Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. február 02.
Időpont: 11:33:13 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4196150
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Baranya gasztronómiai élete az itt
élő
népek és konyháig keveredése miatt
mindig
is izgalmas volt a törökök kiűzése
után errefelé igencsak
megfogyatkozott a magyar
lakosság őket pótolandó német
telepesek érkeztek a kiürült falvakba
, ahol gyakran
2 és fél évszázadon keresztül őrizték
sváb hagyományaikat, ami ma leginkább
sajátosan szép építészetükben
fedezhető
fel például a kis baranyai
zsákfaluban Fekeden is
megmondom őszintén, hogy a zsákfaluba
nem jártam
itt se Fekeden azt szokták mondani
zsákfaluba olyan az
ember, hogyha valami dolga van nekem
addig még nem volt
teljesen meglepődtem azon, hogy
milyen
gyönyörű építészeti örökség van itt
ugye
Ráday Mihály nem véletlenül nevezte
sváb Hollókőnek a
falut, hiszen a sváb népi
építészetnek az
egyik legszebb és legnagyobb
egységben megmaradt
nyomait lehet találni a Ház pedig ott
Robert háza fognak az egyik legszebb
háza azt mondják itt a helyiek vagy
az az egyik
legjobb módú bölcs család is
volt a török hódoltság után
beköltöző németség alapozta meg a
hazai
szalámi kultúrát is Sommer
Wurtz -nak, azaz nyári kolbásznak
nevezték
a darált vagy aprított ízesített
és bélbe töltött húst
receptje a legenda szerint a fuldai
apátságból
származott az apátság német neve
stift Fulda így ragadt később a
szalámira
a Stifolder vagy Stifolder
kifejezés, amikor érkeztek még egy
paprika nélküli rusztikus formáiról
beszélhetünk, és itt a Dráva menti
területeken a fűszerpaprika
termelése pont ugyanolyan
adottságokkal
rendelkezik, mint a nagy szegedi vagy
Kalocsa környéki
területekről és ugye itt a addig
egy bor sokkal operáló szalámi, ami
egy a
gyarmatárut heti drága fűszer volt
ez tudja svábok kiváltják itt helyben
egy helyi
termelésű egy olcsóbb fűszere van,
ami
egyébként szintis admit is ad hozzá,
és
így alakul ki ez a paprikás szalámi
kultúra
ezen a területen a szalámit
ebben a formájában az utóbbi
évtizedekben
leginkább már csak a sváb házaknál
disznóvágások
alkalmával készítették még nem
Papp Gábor alapos kutatásba
kísérletezésbe majd gyártásba kezdett
Fekeden ennek köszönhető, hogy a
Stifolder újra
kóstolható például a falu egyik
legszebb épített örökségében az
egykorit Robert Házban az
elmúlt 30 évet úgy felnőtt fejjel,
amit
ügyvezető követni tudok azt látom,
hogy drasztikusan tűnt
el a mosni Folders olyan generáció
ment
el, akiknek elképzelhetetlen volt
vidéken,
hogy ne legyen disznóvágás, hogy ne
legyen Stifolder és
sajnos azt is tapasztaltam, hogy a
piacokon henteseknél azért egészen
más minőséget
lehet már
beszerezni, ahogy a
Stifolder úgy a mai Dél-Dunántúli
borászkodás alapjait is a sváb
telepesek rakták
le nemcsak a jól ismert villányi
borászok
jelentős része büszkélkedik német
felmenőkkel a
borvidék peremén gazdálkodó Rupert
Ákos
a szakma fiatal generációjához
tartozik,
de a villányi hagyományokat
követi vitte kedvenc szőlő a Cabernet
Franc Ákos ültetvényei viszonylag
távol
fekszenek a tradicionális villányi
dűlők
-től adósság Ormánság felé figyelő
lejtőin idilli csendben és
háborítatlansága -ban édesapám jó
sváb ember lévén gyűjtögetett, amit
éppen meg tudott venni és voltak
földjei az
itteni szőlőhegy a villányi
borvidéknek része
az elmúlt időszakban, illetve az
elmúlt rendszerbe ilyen
kis szabadidő eltöltésére alkalmas
kiskertet
spray-k voltak nagyon miniatűr
területekkel, amik lassan
az évek alatt elhagyatottak, mert az
emberek egy
kicsit közelebb húzódtak a városhoz,
vagy egyszerűen nem
akartak ezzel foglalkozni, és adott
volt a
lehetőség ezeket majdnem,
hogy utána dobták a fa tervnek ezeket
a
területeket, és amikor már volt jó
néhány akkor kezdtünk
el tudatosan felépíteni egy
birtokméretet
szőlőtelepítés befogtak a régóta
pihent
energiával teli földeken ott, ahol a
környéken
megszokotthoz képest lassabb kerekebb
érésű gyümölcsök teremtek alig 2
évtizede kezdődött mindez a család
korábban nem
is borászkodik ma meg már a
legdivatosabb éttermek is kínálják
Ákos
borait vörösbor készítéshez azért nem
kell akkora technológiai
háttér meg lehet csinálni a
hagyományos
módszerekkel a hagyományos
eszközökkel volt egy csomó
mindenünk a régi pincékből
voltak hagyományos eszközeink voltak
barátaink, akiktől
kölcsön lehetett kérni, szóval ezért
a tényleg az
alapokról való indulást képzelje
teke a legelején a a legalapabb
mozdulatoktól gyakorlatilag ki
kellett tanulnom
ezt a szakmát is végig kellett
csinálnom minden
fejlődési
momentumot, ahogy általában a
villányi borászatok úgy
Rupert A kis igyekeznek egy
szőlőfajtára és borra a K Berni Fraud
-ra
helyezni a
hangsúlyt
Palkonya az apró dél-baranyai
falu egyik házában klasszikus
értelemben
vett bisztrókonyha üzemel a
legenda szerint a műfaj neve a
Párizsban
élő orosz a migránsoktól származik,
akik gyakran
mondogatták a pincéreknek, hogy
gyorsan, gyorsan,
azaz biztosabb őszre így terjedt el
először Franciaországban, majd az
egész
világon a bisztrókonyha
kifejezés, de a tulajdonosok
eredetileg nem a
bisztró miatt költöztek Palkonyán -ra
,
sőt épphogy a lassú élet vonzotta
őket, amikor én a feleségemhez
jártam még amikor udvaroltam neki,
akkor mindig Palkonyán
jöttem keresztül és már akkor volt
arról
szó, hogy ha egyszer majd összeáll a
show Dunn
kapor biztos, hogy Palkonyán fogunk
élni, és
aztán az élet úgy hozta, hogy ahol
élünk abból a
házzal szemben lévő nagyon szép
sváb épület eladóvá vált mi ezt
megvettük és hosszú évek alatt
sikerült
kialakítani itt ezt a
vendéglátóhelyek Balázs ugyan
felesége
villányi családja révén került közel
a
gasztronómiához nem a hírneves Bor
városban, hanem az
annak árnyékában megbúvó kis
faluban alapította feleségével saját
közös
helyüket náluk nincs sokoldalas
Étlap alig néhány fogás közül
választhatunk, de azok mindig
igazodnak a helyi alapanyag
kínálathoz és az évszakhoz erre
Dani Dávid séf különösen
figyel kelkáposztás gombás tarhonya
rizottó friss
zöldekkel Für tojással céklával és
egy
kacsa
Duett épp az lenne a bisztrókonyha
lényege,
hogy akár Étlap nélkül is működhessen
az
aktuális néhány étel neve bőven elfér
egy
táblán a falon könnyedén le lehet
törölni és újra itt én annak
gondolom a bisztrókonyhát, amit mi
vagyunk nagyon
sokszor változik az, amit mi adunk a
vendégeinknek akár hétről-hétre tud
az változni
attól függően, hogy a séfem el mit
találunk a piacon, vagy mivel hív
fel, hogy ezt változtassuk meg ez
másképp
legyen ezt mi ezt nagyon lazán meg
testütés ebből néha azért szokott is
félreértés lenne,
hogyha valaki ide érkezik hozzánk elé
rakjuk az
étlapot és sokszor akár 4 5 dolgot is
azt
mondom, hát ez most az változott,
hanem avval a
körettel van nem avval a húsa van, de
azt
elfogadják az
emberek Palkonyán akár a
csúcs gasztronómiához szükséges
alapanyagokhoz is
hozzájuthatunk igaz jó sokat kell
kutya
gólunk hozzá az erdőben, és hát
persze
alapos szaktudás, na meg egy jó kutya
nélkül nem is érdemes
belevágni ez a tó Berman Kroos Poór
Human nagy Poór egy
szarvasgomba Balázs régóta
járja az erdőt gombák után kutatva
korábban a kalapos verziók érdekelték
,
aztán egyszer csak a föld alatt
megbúvó
szarvasgombák irányába fordult ki
képezte magát a témában és
felnevelt-e hű
társát szálkát a keverék
vizslát így ketten pedig egész
eredményesen gyűjtik a különös
lényeket
ez még mindig vitatott, hogy ez most
növényből della
tudsz úgy kezelem, mint egy külön
identitás, tehát a misztikuma az ott
kezdődik, ennek a
gomb ennek ugye Erdogan megtalálása
nem egy
egyszerű feladat, nagyon régóta
halmozódnak ezekre misztikumokkal
Edit
a szexuális afrodiziákum
mivolta onnan addig, hogy az
ára, aki egy picit merüljön
gasztronómiában bele lehet
egy belekóstolt mélyebben, akkor ott
az a
végtelen csűrés-csavarás, ami a
szarvasgomba körül kialakult az is
ennek része
szerintem Balázsnak ma már
szarvasgomba ültetvénye és egy kis
kóstoló
háza is van Palkonyán, ha
szarvasgombának már az illata is
nagyon
karakteres persze kóstolás közben
mutatja meg magát
leginkább ezt a gombafajták ugyanis
nem
főzzük, hanem fűszerként
használjuk ehhez mérten az ára is
igen
borsos az alap tényező mindig a
kereslet-kínálat, tehát ott is vannak
rossz évek
jobb évek törökhöz mindig hogyha
nyilván
kevés gombával megyünk neki a
szezonnak, akkor nyilvánvalóan ezek
az árak
magasabban vannak viszonylag egy
nagyobb
területen egyetlen olyan gombafajta,
úgyhogy mindenfelé más
időjárással találjuk szembe magunkat
, tehát van amikor
nálunk nincs máshol pedig van az a
erről egyébként fajtánként
változik legöregebb mindig az
isztriai
szarvasgomba a Tober mag megtudunk
Pikó Anglia királya szarvasgomba
h-nak a különleges
aroma ma már mesterségesen is
előállítható,
így a boltokban vásárolható
szarvasgombás
készítmények esetében nem egyértelmű
, hogy
valóban a gomba ízét érezzük el, ha
szarvasgombás élményre vágyunk az a
biztos, ha megvesszük az apró gumókat
vagy szemünk láttára Reszeli Král az
ételünk
itt Máriagyűdön a kegytemplom
felé vezető utcában találta meg
mostani helyét
egy süt ízű kávézó, amely egy
aranyos nevű zöldségféléből kapta
nevét az egészen egyedi ilyen
hangulatos
enteriőr sem meglepő, ha tudjuk,
honnan is
érkezett a hely tulajdonosa úgy
kezdődött, hogy egy pici
lakberendezési üzleten volt
Pécsett, ahol a barátok
rendszeresen jöttek meglátogatni, és
a
az én kávémat, illetve az én süti
Matt elfogyasztották egyre
sűrűbben és egyre nagyobb
lelkesedéssel és ekkor úgy döntöttem
, hogyha már
ennek ilyen sikere van, akkor lehet,
hogy az
ajándéktárgyak között nagyon jól
megbújhatna egy
kis kávézó sarok 8 éve
úgy döntöttem, hogy szerettem volna
Pécsről vidékre költözni, és
először a vidékre költözés az a
kávézónak az áthelyezésével
kezdődött, igazi kis kézműves
sütemény műhelyhez minden helyben
készül és
igyekeznek ötvözni a házias ízeket a
francia
cukrászattal, no meg a helyi
alapanyagokkal, ha már egyszer a
villányi borvidéken
vagyunk, ez a tortánk Villányi
Vörösbor
elkészült a házat a kertet, de
még a melléképületeket is kiváló
ízléssel
újították fel, ahogy belépünk az
utcáról egy elvarázsolt világba
csöppenünk itt minden egyes zúg
kapott valami
vendéglátást szolgáló vagy kiegészítő
funkciót és amikor Márton mesélni
kezdi,
hogy miből mi is lett a felújítás
során, no akkor lepődünk csak meg
igazán, ez egy
128 éves parasztház jelen
pillanatban ugye az istállóban
vagyunk, de a
Háznak minden részében
próbáltunk valamit létrehozni
választjuk
halból kialakított könyvtárunk a
füstölőből egy pici boltot
alakítottunk
ki, ahol egy kis örömöt nyújt, hogy
látnak egy régi dió darálót megy egy
régi
varrógépet szintén egy istállóban
teljesedett ki az
a történet, ami egy szerelemmel
indult és egy régóta vágyott gasztro
szerelemig vezetett 17 éve
vagyunk együtt a főiskola óta a
baranyai vokányi története, mint
nagyjából
az összes környékbeli falu i szintén
sváb
gyökerekre vezethető vissza, itt is
bőven
fellelhetők még a népi építészet
csodái
a német hosszú házak, amikben az
általában 4 5 lakó szóban mögött
hátrafelé
sorakoztak a gazdasági épületrészek
az
istálló a góré a fajta a
kamrák a füstölő egyazon tető
alatt ez a ház 80
méter hosszú belép az ember a
tornácára és
szinte nem látja a végét itt
találta meg otthonát a korábban sokat
vándorolt
Kozma házaspár jó iskolából a
feleségemmel vettünk egy tulipános
szőnyeget és éreztük, hogy ez
valaminek a
kezdete is, hogy el kellett kezdenünk
ehhez
keresgélni egy otthont ehhez a
szőnyeghez szívükre során szoktunk
mesélni a
környezetünkben, de ez tényleg így
volt, tudtuk, hogy valami olyat
szeretnénk csinálni, amit eddig nem
csináltunk mind a ketten városban
nőttünk fel, de
mégis a falu vonzott minket a falusi
élet
saját élelmiszer-előállítás magunk
körül egyfajta ilyen zárt Kiss
paradicsom
létrehozása az istállóban kialakított
konyha
étteremben nyitották meg lakás
éttermüket
Szabolcsék itt nincs alá kárt
vendégfogadás
csak előzetes bejelentkezéssel
foglalhatunk asztalt
is azt is csak hétvégi napokra az
ételekhez a zöldséget, gyümölcsöt sok
húsféleséget a tojást mind maguk
termelik, amit
meg nem azt a környékbeli piacokon
szerzik
be még egy kis sajt műhelyt is
létrehoztak, ahol természetesen saját
tehenük tejét dolgozzák fel a
jókora sváb ház sok-sok különböző
gazdasági helyiség évvel alkalmas is
erre nagyon sok sváb emberrel
beszélgetek
helyiekkel is, hogy meséljék el nekem
a pontos
működését az épületeknél is
szerencsére itt
még kapunk vissza információkat, hogy
egy
helyiség pontosan mire volt használom
, hol
készítették a takarmányt elő hol volt
a
Széna be készítő helyiség hova tették
a
kicsi perc szalmát
akkora mértékű állattartás
földművelést
mi már nem végzünk, mint az
elődök sajnálatos is ugye, mert
korábban 6 700
tehén volt a faluban most talán 6
7, hogyha van néhány helyiség ugye
nálunk is új
funkciót kapott, de próbáljuk azért
eredeti
állapotukban megőrizni a
faluban out házként ismerik az
épületet, az utolsó sváb tulajdonosok
neve
után pár éve Auth Vili bácsi kicsit
félve jött el megnézni, mi maradt a
családi fészekből a
felújítás során aztán hosszasan
mesélte mi és, hogy volt a Házban
gyerekkorában és még Szabolcs
sváb ételeit is elégedetten
kóstolgatta
az igényes Baranyai gasztro élet
felpörgését mi sem mutatja jobban,
minthogy tavaly több
helyi is elnyerte a legismertebb
nemzetközi
étteremkalauz ajánlását a falu 3
étterméből egyszerre 2 is kapott
ilyen
elismerést Hosszúhetényben az
egyiket hosszú Franciska vezeti, ami
sztorink egy hosszú
történet Franciska, kicsit sem a
szokásos formát találta ki az
éttermének itt
mindössze ketten dolgoznak, ő maga
intézi a
foglalásokat és a felszolgálást még a
konyhán Horváth Attila séffel el az
ételekért mindössze 5 asztal fogadja
a
vendégeket, ez a méret a garancia
arra, hogy
mindenkire és mindenre jut figyelem a
vendégtérben és a konyhán
egyaránt a történetünk 2013-ban
indult, amikor az akkor még pici
gyermekeimmel
otthon voltam és
előtte teljesen más munkakörben
dolgoztam semmilyen módon nem volt
kapcsolódásom a
vendéglátáshoz a
gasztronómiához, hanem az otthon
töltött idő alatt
gondolkoztam azon, hogy valami olyan
saját
vállalkozást szeretnék létrehozni,
ami
mellett több időm lesz a gyerekeimre
ez nem lett
Lint, de a várakozás az létrejött,
illetve beleszerettem a
vendéglátásban talán óta
kis méretek és a személyes
odafigyelés tette
gyorsan népszerűvé a mindössze 4 éve
nyílt
éttermet Attila alapvetően a magyar
konyha hagyományaira épít helyi
alapanyagokkal dolgozik, de nem
annyira mereven hogyne
rendelne valamilyen kiegészítő elemet
vagy ritka
fűszert akár távoli országokból is,
ha úgy
érzi, hogy azzal egyedivé teheti az
ételeit tavaly nyáron termet először
az étterem
saját kiskertjében cukkíni paradicsom
répa sarkantyúkkal Virág ezek
aztán mind-mind bele is kerültek az
ételekbe
ha tovább szeretnének lépni muszáj is
az
egyediségre törekedniük, hiszen a
kétszer elnyert
étteremkalauz ajánlása
Michelin-csillag
előszobája a
Michelin-csillag -ról néhány évvel
ezelőtt még mi is teljesen úgy
gondolkoztunk, mint egy bármilyen
vendég,
aki meglátogat egy éttermet, hogy
tudtunk róla, hogy
létezik láttuk filmekben,
de fogalmunk rám polcról, hogy
pontosan mi áll
egy ilyen elismerésnek a
hátterében, illetve arra meg
egyáltalán nem
gondoltunk, hogy, hogy bármikor is
bennünket
részesíthetnek egy ilyen
kitüntetésben,
mert ez számunkra azt
jelenti, az ország legkisebb
Fine da inning éttermét ől alig egy
órás
autóút Mira találtunk egy másikat is
a
világ melletti Kisharsányban, ahol
egy
régi Gore A-ból, azaz a csöves
kukorica
tárolására szolgáló faépítmény -ből
kialakított kibővített hely
működik szintén
Michelin-ajánlással ez a fáj nagyon
kifejezés, sokszor még
a szakmában dolgozóknak sem világos
teljesen Fine Dani így lebutítva
centi
ugye nagyszerű étkezés, hogy remek
étkezés
lefordítva, de, hogy ez nem
feltétlenül
azt akarja, hogy ahogy nagy
tányérokon kicsalja G
Tamer itthoni inkább ez ment,
tehát én úgy gondolom, hogy ez inkább
az alapanyagra
vonatkozik a konyhára meg ez egy
komplexebb dolog
a lehető legjobbat élt hajtania a
vendégeknek a Fáy
Dajling éttermeknél minimumelvárások
trendi gasztrokultúra követése a
szezonalitás a helyi anyagok a helyi
konyhai
tradíciók felkutatása és használata
és
mindezek ötvözése a mai modern
technológiákkal ma már a
fenntarthatóság is
hangsúlyos szerepet kap, és jóval
kevesebb húsos
fogás kerül az étlapra a húsos ételek
esetében igyekeznek az állatnak
nemcsak egy egy
részére koncentrálni, hanem a Fülétől
a
farkáig mindent felhasználni
különösen nagy divatja van a rég
elfeledett
helyi alapanyagok felkutatásának
is viszonylag sokszínű ez a Baranya a
horvátoktól kezdve a svábok Annát
elég sok mindenki lakja, illetve
lakta
régebben is én speciel nem vagyok
helyi
nem úgy mint a a kollégáim nagy része
ugye nagyjából egy éve költöztem ide
Baranya
megyében próbálgatom
keresni-kutatni, hogy, hogy mi is
volt itt régebben a
gasztronómiával és mi, mi az ami
mostanság
jellemző nyilván fontos számukra a
szezonalitás mindig szezonban váltunk
jegyet
kapott és megpróbálunk a lehető
legtöbbet
kihozni adódott
alapanyagból Kállai Csaba mindig
igyekszik váratlan
alapanyag vagy íz társítás okkal
meglepni a
vendégeket legyen az főétel vagy
Desert
és utóbbi sem csak édes dolgokból
készülhet, ám cékla
fehércsoki Torma
Soma a falusi fáj Dajling
egyre népszerűbb hazánkban is, ha már
az
ember kimozdul otthonról, hogy
felfedezze az ország
eldugott szegleteit, akkor miért ne
ismerkedni az ott kapható
finomságokkal is
akár újragondolt
változatban
.