít össze.
Az épület és nyugodt belső udvara az évek során több átalakításon is
átesett, mire elnyerte mai formáját.
- Egy klasszikus apró téglaburkolattal
lett kialakítva, amin tökéletesen
párosul a cukrászda falához, ami Tihanyi-kővel van kirakva,
ugye ez egy ilyen szürkés, barnás árnyalatú kő,
és ehhez nagyon jól passzol magának az épületnek a téglaburkolata,
és ez egy klasszikus pirosas-sárgás téglaburkolat,
és ehhez pedig a teraszon visszatérünk ebbe a szürkés világba,
ahol a kis korlátunk szintén Tihanyi-kővel lett kialakítva.
És hogyha az ember tényleg beül a cukrászdába, az apátságnak a tövébe,
konkrétan szinte az apátság tövében ülünk, az anyaghasználat abszolút
visszaadja mind a régi kornak,
mind pedig a jelen kornak az élményét.
- Ma már helyben frissen készülnek a sütik és torták a
cukrászda látványműhelyében, amit az udvarra betérő vendégek
egy nagy panorámaablakon keresztül akár nyomon is követhetnek.
Persze a legtöbben nem nézni, hanem inkább kóstolni jönnek.
A Tihanyi-félsziget felső csücskében a remek panorámaponton álló teaház
és étterem gazdái már évtizedek óta vendéglátással foglalkoznak.
A Hortobágyi család sokáig egy balatoni horgásztanyát üzemeltetett,
aztán amikor lehetőségük nyílt saját tulajdonú üzletbe vágni,
megvásárolták ezt az épületet. Akkoriban született meg
a harmadik generáció, így az addigi anyukából nagymama lett,
ami a hely nevét is befolyásolta. - Édesanyám nagyon nagy
kedvelője a szálas teáknak, már gyerekkorunkban is,
mikor külföldön jártam, akkor mindig hoztunk haza neki egy-egy zacskóval,
és igazából az ő tea iránti szeretete az, ami megalapozta
ezt az éttermet és a teaházat. Most már idestova több mint
száz szálas teánk van, különböző ízesítésű, fekete,
vörös gyógy, sőt vannak ház teái is,
amik kimondottan csak ennek a helynek,
illetve csak nekünk készülnek ezek a levendulás teák.
- A teaház egész éves hely. Néhány éve a Balaton körül még
leginkább szezonális éttermek, büfék, cukrászdák működtek,
amik a néhány hónapos nyári szezonban tartottak nyitva,
abban a nagy forgalomban igyekeztek megkeresni az egész éves bevételüket.
Ma már egyre többen törekednek a négy évszakos vendéglátásra.
Az aszófői teaház sem csak príma teáiról, vagy a teák
mellé kínált kekszekről híres, hanem házias süteményeiről,
tortáiról is. - Édesanyámnak húsz évvel
ezelőtt vásároltam karácsonyra egy recepteskönyvet, és benne
volt ez a diós-csokis keksz. Akkor még nyilván nem tudtam,
hogy ebbe belőlem is cukrász lesz, és ezt a kekszet adjuk tulajdonképpen
a teához, ez a teakeksz, illetve emellett elkezdtem sütögetni
önmagam otthon, saját kedvtelésemre, szórakoztatásomra,
és hála Istennek olyan jól sikerültek ezek a sütemények,
hogy belevettük az étlapba, itallapba, és most már van
12-3-4 féle süteményünk. - A család kedvenc karácsonyi
csemegéje a csokoládétorta, amit Gergely az ünnepkor friss
naranccsal, kandírozott naranccsal és marcipánnal készít. Itt,
az étteremben pedig az eperszezonban például narancs helyett friss eperre
és helyben befőzött eperlekvárra cseréli benne a narancsot. A
A süteményeket kedvelők számára nem cseng ismeretlenül a Bergmann név,
főleg nem a Győr-Balatonfüred tengelyen. Az 1930-as évek végén
egy kapuvári szabómester fia, az akkor 25 éves Bergmann Imre
cukrászdát nyitott Győrben. A cukrászmester mindkét fia
továbbvitte a családi hagyományt, egyikük a győri cukrászda
vezetését örökölte, a másik fiút, Bergmann Ernőt pedig a Balaton
mellé Füredre sodorta az élet, aztán egyszer csak úgy érezte,
eljött az idő, hogy saját üzletet nyisson.
- Füreden először ezt az üzletet nyitottuk meg.
Idén október közepén lesz 30 éve, hogy kinyitottunk,
mert azóta hála istennek nagy fejlődésen mentünk keresztül.
Onnan kezdődött az egész, hogy amikor ki tudtunk nyitni,
akkor kölcsönszékeink voltak, és az első programpont az volt,
hogy mire kinyílik a szálloda,
ahova vissza kell adni a székeket, hogy
addigra új széket tudjuk venni ide is.
Gyorsan megkedvelték a vendégek
a cukrászdát, így a kölcsönszékek visszakerültek a szállodanyitásra,
ha egy üzlet beindul. Bergmann Ernő megnyitotta második
cukrászdáját is Balatonfüreden, amit a lánya, Márti vezet.
Talán legfontosabb törekvése a cukrászdinasztiának,
hogy azt a minőséget és szemléletet, amit még az 1930-as években a
nagyapa képviselt, életben tudják tartani közel 100 év elteltével is.
- A hagyományos cukrászatnak a hívei vagyunk leginkább.
Ugye az édesapámnak volt az egyik ilyen mondása,
hogy Isten áldja a tisztes ipart. Ugye ez azt jelenti, hogy legyen meg
bennünk a munkához való alázat is. Természetesen a jó alapanyagoknak
a megválasztása az nagyon fontos. Ugye annak idején,
amikor még a maszek korszak volt, akkor a nagyapám nagyon kalandos úton
tudott a dunai hajósoktól egy-két csempészárut beszerezni.
Ez most már elévült, úgyhogy így mondhatom is.
- Ma már jóval könnyebb dolguk van a minőségi alapanyagok beszerzésével,
mint anno a nagypapának volt,
a receptúra betartása pedig mindig is alapkövetelmény volt a családban,
legkedveltebb termékük máig a francia krémes maradt, ami neve ellenére nem
a modern francia, hanem a hagyományos magyar cukrászat egyik slágere.
Bergmann Márti állítja, a titok mindössze annyi,
hogy mindig frissen, egy nap akár többször is elkészítik,
mindig kisebb tételekben, de ha kell, akár zárás előtt egy órával is.
Bergmann Ernő a közelmúltban elhunyt, üzleteit a gyerekei viszik tovább.
Sósat és édeset egyaránt kínálnak Kővágóörs új pékségében,
ami valójában nem is annyira új. Tulajdonosa hosszú irodában töltött
jogászévek után kezdte érezni, hogy rossz helyen ül,
ezért döntött úgy, hogy megpróbálkozik a vendéglátással.
Szerzett egy szakács, majd egy pékszakmát, és közben
saját helyet álmodott magának, amit aztán meg is teremtett.
- Az elmúlt 10 évben a környéken nagyon-nagyon sokat kirándultunk,
és mindig mosolyra szaladt a szám,
amikor erre jártam, és erre érkeztem, úgyhogy egyre erősebben
foglalkoztatott a gondolat, hogy azt a bizonyos helyet,
amiről álmodtam, azt valahol itt kellene megélni,
és aztán egy nagyon kedves ismerős ajánlása nyomán a régi Kővágóörsi
pékség épületét és helyét megtaláltuk.
Úgyhogy egy több mint 100
éves hagyományt igyekszünk továbbvinni és folytatni.
- Pici falu pici házában egy XVIII. századi vörös kőépületben
működött a régi pékség, a robosztus falak máig őrzik a múltat.
Ahogy a helyi vendégek emlékezete is, ma is szívesen betérnek ide
nosztalgiázni, hogy milyen volt itt egykor a kenyér és milyen a kifli.
- Ez, amikor megérkeztünk a lisszitától a kifli kaszniig,
a dagasztógépig, a lisztcímkékig, a szakajtókon át,
ami az ablakban található volt. A régi nagy pékségnek a kulcsa,
ez mind-mind a régi sütőlapátok, a kemence,
az érintetlenül minden itt volt.
Az udvar másik oldalán pedig található
az üzlet, ami egykor a fáskamra volt. Volt egy pici kiadó,
ablak, ott adták ki a kiflit és a kenyeret, amit készítettek.
Mi ebből alkottunk egy üzletet, ahol lehet reggelizni.
- Merthogy az egyre divatosabb pékségek funkciója mára megváltozott.
Az ilyen helyekre nem csak azért tér már be az ember,
hogy megvegye a napi betevő kenyerét, pékáruját, szívesen időznek is itt.
A pékség ma már nem csupán egy bolt,
hanem egy hely, ahol jó enni és jó lenni,
ahol élményt is kap az ember a tányérján, vagy a tányérja mellé.
Ahogy Amióta a Balaton újabb reneszánszát kezdte élni a
gasztronómia is igencsak fellendült a környéken,
újabb és újabb jó helyek nyílnak, sokan itt próbálkoznak meg álmaik
megvalósításával, sőt, gyakran szakma vagy teljes életmódváltással is.
A badacsonyi kikötőtől pár lépésre nyílt desszertműhely tulajdonosainak
is hasonlóan indult a története. - Százhalombattára jöttünk,
Pest megye, és élsportoló voltam, kajakoztam. Igazából kiábrándultam
abból a napi rendszeres hajtásból, és úgy gondoltam, hogy akkor
elkezdek valami olyasmit tanulni, amiben kamatoztatom azt a motivációt,
meg elhivatottságot, amit a sportban ugye elsajátítottam, és úgy
gondoltam, hogy ez a cukrászat, ez egy ilyen kézenfekvő lehet,
mert itt lehet alkotni, a határ a csillagos ég, úgymond,
és akkor elkezdtem ezt tanulni.
És emellé jött az ötlet, hogy családilag akkor egy
kis vendéglátójegyet szerettünk volna nyitni.
- Míg Bálint az evezőt félretéve választotta a cukrászatot, addig
párja Lili a marketing szakterületről evezett a Balaton-parti cukrászdába.
A balatoni vendéglátásban még mindig igen erős a szezonalitás,
míg a nyári hónapok nagyon hajtósak, addig a téli hétköznapok
sokszor üresek. De a téli hétvégéken mostanában már
alakul azért rendes forgalom is, így a teljes év kiadja az egészet,
legalábbis annak, aki jól csinálja, és jó helyen van.
- Ez egy posta volt korábban, 2019-ig üzemelt, ha jól emlékszem,
és mi ugye 2020-ban nyitottuk, pont a Covid évében,
így kicsit nehézkés volt a nyitás, de szerencsére 2020 júliusára minden
meglett és akkor ki tudtunk nyitni. Több vendég is volt, aki jött,
hogy régen itt egy posta volt és fel akarja adni a leveleit, de mondtuk,
hogy hát sajnos itt már nem lehet.
- Bálinték úgy döntöttek, bevállalják az egész éves nyitvatartást,
felszámolták százhalombattai életüket és leköltöztek Badacsonyba, ahol
kezdetben a cukrászda feletti régi postai szolgálati lakásban laktak.
Minőségi helyet akartak nyitni, kézműves,
helyben készülő süteményekkel, na és persze jó fagyival.
Mert szezon ide vagy oda, ahogy megcsillannak a Balaton
víztükrén az első tavaszi napsugarak, az emberek máris keresik a fagyit.
A gyümölcslevek hajón érkeznek a cukrászdába a tó túlpartjáról,
Balatonszemesről, ahol Losó Tímea egy egészen új műfajban nyitott helyet.
Timi egy komoly betegségből gyógyulva próbált bele a vegetáriánus,
majd vegán életmódba. Akkoriban sokat kutakodott az
interneten, hogy melyik gyümölcsnek milyenek az élettani hatásai,
melyik hogyan és miért hat a fizikai és a lelkiállapotra.
- Gyerekkorom óta szeretem a gyümölcsöket.
Én éjjel-nappal ellennék gyümölcsön, nekem más hirtelen nem
is kellene igazából.
Balatonon ugye itt nyaralgattunk, és sehol nem találtam egy olyan
helyet, ahol tudok gyümölcsöket, mondjuk jó hidegen enni vagy inni,
vagy bármilyen formában magamhoz venni. És akkor így jött az ötlet,
hogy hú, de jó lenne egy ilyen hely, ahol lehet frissen facsart leveket,
vagy gyümölcssalátákat, vagy parfét, vagy bármi olyat enni.
- Közben rátalált egy amerikai professzor írásaira,
ami teljesen újszerű módon közelíti meg a gyümölcsök lélektanát.
A gyümölcsökről szóló tanulás mellett már csak a helyet kellett megtalálni
hozzá, hogy a megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztathassa.
- Itt egy tetoválószalon volt,
egy ilyen jó kis rock tetoválószalon, aztán sokáig elhagyatva állt,
le volt papírral takarva, és senkinek nem kellett ez az üzlet.
Én mindig ilyen sóvárogva néztem, hogy jaj, de szép kis hely,
meg milyen cuki maga az üzlet, meg egy nagy fa, meg minden,
és aztán egy véletlen folytán sikerült kibérelnem.
Mindenki itt a vendéglátósok közül mondta, hogy itt nem fog ez menni,
ide lángos kell, meg hamburger kell, én meg mondtam,
hogy nem, nem, az is kell, de kell a zöldség, meg a gyümölcs,
mert az emberek egyre tudatosabbak, és most már nem csak nyaralni
szeretnének, hanem feltöltődni testileg is és lelkileg is.
- Ugyan először mindenki csak a narancslevet kereste,
de szép lassan a vendégek egyre bátrabban kóstolgatták a zöldséges,
vagy éppen zöldfűszeres dzsúzokat is, ma pedig már el is várják a
szokatlanabb íz-összeállításokat. Timi története sikersztori,
a pandémia óta már budapesti és balatonparti éttermeknek,
cukrászdáknak is szállít a gyümölcsleveiből.
Közreműködők:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: