Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. február 02.
Időpont: 11:33:13 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4196150
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Baranya gasztronómiai élete az itt élő népek és konyháig keveredése miatt mindig is izgalmas volt a törökök kiűzése után errefelé igencsak megfogyatkozott a magyar lakosság őket pótolandó német telepesek érkeztek a kiürült falvakba , ahol gyakran 2 és fél évszázadon keresztül őrizték sváb hagyományaikat, ami ma leginkább sajátosan szép építészetükben fedezhető fel például a kis baranyai zsákfaluban Fekeden is megmondom őszintén, hogy a zsákfaluba nem jártam itt se Fekeden azt szokták mondani zsákfaluba olyan az ember, hogyha valami dolga van nekem addig még nem volt teljesen meglepődtem azon, hogy milyen gyönyörű építészeti örökség van itt ugye Ráday Mihály nem véletlenül nevezte sváb Hollókőnek a falut, hiszen a sváb népi építészetnek az egyik legszebb és legnagyobb egységben megmaradt nyomait lehet találni a Ház pedig ott Robert háza fognak az egyik legszebb háza azt mondják itt a helyiek vagy az az egyik legjobb módú bölcs család is volt a török hódoltság után beköltöző németség alapozta meg a hazai szalámi kultúrát is Sommer Wurtz -nak, azaz nyári kolbásznak nevezték a darált vagy aprított ízesített és bélbe töltött húst receptje a legenda szerint a fuldai apátságból származott az apátság német neve stift Fulda így ragadt később a szalámira a Stifolder vagy Stifolder kifejezés, amikor érkeztek még egy paprika nélküli rusztikus formáiról beszélhetünk, és itt a Dráva menti területeken a fűszerpaprika termelése pont ugyanolyan adottságokkal rendelkezik, mint a nagy szegedi vagy Kalocsa környéki területekről és ugye itt a addig egy bor sokkal operáló szalámi, ami egy a gyarmatárut heti drága fűszer volt ez tudja svábok kiváltják itt helyben egy helyi termelésű egy olcsóbb fűszere van, ami egyébként szintis admit is ad hozzá, és így alakul ki ez a paprikás szalámi kultúra ezen a területen a szalámit ebben a formájában az utóbbi évtizedekben leginkább már csak a sváb házaknál disznóvágások alkalmával készítették még nem Papp Gábor alapos kutatásba kísérletezésbe majd gyártásba kezdett Fekeden ennek köszönhető, hogy a Stifolder újra kóstolható például a falu egyik legszebb épített örökségében az egykorit Robert Házban az elmúlt 30 évet úgy felnőtt fejjel, amit ügyvezető követni tudok azt látom, hogy drasztikusan tűnt el a mosni Folders olyan generáció ment el, akiknek elképzelhetetlen volt vidéken, hogy ne legyen disznóvágás, hogy ne legyen Stifolder és sajnos azt is tapasztaltam, hogy a piacokon henteseknél azért egészen más minőséget lehet már beszerezni, ahogy a Stifolder úgy a mai Dél-Dunántúli borászkodás alapjait is a sváb telepesek rakták le nemcsak a jól ismert villányi borászok jelentős része büszkélkedik német felmenőkkel a borvidék peremén gazdálkodó Rupert Ákos a szakma fiatal generációjához tartozik, de a villányi hagyományokat követi vitte kedvenc szőlő a Cabernet Franc Ákos ültetvényei viszonylag távol fekszenek a tradicionális villányi dűlők -től adósság Ormánság felé figyelő lejtőin idilli csendben és háborítatlansága -ban édesapám jó sváb ember lévén gyűjtögetett, amit éppen meg tudott venni és voltak földjei az itteni szőlőhegy a villányi borvidéknek része az elmúlt időszakban, illetve az elmúlt rendszerbe ilyen kis szabadidő eltöltésére alkalmas kiskertet spray-k voltak nagyon miniatűr területekkel, amik lassan az évek alatt elhagyatottak, mert az emberek egy kicsit közelebb húzódtak a városhoz, vagy egyszerűen nem akartak ezzel foglalkozni, és adott volt a lehetőség ezeket majdnem, hogy utána dobták a fa tervnek ezeket a területeket, és amikor már volt jó néhány akkor kezdtünk el tudatosan felépíteni egy birtokméretet szőlőtelepítés befogtak a régóta pihent energiával teli földeken ott, ahol a környéken megszokotthoz képest lassabb kerekebb érésű gyümölcsök teremtek alig 2 évtizede kezdődött mindez a család korábban nem is borászkodik ma meg már a legdivatosabb éttermek is kínálják Ákos borait vörösbor készítéshez azért nem kell akkora technológiai háttér meg lehet csinálni a hagyományos módszerekkel a hagyományos eszközökkel volt egy csomó mindenünk a régi pincékből voltak hagyományos eszközeink voltak barátaink, akiktől kölcsön lehetett kérni, szóval ezért a tényleg az alapokról való indulást képzelje teke a legelején a a legalapabb mozdulatoktól gyakorlatilag ki kellett tanulnom ezt a szakmát is végig kellett csinálnom minden fejlődési momentumot, ahogy általában a villányi borászatok úgy Rupert A kis igyekeznek egy szőlőfajtára és borra a K Berni Fraud -ra helyezni a hangsúlyt Palkonya az apró dél-baranyai falu egyik házában klasszikus értelemben vett bisztrókonyha üzemel a legenda szerint a műfaj neve a Párizsban élő orosz a migránsoktól származik, akik gyakran mondogatták a pincéreknek, hogy gyorsan, gyorsan, azaz biztosabb őszre így terjedt el először Franciaországban, majd az egész világon a bisztrókonyha kifejezés, de a tulajdonosok eredetileg nem a bisztró miatt költöztek Palkonyán -ra , sőt épphogy a lassú élet vonzotta őket, amikor én a feleségemhez jártam még amikor udvaroltam neki, akkor mindig Palkonyán jöttem keresztül és már akkor volt arról szó, hogy ha egyszer majd összeáll a show Dunn kapor biztos, hogy Palkonyán fogunk élni, és aztán az élet úgy hozta, hogy ahol élünk abból a házzal szemben lévő nagyon szép sváb épület eladóvá vált mi ezt megvettük és hosszú évek alatt sikerült kialakítani itt ezt a vendéglátóhelyek Balázs ugyan felesége villányi családja révén került közel a gasztronómiához nem a hírneves Bor városban, hanem az annak árnyékában megbúvó kis faluban alapította feleségével saját közös helyüket náluk nincs sokoldalas Étlap alig néhány fogás közül választhatunk, de azok mindig igazodnak a helyi alapanyag kínálathoz és az évszakhoz erre Dani Dávid séf különösen figyel kelkáposztás gombás tarhonya rizottó friss zöldekkel Für tojással céklával és egy kacsa Duett épp az lenne a bisztrókonyha lényege, hogy akár Étlap nélkül is működhessen az aktuális néhány étel neve bőven elfér egy táblán a falon könnyedén le lehet törölni és újra itt én annak gondolom a bisztrókonyhát, amit mi vagyunk nagyon sokszor változik az, amit mi adunk a vendégeinknek akár hétről-hétre tud az változni attól függően, hogy a séfem el mit találunk a piacon, vagy mivel hív fel, hogy ezt változtassuk meg ez másképp legyen ezt mi ezt nagyon lazán meg testütés ebből néha azért szokott is félreértés lenne, hogyha valaki ide érkezik hozzánk elé rakjuk az étlapot és sokszor akár 4 5 dolgot is azt mondom, hát ez most az változott, hanem avval a körettel van nem avval a húsa van, de azt elfogadják az emberek Palkonyán akár a csúcs gasztronómiához szükséges alapanyagokhoz is hozzájuthatunk igaz jó sokat kell kutya gólunk hozzá az erdőben, és hát persze alapos szaktudás, na meg egy jó kutya nélkül nem is érdemes belevágni ez a tó Berman Kroos Poór Human nagy Poór egy szarvasgomba Balázs régóta járja az erdőt gombák után kutatva korábban a kalapos verziók érdekelték , aztán egyszer csak a föld alatt megbúvó szarvasgombák irányába fordult ki képezte magát a témában és felnevelt-e hű társát szálkát a keverék vizslát így ketten pedig egész eredményesen gyűjtik a különös lényeket ez még mindig vitatott, hogy ez most növényből della tudsz úgy kezelem, mint egy külön identitás, tehát a misztikuma az ott kezdődik, ennek a gomb ennek ugye Erdogan megtalálása nem egy egyszerű feladat, nagyon régóta halmozódnak ezekre misztikumokkal Edit a szexuális afrodiziákum mivolta onnan addig, hogy az ára, aki egy picit merüljön gasztronómiában bele lehet egy belekóstolt mélyebben, akkor ott az a végtelen csűrés-csavarás, ami a szarvasgomba körül kialakult az is ennek része szerintem Balázsnak ma már szarvasgomba ültetvénye és egy kis kóstoló háza is van Palkonyán, ha szarvasgombának már az illata is nagyon karakteres persze kóstolás közben mutatja meg magát leginkább ezt a gombafajták ugyanis nem főzzük, hanem fűszerként használjuk ehhez mérten az ára is igen borsos az alap tényező mindig a kereslet-kínálat, tehát ott is vannak rossz évek jobb évek törökhöz mindig hogyha nyilván kevés gombával megyünk neki a szezonnak, akkor nyilvánvalóan ezek az árak magasabban vannak viszonylag egy nagyobb területen egyetlen olyan gombafajta, úgyhogy mindenfelé más időjárással találjuk szembe magunkat , tehát van amikor nálunk nincs máshol pedig van az a erről egyébként fajtánként változik legöregebb mindig az isztriai szarvasgomba a Tober mag megtudunk Pikó Anglia királya szarvasgomba h-nak a különleges aroma ma már mesterségesen is előállítható, így a boltokban vásárolható szarvasgombás készítmények esetében nem egyértelmű , hogy valóban a gomba ízét érezzük el, ha szarvasgombás élményre vágyunk az a biztos, ha megvesszük az apró gumókat vagy szemünk láttára Reszeli Král az ételünk itt Máriagyűdön a kegytemplom felé vezető utcában találta meg mostani helyét egy süt ízű kávézó, amely egy aranyos nevű zöldségféléből kapta nevét az egészen egyedi ilyen hangulatos enteriőr sem meglepő, ha tudjuk, honnan is érkezett a hely tulajdonosa úgy kezdődött, hogy egy pici lakberendezési üzleten volt Pécsett, ahol a barátok rendszeresen jöttek meglátogatni, és a az én kávémat, illetve az én süti Matt elfogyasztották egyre sűrűbben és egyre nagyobb lelkesedéssel és ekkor úgy döntöttem , hogyha már ennek ilyen sikere van, akkor lehet, hogy az ajándéktárgyak között nagyon jól megbújhatna egy kis kávézó sarok 8 éve úgy döntöttem, hogy szerettem volna Pécsről vidékre költözni, és először a vidékre költözés az a kávézónak az áthelyezésével kezdődött, igazi kis kézműves sütemény műhelyhez minden helyben készül és igyekeznek ötvözni a házias ízeket a francia cukrászattal, no meg a helyi alapanyagokkal, ha már egyszer a villányi borvidéken vagyunk, ez a tortánk Villányi Vörösbor elkészült a házat a kertet, de még a melléképületeket is kiváló ízléssel újították fel, ahogy belépünk az utcáról egy elvarázsolt világba csöppenünk itt minden egyes zúg kapott valami vendéglátást szolgáló vagy kiegészítő funkciót és amikor Márton mesélni kezdi, hogy miből mi is lett a felújítás során, no akkor lepődünk csak meg igazán, ez egy 128 éves parasztház jelen pillanatban ugye az istállóban vagyunk, de a Háznak minden részében próbáltunk valamit létrehozni választjuk halból kialakított könyvtárunk a füstölőből egy pici boltot alakítottunk ki, ahol egy kis örömöt nyújt, hogy látnak egy régi dió darálót megy egy régi varrógépet szintén egy istállóban teljesedett ki az a történet, ami egy szerelemmel indult és egy régóta vágyott gasztro szerelemig vezetett 17 éve vagyunk együtt a főiskola óta a baranyai vokányi története, mint nagyjából az összes környékbeli falu i szintén sváb gyökerekre vezethető vissza, itt is bőven fellelhetők még a népi építészet csodái a német hosszú házak, amikben az általában 4 5 lakó szóban mögött hátrafelé sorakoztak a gazdasági épületrészek az istálló a góré a fajta a kamrák a füstölő egyazon tető alatt ez a ház 80 méter hosszú belép az ember a tornácára és szinte nem látja a végét itt találta meg otthonát a korábban sokat vándorolt Kozma házaspár jó iskolából a feleségemmel vettünk egy tulipános szőnyeget és éreztük, hogy ez valaminek a kezdete is, hogy el kellett kezdenünk ehhez keresgélni egy otthont ehhez a szőnyeghez szívükre során szoktunk mesélni a környezetünkben, de ez tényleg így volt, tudtuk, hogy valami olyat szeretnénk csinálni, amit eddig nem csináltunk mind a ketten városban nőttünk fel, de mégis a falu vonzott minket a falusi élet saját élelmiszer-előállítás magunk körül egyfajta ilyen zárt Kiss paradicsom létrehozása az istállóban kialakított konyha étteremben nyitották meg lakás éttermüket Szabolcsék itt nincs alá kárt vendégfogadás csak előzetes bejelentkezéssel foglalhatunk asztalt is azt is csak hétvégi napokra az ételekhez a zöldséget, gyümölcsöt sok húsféleséget a tojást mind maguk termelik, amit meg nem azt a környékbeli piacokon szerzik be még egy kis sajt műhelyt is létrehoztak, ahol természetesen saját tehenük tejét dolgozzák fel a jókora sváb ház sok-sok különböző gazdasági helyiség évvel alkalmas is erre nagyon sok sváb emberrel beszélgetek helyiekkel is, hogy meséljék el nekem a pontos működését az épületeknél is szerencsére itt még kapunk vissza információkat, hogy egy helyiség pontosan mire volt használom , hol készítették a takarmányt elő hol volt a Széna be készítő helyiség hova tették a kicsi perc szalmát akkora mértékű állattartás földművelést mi már nem végzünk, mint az elődök sajnálatos is ugye, mert korábban 6 700 tehén volt a faluban most talán 6 7, hogyha van néhány helyiség ugye nálunk is új funkciót kapott, de próbáljuk azért eredeti állapotukban megőrizni a faluban out házként ismerik az épületet, az utolsó sváb tulajdonosok neve után pár éve Auth Vili bácsi kicsit félve jött el megnézni, mi maradt a családi fészekből a felújítás során aztán hosszasan mesélte mi és, hogy volt a Házban gyerekkorában és még Szabolcs sváb ételeit is elégedetten kóstolgatta az igényes Baranyai gasztro élet felpörgését mi sem mutatja jobban, minthogy tavaly több helyi is elnyerte a legismertebb nemzetközi étteremkalauz ajánlását a falu 3 étterméből egyszerre 2 is kapott ilyen elismerést Hosszúhetényben az egyiket hosszú Franciska vezeti, ami sztorink egy hosszú történet Franciska, kicsit sem a szokásos formát találta ki az éttermének itt mindössze ketten dolgoznak, ő maga intézi a foglalásokat és a felszolgálást még a konyhán Horváth Attila séffel el az ételekért mindössze 5 asztal fogadja a vendégeket, ez a méret a garancia arra, hogy mindenkire és mindenre jut figyelem a vendégtérben és a konyhán egyaránt a történetünk 2013-ban indult, amikor az akkor még pici gyermekeimmel otthon voltam és előtte teljesen más munkakörben dolgoztam semmilyen módon nem volt kapcsolódásom a vendéglátáshoz a gasztronómiához, hanem az otthon töltött idő alatt gondolkoztam azon, hogy valami olyan saját vállalkozást szeretnék létrehozni, ami mellett több időm lesz a gyerekeimre ez nem lett Lint, de a várakozás az létrejött, illetve beleszerettem a vendéglátásban talán óta kis méretek és a személyes odafigyelés tette gyorsan népszerűvé a mindössze 4 éve nyílt éttermet Attila alapvetően a magyar konyha hagyományaira épít helyi alapanyagokkal dolgozik, de nem annyira mereven hogyne rendelne valamilyen kiegészítő elemet vagy ritka fűszert akár távoli országokból is, ha úgy érzi, hogy azzal egyedivé teheti az ételeit tavaly nyáron termet először az étterem saját kiskertjében cukkíni paradicsom répa sarkantyúkkal Virág ezek aztán mind-mind bele is kerültek az ételekbe ha tovább szeretnének lépni muszáj is az egyediségre törekedniük, hiszen a kétszer elnyert étteremkalauz ajánlása Michelin-csillag előszobája a Michelin-csillag -ról néhány évvel ezelőtt még mi is teljesen úgy gondolkoztunk, mint egy bármilyen vendég, aki meglátogat egy éttermet, hogy tudtunk róla, hogy létezik láttuk filmekben, de fogalmunk rám polcról, hogy pontosan mi áll egy ilyen elismerésnek a hátterében, illetve arra meg egyáltalán nem gondoltunk, hogy, hogy bármikor is bennünket részesíthetnek egy ilyen kitüntetésben, mert ez számunkra azt jelenti, az ország legkisebb Fine da inning éttermét ől alig egy órás autóút Mira találtunk egy másikat is a világ melletti Kisharsányban, ahol egy régi Gore A-ból, azaz a csöves kukorica tárolására szolgáló faépítmény -ből kialakított kibővített hely működik szintén Michelin-ajánlással ez a fáj nagyon kifejezés, sokszor még a szakmában dolgozóknak sem világos teljesen Fine Dani így lebutítva centi ugye nagyszerű étkezés, hogy remek étkezés lefordítva, de, hogy ez nem feltétlenül azt akarja, hogy ahogy nagy tányérokon kicsalja G Tamer itthoni inkább ez ment, tehát én úgy gondolom, hogy ez inkább az alapanyagra vonatkozik a konyhára meg ez egy komplexebb dolog a lehető legjobbat élt hajtania a vendégeknek a Fáy Dajling éttermeknél minimumelvárások trendi gasztrokultúra követése a szezonalitás a helyi anyagok a helyi konyhai tradíciók felkutatása és használata és mindezek ötvözése a mai modern technológiákkal ma már a fenntarthatóság is hangsúlyos szerepet kap, és jóval kevesebb húsos fogás kerül az étlapra a húsos ételek esetében igyekeznek az állatnak nemcsak egy egy részére koncentrálni, hanem a Fülétől a farkáig mindent felhasználni különösen nagy divatja van a rég elfeledett helyi alapanyagok felkutatásának is viszonylag sokszínű ez a Baranya a horvátoktól kezdve a svábok Annát elég sok mindenki lakja, illetve lakta régebben is én speciel nem vagyok helyi nem úgy mint a a kollégáim nagy része ugye nagyjából egy éve költöztem ide Baranya megyében próbálgatom keresni-kutatni, hogy, hogy mi is volt itt régebben a gasztronómiával és mi, mi az ami mostanság jellemző nyilván fontos számukra a szezonalitás mindig szezonban váltunk jegyet kapott és megpróbálunk a lehető legtöbbet kihozni adódott alapanyagból Kállai Csaba mindig igyekszik váratlan alapanyag vagy íz társítás okkal meglepni a vendégeket legyen az főétel vagy Desert és utóbbi sem csak édes dolgokból készülhet, ám cékla fehércsoki Torma Soma a falusi fáj Dajling egyre népszerűbb hazánkban is, ha már az ember kimozdul otthonról, hogy felfedezze az ország eldugott szegleteit, akkor miért ne ismerkedni az ott kapható finomságokkal is akár újragondolt változatban .