Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2023 Adásnap: 2023. szeptember 29.
Időpont: 11:33:18 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 4142413
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk és a teljes leirat forrása a teletext.
Teljes leirat:
A Váctól egészen Mohácsig húzódó Dunamenti-síkság középső festői
vidékén, a Kalocsai-sárköz szívében található a Szelidi-tó.
A Duna szabályozása előtti időkben a folyó árteréhez tartozott,
és akkoriban gyakran ki is lépett a medréből, azóta azonban állandósult
mederállású szikes tóként tekinthetünk rá.
Vize a magas nátrium-jodid és nátrium-karbonát tartalma miatt
egészen egyedülálló, kifejezetten bársonyos.
Sötét árnyalatát a benne oldódó lebegő szerves anyagok okozzák,
és vélhetően erre vezethető vissza az is, hogy a történelmi múltban
gyógyvízként tekintettek a tóra,
a helybeliek már a török idők óta használják fürdőzésre.
- Vannak ilyen hidegebb, melegebb vízáramlások,
és ezért is egyedülálló a Szelidi-tó,
hogy még a víz hőmérséklete is némelyik rétegekben változik.
- Magyarország legszelídebb és ötödik legnagyobb természetes tava,
5 kilométer hosszú, vize pedig helyenként 4 méter mély.
Bár a szikes tavak többsége
kiszáradhat, ettől a szelídító esetében nem kell tartani.
A szikes tavakra az jellemző, hogy néha kiszáradnak,
néha több víz van bennük, néha kevesebb, de a szelídító az
annyira egyedi, hogy a kékesi életből is tudjuk táplálni.
Készült egy természetvédelmi kezelési terv, amely azt tartalmazza,
hogy évente egyszer vizet engedünk a tóra.
Ez a természetvédelmi jellege nem is kívánná meg, de az üdülés és
horgászat szempontjából ez nagyon fontos.
Ebben a kezelési terv, a jogszabály előírja azt,
hogy november 1-től vizet engedünk a területre, az északi csatornából,
a kékesi érből, a zsiliprendszer segítségével tudjuk szabályozni.
- Természetvédelmi szempontból fontos, hogy a tó fenekén különféle
források is találhatók, amelyek szüntelenül táplálják a
vizet, frissítik annak összetételét a
belőlük felszabaduló ásványi anyagoknak köszönhetően.
A Szelidi-tavat egy kiterjedt 360 hektáros természetvédelmi terület
övezi, és rengeteg itt a Natura 2000-es besorolású régió is.
Kiemelt jelentőséggel bír a tó északi része, ahol nem csak a nádvágás,
de még a nád bolygatása sem engedélyezett.
- A nádnak nagyon-nagyon fontos szerepe van a tó életében,
hiszen rendkívül nagy a szerves anyag szűrőképessége, hogy ilyen sok nádfal
van, ilyen sok nád veszi körül a tavat, ezért olyan folyamatok is ki
tudnak alakulni a vízben, amelyek esetleg más tónál nem.
Illetve nagyon fontos megemlítenünk a nád szerepét abban is,
hogy az énekesmadarak ott költenek nádi énekesmadaraink,
nádirigó, cserregő nádi poszáta, tücsökmadár, illetve óriási nagy a
rovarvilága a szelídítónak, és hát arról nem beszélve,
hogy a helyi horgásztársasággal is nagyon jó a kapcsolat,
és a halak is a nád alatt, a nádban ívnak.
A kékmoszatról a Szelidi-tóban megtalálható egyik különleges
algafajról kapta nevét az a közel két és fél kilométer hosszú tanösvény,
amelynek nagy része a part mentén halad végig, és amely a tó
kialakulásától kezdve a vízrajzán át az élővilágáról is részletesen mesél.
Utóbbiak kapcsán nem csak a vízi flóráról és faunáról,
hanem a part, ezzel együtt a
tanösvény csapásvonalán húzódó facsoportokról, sűrű erdősávról is.
A 12 állomásos bicikliúttal
összekötött útvonal közvetlenül a strand közeléből indul.
- Itt többségében őshonos fafajokat, kocsányos tölgyet, csertölgyet
ismerhetünk meg, amelyeknek nagyon jó hatása van itt a környezetre,
a természetre, rengeteg madár költ ezekben a fákban, faodúkban,
ugye itt főleg az odúlakó madarainkat emelhetjük ki.
Most éppen pont szól az örvös galamb is, tehát amikor reggel erre
ébredünk, hogy szól az örvös galamb, sárgarigó, illetve a nádban énekelnek
a nádirigók, azt gondolom, hogy mindenkire pihentetőképpen hat.
- A Szelidi-tó az 1930-as évektől
kezdődően lett igazán népszerű üdülőhely.
Ma már a nyári időszakban folyamatosan itt tartózkodók mintegy
40 százalékkal növelik Dunapataj településének lélekszámát.
A tó déli partja igazi
turistaparadicsom, itt található a legtöbb vendéglátóhely is.
A Szelidi-tó a Duna holtágából született és vált jelentős
turisztikai célponttá Dunapataj határában.
A 19. században a környékbeliek többsége
még inkább szilidnek nevezte a tavat
és az annak névadójául szolgáló földművelésre kiválóan alkalmas
pusztát, ám idővel a Szelidi név vált általánossá.
A Duna nem csak azért játszott fontos szerepet a környék és a település
fejlődésében, mert megkönnyítette a közlekedést, sokszor még áradásai is
jótékonynak bizonyultak,
ugyanis termékennyé tették a területet.
Már az őskorban lakott vidék volt ez,
a magyarok itteni letelepedése a honfoglalás idejére vezethető vissza.
- A Duna vonalán gyakorlatilag Árpád törzse szállt meg, és a helynevek is
azt mutatják, magának Patajnak a helyneve is azt mutatja,
hogy ez Árpád törzsének a táborozóhelye volt.
Pataj neve a Pata nevezetű főembernek
a nevéből ered, aki vélhetően Gézának
kortársa volt, és valószínűleg
valamilyen rokoni kapcsolat is fűzte Gézához.
Aztán az első írásos forrás az 1145-re keltezhető,
amikor is egy útvonal közbenső részeként említik Patajt,
és aztán azután szépen folyamatosan kerül elő az írásos anyagba.
- Dunapataj első meghatározó régészeti leletei a Szelidi-tó
partjának közeléből, a hajdani Várdomb területéről akkor
kerültek elő, amikor a 60-as években elindult az üdülőterület fejlesztése,
a bronzkorból származó kincsek arra
utalnak, hogy itt mindig is földművelő népek éltek.
A letűnt korok tárgyi emlékeit ma már
az 1937-ben erdélyi stílusban épült dunapataji unitárius templom őrzi.
A gyűjtemény kuriózuma a XVIII. század első felében élt
történetíró tudós, Bél Mátyás Magyarország
leírása című, eredeti, latin nyelven írt kötete,
amelyben természetesen Pataj neve is szerepel,
de a múltról a templom is bőbeszédűen mesél.
Szinte László budapesti építész
tervezte, aki maga is székely származású volt egyébként.
Az ő megbízói a dunapataji unitáriusok voltak,
akik a helyi református egyházból egyházszakadás útján tértek ki,
fölvették az unitárius vallást,
és itt gyakorolták ebben a kis templomban.
Szinte László egyébként nagyon ügyesen egy magtárat alakított át
úgy, hogy tornyot építtetett hozzá, a templomteret kialakította,
illetve a presbitériumnak a helyiségeit kialakította,
és egy szép kazettás mennyezettel látta el, aminek a festését Vernes
Judit torockói népi iparművész vállalta magára.
Az egész berendezés, az egész templom stílusa az mind
erdélyi stílusú, tehát az építtetők, illetve az építész is ezzel a
szándékkal állt neki ennek a
magtárépület átépítésének, tehát minden Erdélybe vezet.
- Ez a múltat idéző, eredetileg kétosztatúnak tervezett
alföldi stílusú parasztház 1962 óta múzeum, a település tájháza
a XIX.. századi paraszti lakáskultúrát
mutatja be egyedi, Dunapatajról gyűjtött darabokkal.
Hagyományos alföldi berendezése
sokban hasonlít a kiskőrösi Petőfi ház belső tereihez.
- Néhány tárggyal Dunapataj kitűnik ebből az alföldi miliőből.
Például itt Patajon használtak, mint a református mezővárosok,
majd mindegyikében használtak
famíliaszéket, vagy gondolkozó széknek is mondták itt Patajon.
Ennek az volt a jellegzetessége, hogy asztalos készítette,
apáról fiúra szállt,
és egész régi darabok is megmaradtak, tehát egy öröklődő bútorról van szó.
A XVIII. századból már ismerünk ilyen székeket.
Itt a tájházban is van egy ilyen szék, vagy például tékát is
használtak a pataiak, kitettek a falra, ami alapvetően
könyvek tárolását célozta meg, de ide kerültek a kis becsben tartott
díszesebb, értékesebb drága darabok is.
- 1962-ben a tájház megnyitásának
évében Kodály Zoltán is járt itt dunapataji látogatásakor.
Útjának célja akkor nem a népdalgyűjtés volt,
hanem a település művelődési házának felavatása.
Ez az épület az egyetlen, amelynek alapkőletételén a nemzetközi
hírű zeneszerző és zenetudós részt vett.
Az eseményt a Magyar Televízió is közvetítette.
Dunapatajon és környékén azóta halásztak,
amióta megvetette itt a lábát az ember.
A bronzkori múlt hagyományai a Duna közelsége és a Szelidi-tó adottságai
igazi pecás paradicsommá tették a területet.
Kezdetben főként a pontyokat, a békésebb halfajokat keresték,
és egyszerű módszerekkel,
mogyoróbotokkal, nádbotokkal várták a kapást.
1955-ben aztán 70 horgász
megalapította a tó azóta is töretlenül működő horgászegyesületét.
- Volt egy úgynevezett halászkunyhó, ahol egy halász brigád,
egy halász stáb is végzett halászatot.
A horgászok mellett a halászok is jól megfértek, nyilván az akkori egyszerű
módszerekkel nem tettek komoly kárt a halállományban, meg a horgászok
létszáma is jelentéktelen volt a mostanihoz képest, mellettük jól
megfértek a halászok, manapság már ez bonyolultabb lenne
úgy, hogy 400 ember vált éves
területeinket a szelíd tóra, úgyhogy ez nem működne így.
- A Szelidi-tóban a Magyarországon természetes körülmények között élő
összes halfaj fellelhető a folyami fajtákat kivéve.
Igen gazdag a ponty, a harcsa, a süllő, a csuka állomány,
és ezekre szemmel láthatóan büszkék is a horgászok.
Hogy a tó ennyire gazdag halakban, egyebek mellett a helyi
horgászegyesületnek is köszönhető,
itt ugyanis 90%-os a visszatelepítési arány.
A természetes egyensúly fenntartása persze mindennél fontosabb.
- 100 forintból 90 forintot visszatelepítünk, ez azt eredményezi,
hogy nagyon gazdag a halállományunk, ezért szeretnek járni az 50-60
kilométeres körzetből, de több száz kilométerről is
eljönnek, hogy a szelíd tavon horgászhassanak, annak köszönhetően,
hogy megfelelően be van telepítve a tó.
Nyilván ilyen horgászlétszámnál a természetes halállomány nem tartaná
fönt önmagát, csak egy intenzív halgazdálkodással, pont emiatt
250-300 mázsa hal kerül telepítésre
évente a Szelidi-tóba az egyesület által.
Nyilván van egy nagyon szigorú halászati tervünk, ami meghatározza,
hogy milyen halból mennyit lehet telepíteni, és ennek köszönhetően
megvan az, hogy a ragadozó halak és a békés halak aránya,
és ennek megfelelően egy nagyon színes halállomány lelhető fel a
Szelidi-tóban.
- Ahány ház, annyi szokás,
és ez bizony a halászlé esetében is így van.
Egy azonban biztos,
a kalocsai járásban kizárólag kalocsai paprikával készülhet.
Csókás András vegyes halból főzi egy
órán át és kerül bele gazdagon gyufatészta is.
Dunapataj persze nem annyira
a halászléről, sokkal inkább a pacaljáról híres.
A patai pacal története a XX. század
első évtizedeire vezethető vissza, akkoriban még közel sem volt
annyira felkapott tétel, mint napjainkban, leginkább a
napszámosok eledelének számított, az 1950-es években aztán a helyi
mészáros, későbbi vendéglős,
Gyimesi József honosította meg és tette népszerűvé a pacalt.
- Patajon a lakodalmakban régen is főzték ezt az ételt,
a pacalt, de így vendéglátós szinten Gyimesi József indította el útjára,
és azóta is töretlen a patai pacal
készítése és mondhatjuk azt, hogy hírneve.
Én személyesen is ismertem Józsi bácsit,
úgyhogy volt szerencsém vele akár nála enni is.
De egyébként itt Dunapatajon azt mondhatom, hogy szinte hasonlóan az ő
receptje egy nagyon pici finomításokkal és egyéni ízlésekkel,
de a fő váz az a Gyimesi féle fűszerezés és maga a készítés is.
- Kanállal, köret nélkül
- így eszik a pataiak a pacalt, persze ízlésenként,
sőt akár tájegységenként is
változhat, hogy kér-e mellé a vendég például krumpli köretet.
Kollár Gyula lassan 50 éve dolgozik a vendéglátásban.
Amióta bisztrótulajdonos, nem telik el úgy nap, hogy hajnali 4 körül ne
legyen a konyhán és ne ellenőrizze az aznapi pacaladagot.
- A legfontosabb maga a nyersanyagnak a minősége, ugye, hogy ne legyen
vegyszerezve, hanem tényleg Natúr
csak tisztítva, hogy ne legyen semmiféle mellékhatás.
Maga a fűszerezése pedig egyszerű,
nem használunk semmi különleges fűszereket.
Természetesen a fő fűszere a fűszerpaprika, só, pici bors és egy
csipetnyi titok, azt természetesen azért most nem árulom el.
Egy megosztó ételnek mondják, annak számít, hogy van,
aki él, hal érte, képes akár száz kilométereket utazni,
hála Istennek van ilyen vendégünk, de van, aki meg se kóstolja.
Én azt szoktam mondani, hogy kétféle szerelem van,
az egyik elmúlik, a másik a patai pacal.
A dunapataji pacalos mellett állatsimogató is van,
ahol a falusi életformával őshonos
jószágokkal lehet közelebbről megismerkedni.
Bakotpuszta története egészen a XIII. századig
vezethető vissza, és a legenda szerint a bakóról,
a királyt szolgáló hóhérról,
a terület hajdani tulajdonosáról kapta a nevét.
Dunapataj közvetlen közelében, Bács-kiskun legnyugatibb csücskében,
máig hűen őrzik a paraszti kultúra hagyományait.
Bakotpusztán az 1990-es évek óta korhű keretek között mutatják be a
hajdani csikós élet történetét és kalandjait, az érintetlen magyar
pusztát, a pásztorhagyományokat, ember és ló évezredes kapcsolatát.
Az érseki uradalom hajdani hintóitól, parasztkocsiktól és tekintélyt
parancsoló telivérektől porzik ilyenkor a puszta.
Ráadásul Magyarországon napi rendszerességgel kizárólag itt lehet
látni puszta-, vagy más néven Koch-tízest.
- Ludwig Koch egy osztrák-német festő volt,
és imádta a Hortobágyot, imádta a magyar pusztát,
és rengetegszer volt itt Magyarországon.
Készített egy rézkarcolatot.
Elképzelte azt, hogy mi lenne, hogyha egy ilyen csikós fölállna a
két ló hátára, és előtte még három be lenne kötve, tehát a puszta ötös,
ami ugye puszta ötösként létrejött, de ez még cirkuszi keretek között
Lénárt Béla párja észrevette és megmutatta Bélának,
aki egy magyar csikós volt, népszerű csikós és cirkuszigazgató.
Gondolta, hogyha ezt valaki le tudta rajzolni, vagy elkészült egy ilyen
rézkarcolat, akkor ő ezt meg tudja valósítani.
Úgyhogy némi gyakorlás és
szerszámoknak az elkészítése után megvalósult.
- Az ötösből tízes lett, és a Koch-féle pusztatízes is tovább
nőtt olyannyira, hogy a világrekord jelenleg a pusztahúszas,
amit szintén itt a környéken, a solti Révbérpusztán állítottak fel
2019-ben, és ami be is került a Guinness Rekordok Könyvébe.
Tradicionálisan a kunsági lópásztorok
fehérbe öltöztek és kunkalapot hordtak.
Romsics Csaba, a bakotpusztai ménes számadó csikósa és társai azonban
kékben dolgoznak, elsősorban praktikussági okokból,
a kéken sokkal kevésbé látszik, ha koszolódik.
A számadónak már a felmenői is lovakkal foglalkoztak,
többségük fogatos volt, Csaba csikós lett.
De nemcsak a viseletnek voltak szabályai,
hanem a pásztor hierarchiának is.
A bakotpusztai rónaság csaknem 10 hektárját a telivérek mellett
rackajuhok és szürkemarhák teszik még
varázslatosabbá, és még inkább korhűvé.
Úgy élnek itt, ahogy a múltban tették.
- Ezen fajtának a legfőbb ismérve az extenzív állattartás,
tehát nem igényel intenzív technológiát.
Gondolok itt arra, hogy nem muszáj fedett istállóban őket tárolni,
ugye a szürkemarhát és a rackabirkát, hanem a legelőn, egész nap egy
pásztorló vagy szakaszos legeltetéssel megoldható a
fenntartásuk, ezáltal nem igényel nagy munkaerőt, kicsi a költsége,
illetve tényleg az a körülmény, amely jelenleg itt a pusztán
megtalálható, elsősorban neki a legideálisabb.
- Néhány hónapja látogatható Bakotpusztán a paprika porta,
amely a kalocsai járás aranyának diadalútját veszi sorra.
Bár az 1700-as években is termesztettek paprikát a régióban,
az igazi áttörésre 1934-ig várni kellett.
Ekkor hozták létre ugyanis hazánk két
meghatározó paprikatermelő körzetét, a szegedit és a kalocsait.
- Fűszerpaprikát termelni csak úgy lehetett, hogyha ebből a két
körzetből kaptak engedélyt,
és ebben a két körzetben termelték meg a fűszerpaprikát.
A szegediek inkább egy kicsit, ha lehet mondani, ott az exportra,
illetve a nagykereskedelemben csillantották meg a tudásaikat.
Itt Kalocsa és környékén akkor még inkább a kiskereskedelmi keretek
voltak a jellemzőek,
aztán ez az idővel változott és nagyobb hangsúly került Kalocsára.
Itt több olyan paprikafajtát is nemesítettek, amit aztán nagyon nagy
sikerrel tudtak később feldolgozni,
értékesíteni külföldre, illetve hazánkban is.
- A gasztrotörténeti kiállítás a paprika nemesítésén,
termesztésén, feldolgozásán és élettani hatásain túl a fajtákról is
mesél, a legjellegzetesebb, a színében szelídi-tavi naplementéket
idéző, ízében édes, kalocsai 622-esről is.
Műsorszolgáltatói ismertető:
A Váctól egészen Mohácsig húzódó Dunamenti-síkság középső festői
vidékén, a Kalocsai-sárköz szívében található a Szelidi-tó.
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Reláció tartalmak: