Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2022 Adásnap: 2022. október 21.
Időpont: 11:33:40 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 4000161
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk és a teljes leirat forrása a teletext.
Teljes leirat:
A balatoni tanúhegyekről kezdetektől fogva legendák, festmények,
irodalmi alkotások születtek, izgalmas formáikkal, hangulatukkal
nem csak a művészeket ihlették meg, de a borászokat is hosszú idők óta.
A Balaton-felvidék agg hegyeinek története összeforrt a peremükön
pihenő bazaltorgonákkal és a nagytestű fehérborokkal.
- Nyilván a fehérbornak van igazán tradíciója is itt.
Elvileg levéltári adatokban egyébként az szerepel,
hogy valamilyen szinten elenyésző szinten voltak azért kékszőlők is,
de nem volt jellemző, és inkább ez a. talán a készítési módjuk az
eltarthatóságuk miatt lehetett egy kicsit használatban a vörösbor maga.
A kéknyelű egészen magas szinten képes a többi szőlőfajtához képest
káliumot felvenni és megtartani,
és ez a kálium itt borzasztó módon adott.
Tehát ez az egymásra találás, ami a talajadottságokat illeti,
a klimatikus viszonyok pedig megint csak nagyon-nagyon
fontosak a kéknyelű számára, tehát ez egy olyan fajta,
ami nagyon háklis, nagyon igényes a talajra és a fekvésre.
- Ezért is vallják a badacsonyi borrégió
borászai, hogy a kéknyelűnek mindig
fent kell teremnie a hegygerincen,
minél távolabb a hajdani nádas területektől.
Tóth Ádám nem csak kínálja a bort, de mindig és szívesen mesél is róluk,
a fajtajegyekről és a környék legendáiról. Badacsonyi borteraszát
hat évvel ezelőtt nyitotta meg, igaz a hozzá tartozó épület,
amely a környék bazaltépítészeti remekei közül is az egyik
legszebb mindig a vendéglátás és a jó borok szolgálatában állt.
- Itt volt azért bányászat is egész régóta,
amit szerencsére aztán leállítottak, tehát a hegyet nem hordták el úgy,
mint szerencsétlen halápot.
De igen, egy egész jellemző építőanyag
volt azért a bazalt érthető módon.
'57-ben épült az épület, és egy Ybl-díjas építész,
Callmeyer Ferenc tervezte és az ő tervei alapján készült el.
Igazán funkcionalitásában egyébként nem a bazaltot
használták építőanyagnak, nagyon hangsúlyos a bazalt,
de szándékolt. Tehát, hogy ott az az egyik fal,
meg az egyik hátsó, illetve ez
a kerítés vagy támfal jellegű bazaltfal,
ami ténylegesen bazaltból készült, a többi praktikusabb anyagokból.
- Tóth Ádám borterasza kissé rejtőzködőn mégis a kellős
közepén van mindennek,
ahogy Budavári Dóra aprócska borboltja is a Szent György-hegyen.
Vélhetően ez a legkisebb vinotéka a környéken, sőt szerte a világon.
Egy falatnyi konyha, ahol jól megférnek egymás
mellett a régió nagy fehérjei, és gyakran maguk a borászok is.
Szép időben a vinotéka kertje is élettel telik.
- Igazából sokat kóstoltunk itt a borászokkal, sokat jártunk össze,
nyilván mindig van bor a háznál, nyilván mindig visszük
egymáshoz ajándékba, és nagyon sok barát Budapestről kérte,
hogy szedjek össze egy kartonnal, vigyek egy válogatást, karácsonyra
venne és a többi és a többi. Azon vettem észre magam,
hogy tulajdonképpen raktározok tetemes mennyiségű bort,
plusz szeretek róla beszélni, plusz nincsen a hegyen olyan hely,
ahol tényleg az összes borászat képviselteti magát majdnem az összes,
én tényleg igyekszem felkutatni az új kis borászatokat is, és mindenkitől
legalább egy vagy két tételt bevenni. Ez igazából 20-25 borászatot jelent,
30-40 tételt, és ez volt a második nyár a borbolttal.
- Budavári Dóra nagy gondot fordít a válogatásra, tiszta,
jó borokat kínál, akadnak itt friss, fröccsnek való fajták, cuvee-k,
még kéknyelűből is pár palack, kisebb és nagyobb borászatok tételei,
sőt már saját borából is találhatunk itt néhány üveggel.
Bár Győrben született, a szíve csücske mindig is a Balaton volt.
- Nagyon nagy szerencsém van azzal,
hogy rátaláltam a Szent György-hegyre,
egy hihetetlenül vibráló borvidék közepén vagyunk,
mégis egy olyan hegyen, amit talán egy jó ideig kevesebben
ismertek, nyilván most már egyre többen és többen felfedezik,
de míg a Badacsony egy ilyen nyüzsgő, tényleg egy ilyen mindig történik
valami fővárosa itt a borvidékünknek, addig a Szent György-hegy abszolút
alkalmas elvonulásra, és emiatt
életre is tehet hétköznapokat, itt szerintem nagyon-nagyon jó élni.
- Budavári Dórára a helyiek jó ideje a Szent György-hegy közösség
és kultúrateremtő figurájaként tekintenek, motorja, lelkes
rendezvényszervezője a vidéknek. Egyebek mellett a Szent
György-hegy hajnalig rendezvényét is ő hívta életre.
A Nagy-hegy, vagyis Hegymagas. A középkorból fennmaradt források
szerint sokáig így hívták a Szent György-hegyet, az elnevezést ma már
az itteni település őrzi tovább. A Badacsonyhoz hasonlóan a Szent
György-hegy alapkőzete a bazalt és a Pannon-tenger üledékéből származik,
és legalább 3-4 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések révén szilárdult meg.
Itt kezdett 23 évvel ezelőtt szőlőtermesztésbe a szigligeti Szászi
Endre és tapolcai kötődésű felesége. Kettejük metszéspontja lett a
Sárkányölő Szent Györgyről elnevezett hegy, na és az itteni dűlők.
- Volt egy kis négytized hektáros szőlő, szőlősor végére a mögötte
lévő tájat megláttuk, azt mondtuk, hogy megérkeztünk. Szigliget nem,
de egész Szigliget előttünk lesz, és
így szép lassan a négy tized hektárból
nyolc hektár lett az évek folyamán. És '99 óta hegylakók vagyunk,
feleségemmel, a gyerekek is így nőttek fel, mindenki mondta,
hogy hát hegyen laktok, borzasztó, hát mondom, nem borzasztó,
lehet a legjobb dolog, mert én szőlővel kelek és borral fekszem.
Én napközben nem tudok bort kóstolni, inni,
de este az egy pohár bort megeszok. - A Szászi birtok egyike az ország
első minősített bioszőlő birtokainak. A család számára a
kezdetektől alapvetésnek számított a vegyszermentes,
környezettudatos gazdálkodás, noha akkor még ez a szemléletmód
párját ritkította a környéken, pedig nem is annyira új keletű,
elég csak a nagyszüleink idejére visszagondolni.
- Nagyapáink, akik itt éltek már több generáción keresztül.
Mindenki bio művelő volt, mert rézgálic, kapa,
rafija, metszőolló volt a kezükben, és ezzel ők egy bioszőlőt állítottak
elő, csak neki nem így hívta, hanem úgy hívta,
hogy a bor, amit megittak, megettek és boldogan éltek vele,
és ezért jött nekünk a bioművelés, hogyha benne lakunk a szőlőben,
ne permetezzük már agyon
a vendégeinknek, amit átadunk majd bort,
mindenféle felszívódó egyéb olyan növényvédő szerekkel,
ami a konvencionális szőlőhasználatban
lehet, a bioban nem lehet.
- A szászi birtokon néhány éve étterem is működik.
A jó és fenntartható borok mellé főként környékbeli termelők
alapanyagaiból készített ételeket kínálnak a család,
mert már az ifjabbik Endre is a családi birtokért dolgozik,
mestere az olaszrizlingnek. Három generáció óta
foglalkoznak borkészítéssel, kacérkodnak a furminttal,
palackozzák a rózsakőt, a kéknyelűt, vinotékájukban a fehér fajták mellett
rozé és vörös tételek is fellelhetők. Az aszályos időszakok ellenére
nem csalódott sem az ifjabbik, sem az idősebbik Szászi Endre.
Nála meglepően jónak ígérkezik az idei 2022-es évjárat.
A szüret a szőlő és a borászok ünnepe.
Ilyenkor kezd beérni az elmúlt egy év megfeszített munkája.
Török Csabánál kétszer két hektáron zajlott a kézi szüret.
- A saját szőlőimben kiválóan tartom az évjáratot,
és nem azért, mert most pénzért szeretném előre majd a termést.
Azt tudom viszont, hogy ahol talán még
többet szenvedtek az eső hiányától,
ahol talán más kicsit a szőlészeti munka, ott nagyon
szomorú paraméterek is elhangzanak.
Szerintem vegyes felvágott lesz ez az év. Borászról borászra
nagyon különböző minőséggel, az egészen kiválótól egészen silányig.
- Ha az aranyló fehérborok után mégis
inkább vöröset kóstolnánk, Török Csaba
pincéje felé is vehetjük az irányt. Csaba bár közgazdászként végzett,
és kezdetben csak lovagolni jött a környékre, egy toszkán fajtával,
a San Giovesével megkezdte hegymagasi pályafutását.
- Egyszerűen csak szerettem volna vidéken egy házat, ahol
megszállhatok két lovaglás között. Csak rajta volt a területen a szőlő,
és akkor elkezdtünk maguknak bort csinálni. Ugye itt
olaszrizling volt a ház alatt, én meg korábbi tapasztalataimból,
meg külföldi utakból megszerettem más szőlőfajtákat, mint amit
itt a környéken termesztettek, és én magamnak akartam mást készíteni.
Sok vita van arról, hogy itt milyen volt valójában a történelmi múlt.
A filoxéravész előtt egyik állítás szerint jellemzően és majdnem
teljes egészében vörösborok voltak. - Csaba nem akart borpolitizálni,
egyszerűen csak érdekelte, mit sikerül kihoznia egy olyan
fajtából, ami már jó ideje nem volt elérhető és népszerű a vidéke.
A mediterrán ízekért és aromákért nem csak a borok kapcsán rajong, már
olívaolajkészítéssel is kísérletezik, és a jelek szerint nemcsak a szőlői,
olajfái is jól érzik magukat a káprázatos panorámájú
Szent György-hegyi birtokon.
Madártávlatból is jól láthatóak, korukat pedig évszázadokban mérik.
A Szent György-hegy szimbólumai, a két szomszéd, a présház és
a lengyel kápolna története is egyszerre indult 1780 körül.
- Mind a kettőt a Lengyel család építette, és tulajdonképpen ez egy
birtokközpont volt annak idején. A környéken alattunk is
végig a szőlődűlők ehhez az épülethez tartoztak. Volt itt egy
pálinkafőzde is az épületen belül, illetve a birtokigazgató
lakott ebben az épületben, és innen irányította a munkálatokat,
és utána vette meg a Tarányi család egyik tagja konkrétan a Vas megyei
püspök és a Tarányi név így szállt át tulajdonképpen erre az épületre,
de a családi címer, illetve az összes
többi dolog a Lengyel családhoz
kötődik egyértelműen az épületen. - A Tarányi présház látta
az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot,
átvészelt két világháborút, majd jó időre mély álomba szenderült.
Már-már csodával határos, hogy régi pompájában tündökölhet az étterem,
hiszen három tűzvész is sújtotta, és megannyi vihar. Két és fél
évvel ezelőtt azonban újjászületett.
Eredetileg az épület nem sárga volt,
hanem úgynevezett fehérhöbörcsös vakolat takarta kívülről.
A fedése az először fazsindely volt és utána nádfedés. Mind a kettő
leégett és 2015 októberében a tetőszerkezet szintén lángra kapott,
de azt is sikerült megállítani. Azzal együtt,
hogy az oltási munkálatok, a befolyó víz, ezt követő
fagyok nagyon sokat ártottak neki. Ez mind akkor derült ki egyébként,
amikor nekiálltunk szétszedni tulajdonképpen a károsodott részeket,
bezuhantak a kémények, a boltozatos részek leomlottak,
tehát nagyon az utolsó pillanat volt valóban, amikor sikerült megmenteni
az épületnek az egész struktúráját. - Ahogy őszbe fordul az idő,
a kizárólag helyi, Szent György-hegyi borászok tételeit
felsoroló borlap nem változik, az ételek azonban igen. Az évszaknak
megfelelően mindig a szezonális alapanyagok és ízek dominálnak.
A szezonalitás és a fenntarthatóság alapvetés Boldizsár Vivien
és Tamás számára is. Egy évvel ezelőtt éppen a Lengyel
kápolnában mondtak igent egymásnak, így tanúik a tanúhegyek voltak,
főként a Szent György-hegy. Bár sokáig külföldön dolgoztak,
visszatértek, hogy ott kezdjék meg közös életüket, ahol Tamás felnőtt.
- Itt. - Én a szomszéd faluban éltem,
laktam, Raposkán. Ez a birtok, ez a nagypapámé volt,
majd megörökölték a szüleim, és most mi vettük át rajta.
Mi gazdálkodunk, mivel vendéglátósok vagyunk, kitaláltuk,
hogy esetleg megpróbálnánk itt egy ilyen kis borteraszt üzemeltetni.
Hát a szívem csücske, mondhatni. Tényleg,
a múltkor nézegettünk képeket. Ilyen kis pici voltam kétszer
akkora puttony, mint én, és már akkor itt voltam,
úgyhogy tényleg itt nőttem fel.
- A Boldizsár házaspár saját bora mellett saját termesztésű
vegyszermentes zöldségből készíti a borterasz ételeit is.
- Saját zöldségeinkkel dolgozunk, saját húsokkal, van,
amit meg kell vennünk, de mindig arra törekszünk,
hogy ami éppen most beérett, akkor azt használjuk föl.
Ez is szerintem egy fontos dolog a környezetvédelemben,
nem mindenhonnan beszerezni a teszem én föl, narancsot, citromot,
tehát mi nem használunk ilyeneket se az üdítőbe, mentát teszünk bele,
mert például ez megterem nálunk. Verjus-t készítünk a szőlőből,
az egy úgynevezett savanyítószer, a citromot lehet vele pótolni.
Szinte azonos az íze, kicsit talán még kesernyésebb.
- A szőlőért és a borokért főként Tamás,
a falatokért Vivien felel, a nyugodt pillanatokért meg Dió, a kutya.
A pár jó ideje komposztál, gyűjti az esővizet is,
figyel a környezetvédelemre, és nagyon szeretnek játszani.
- Elsősorban páros játékaink vannak, amik ketten is nagyon élvezhetőek,
társasjátékok, akár, és hát igazából, hogy ne porosodjanak nyáron a polcon,
ezért ajánlottuk a vendégeknek is és tettük be a borlapba, a kis füzetbe,
hogy kipróbálhassák ezeket, és ők is jól érezhessék magukat,
úgy, mint mi szoktuk itt magunkat a teraszon.
- Legyen szó lengőtekéről, dartsról vagy babzsákdobálásról
épp minden játékra hív, mindez valószínűtlenül festői környezetben
a Szent György-hegy déli idilli lankáin.
Badacsonyban, Szalma Lili és Hájos Bálint a település hajdani badacsonyi
postaépületében talált helyet desszertműhelyének, miközben a régi
falak között új dolgokat teremtenek, a hagyományt is ápolják,
ennek pedig az épített örökség védelme is fontos része.
A műhely átalakításakor például külön figyeltek arra, hogy a régi
posta karakterjegyeit is megőrizzék, na és Horváth Sándor 1967-ben
készült Hermész című művét. - Ez pirogránit és Hermész ábrázolja,
amit nagyon kevesen fedeznek fel, de hogyha egy picit távolabb megyünk
a faltól, és mondjuk így a 3-4 méteres távolságról nézzük,
akkor kirajzolódnak a jegyei, és ugye ennek az a. Vagy gondolom
én azért volt ez a választása, merthogy Hermész az Istennek hírnöke.
- A cukrászműhely neve a kelta időkre utal, arra a réges-régi korra,
amikor még ők lakták a vidéket, a vaskori nép hagyományai,
a természetközeliség, a szőlőtermesztés és a művészetek
szeretete Liliék számára is meghatározó, logójukban a metszőolló,
a szőlő, a hegy és kelta motívumok is megjelennek.
Az arculattervezéssel foglalkozó Lili és a gazdasági végzettségű
Bálint Százhalombattáról költözött Badacsonyba két és fél
évvel ezelőtt a Covid idején. Nemcsak korábbi városukat,
hanem az előző hivatásukat is maguk mögött hagyták egy édesebb
balatoni élet reményében. Az idő most épp őket igazolja.
- Jelentkeztem egy képzésre, az egy egyéves gyorstalpaló képzés volt,
és akkor utána egy évet dolgoztam még egy másik cukrászdában Budapesten,
és akkor jött az ötlet, hogy egy saját helyet nyithatunk
itt Badacsonyban, és akkor nagyon fellelkesültünk,
hogy tényleg szabad utat kapunk abban,
hogy mit szeretnénk eladni, meg gyártani, a lehető
legmagasabb minőségre törekedni, és így adott volt az egész,
hogy ezt szeretnénk így csinálni. - A hely mára közösségi tér is lett,
ugyanakkor egy nyugodt béke szigete is, ahová jól esik
betérni évszaktól függetlenül. - Azért ez egy más világ,
itt máshogy kellett berendezkedni, más picit az életritmus, már nem a
belvárosi tömeget kell megszokni, hanem azt, hogy van egy szezonod
júniustól augusztus végéig, amikor nagyon-nagyon sok ember jön,
viszont az lecseng, és valamit szeptembertől
is ugyanúgy alkotni kell. Volt benne kihívás, jó sok,
de most már így két év távlatából azt gondolom, hogy egész jól megugrottuk.
- Ketten együtt könnyebb
- ezt vallhatja Kazáry Ákos és Szemenyei Ádám is,
akiket Celldömölkről egészen a Szent György-hegyig sodort az élet.
Két éve élnek itt, szintén a járvány idején érkeztek,
és nagyjából ugyanennyi ideje dolgoznak a Szászi birtok éttermében.
- Munkát kerestem, és egyszer
a Balaton felé jöttünk haza Budapestről,
amikor megláttam ezt a környéket, és mondtam,
hogy én itt szeretnék dolgozni, és nem tudom, hogy milyen okból,
de egy hónap múlva itt kötöttem ki, szóval mondhatjuk,
hogy így kellett lennie.
- Gyerekkori barátok és régóta zenésztársak is.
A kezdetben zúzósabb gitárt
és pörgősebb dobot mostanra akusztikusabb hangzásra cserélték,
a kettősük azonban nem változott.
A Szent György-hegy nyugodt, mégis élénk lüktetése mintha egy
ritmusra járna a zenéjükkel.
- Felmászhatnánk hegytetőre.
Mielőtt még valami lesz belőle.
- Sokáig főként feldolgozásokat játszottak,
egy ideje azonban már saját dalaik is vannak.
Ákos írja a szövegeket és a gitár témát, a múzsa pedig sokszor épp a
környezet maga a táj, a természet. - Mielőtt elkezdtünk
itt élni vagy dolgozni, azelőtt kezdtem el írni kb. egy évvel,
de akkor teljesedett ki egyébként, amikor már itt laktunk, és akkor
az egy ilyen magától értetődő volt, hogy Szent György-hegy, ez így eléggé
nagy befolyással volt erre a dalra, meg nemcsak a Szent György-hegy,
hanem a többi, hegy is körülöttünk. - Itt vagyok általában a
holtszezonban is azóta, kicsit ilyen kis elvonulósan,
kibérelve egy présházat télen.
Úgy érzem, hogy itt találtam otthonra.
- Ebben a felállásban hatodik éve játszanak együtt.
A környék nagy, boros eseményein, tábortüzes csillagfényes estéin,
hajnalig tartó borkóstolókon és szüreteken is találkozhatunk velük.
Műsorszolgáltatói ismertető:
A balatoni tanúhegyekről kezdetektől fogva legendák, festmények,
irodalmi alkotások születtek, izgalmas formáikkal, hangulatukkal
nem csak a művészeket ihlették meg, de a borászokat is hosszú idők óta.
A Balaton-felvidék agg hegyeinek története összeforrt a peremükön
pihenő bazaltorgonákkal és a nagytestű fehérborokkal.
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: