Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. február 09.
Időpont: 11:33:04 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 4197817
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy! - Tata
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Tata természeti értékeinél talán csak a történelme változatosabb elég Tata legmagasabb pontjára a Kálvária-domb -ra felkapaszkodni ahhoz, hogy lássuk még a nap is örömmel jön itt fel, hogy aztán beragyogja a várost a mai kálvária sokáig Tatától független településként volt ismert jó ideje azonban már az Esterházy család építőmesterek kint is dolgozó Fellner Jakab által tervezett templomáról és Kilátó ujjáról nevezetes az 1350-es évek közepén épülhetett a kis templom itt a kálváriadombon, amiből most már csak a Szent ténynek egy részét láthatjuk, ami megmaradt és Fellner Jakab ezt újította föl az 1700-as évek közepén, úgyhogy az a 14. századi kis templom az maga gótikus stílusú mondhatni egy kisebb templom volt az elmúlt években volt egy újabb felújítása ennek a kis kápolnának most már kálvária kápolnának nevezzük és hát igazából a Kálvária-domb -nak az egyik ékessége jelenleg is ez a kis kápolna a tataiak körében nemcsak a templom, hanem a tőszomszédságában álló kálvária szoborcsoport miatt is szakrális jelentőségű a domb és környéke az Esterházy család megbízásából Schweigert Antal szobrászművész 1770 körül alkotta meg a Mária Magdolnát Szűz Máriát és Keresztelő Szent Jánost ábrázoló szobrokat a közeli kőfaragó ház története is szervesen összekapcsolódott a kálváriadombon kiváltképp az ott magasba kapaszkodó Fellner Jakab róla elnevezett kilátóval az Esterházyak építkezéseihez Olaszországból ideérkező kőfaragók éltek és dolgoztak itt, akik többek között a kálváriájáról is ütötték a köveket és itt itt dolgoztak ebben az épületben Fazekas utcában- 80 90 Fazekasé hetes dolgozott 100 számosok is éltek itt, ami azt jelentette, hogy 100 darab ugyanolyan árut készítettek nagyon egyedi a tatai kerámiák -nak a színvilág és mintavilág a 1727-ben fonódott össze Tatai és az Esterházy a kapcsolata több mint 200 évre, de a családi tenni örökségét látva azt is mondhatnánk, hogy örökre az 1700-as évek első felében egészen más arcát mutatta Tata, mint napjainkban lápos, mocsaras vidék volt még nem Esterházy József gróf lecsapolt adta a mocsarakat majd építkezésbe fogtak Fellner Jakab a Morvaországban született zseniális építőmester alig 23 esztendősen telepedett le Tatán és bizony nem éppen átlagos épületeket tervezett a városba, például az 1770-es években a pezsgőgyár épületét Gróf Esterházy Ferenc 1905. január elsején megalapította pezsgőgyárat az angolpark keleti végében 1772-ben megbízást adnak az Esterházyak felmehetnek, hogy tervezzen és építsen meg egy olyan épületet, amelynek most a központi nagytermében vagyunk, és ma már tudjuk, hogy ez egy 500 négyzetméteres 10 kupolából álló késő barokk épület, amelyben sörtészta ezt lehet főzni, a sörfőzés után vette át a főszerepet a habzó csoda, ugyanis a századforduló körül a főúri családok kedvenc hobbijának számított a pezsgőgyártás ezt ismerték fel az Esterházyak is és olyannyira igazuk volt, hogy az uradalom legjövedelmezőbb tevékenysége alig 10 év alatt épp a pezsgőgyártás lett tengernyi fogyott belőle Tatán, még akkor is, amikor már a Nagy Háború szomorította a világot, 1917-ben például már nem is tudtak itt rendelést fogadni, mert a kapacitás nem bírta az Esterházyak 45-ben ugye abbahagyják a pezsgőkészítést a állami időkben gyakorlatilag ipari jellegűvé válik az épület 2001-ben kezdődik az épülettel a közös történetünk akkor vásárolunk meg a 8 helyrajzi számból egyet, amelyhez a pince kapcsolódik és a következő 15 év azzal telik el, hogy további lépésenként összenyitjuk az elzárt különböző használatú tereket és próbáljuk visszaállítani azt a világot, amely hajdanán jellemezte az épületet sírra Mihály borász fivérével Péterrel 2017-ben döntött úgy, hogy belevág a pezsgőgyártásba és újraéleszti az Esterházyak pezsgő hagyatékát Tatán a Fellner Jakab tervezte épület egyébként népszerű forgatási helyszín is, a Board Jacques című minisorozat hozza vatikáni fegyver műhelyt rendeztek be az egyik szárnyban Sándor Pál Vándorszínészek című filmjében pedig fog adóvá avanzsált egykor az egyik terem Tata az élő vizek városa tavak és források szövevényes vidéke , ahol a historikus múltról nemcsak kastélya, és bár a, de bízik malmai is hitelesen mesélnek a 19. század közepén már 21 malom működött a településen, amelyek a környék langyos vizű forrásainak hála az év 365 napján, de még a legnagyobb fagyok idején is őrölni tudtak a malmokat ugyanis az itteni karsztforrások táplálták, amelyeknek vizét egy malom csatornába összegyűjtve télen is biztonsággal használhatták a molnárok kezdetben földesúri tulajdonban álltak a tatai malmok így a 18. században, miután az Esterházy család felvásárolta az irodalmat a vízimalmok is az ő tulajdonukba kerültek Mesterházy József egyik első intézkedése az volt, hogy helyreállította a törökök által lerombolt vagy használhatatlanná tett malmokat a különleges és izgalmas mezőgazdaság történeti emlékek lépten-nyomon fellelhetők a városban a malmukra mindig is nagy szükség volt békében a lakosságot háborúban a katonaságot is ellátták a legrégebbi és a legtöbbet megélt Cziffra malom szimbóluma lett a városnak, akárcsak a 203 100 évvel ezelőtt a Cziffra malom már állt és már ebben az időben is szitált lisztet készítettek benne, ami a korszaknak rendkívül nagy modernitására utalt általában német nyelvterületről érkező molnárok voltak a Cziffra malomnak és a Molnár mesterei a Cziffra malom jelenleg várja, hogy újra régi pompájában tündökölhessen szemben az Esterházy család nyári lakásnak szomszédjával a Jenő malommal, amelyet tavaly újítottak fel, és azóta a tatai Angolkert egyik legszebb épülete a ma már műemlékvédelem alatt álló malom fontos gazdasági jelentőséggel bírt az 1800-as években napjainkban főként turisztikai szerepe jelentős, hiszen interaktív kiállítótérként igyekszik hitelesen bemutatni a hajdani molnárok életmódját és eszközeiket a központi szerep a Jenő malom életében, azaz őrlő, amit mi látvány őrlődnek hívunk , hiszen helyreállítottak egy olyan elemet, ami most megmutatja a nagyközönség számára, hogy régen ezek a vízimalmok hogyan működtek és hogyan őröltek és mindezt most a vendégek szeme és füle hallatára végzi ez a malom és ez nagyon érdekes a mai kor emberének, hiszen ezt ma már nem nagyon látjuk adhat talán legromantikusabb épülete az Öreg-tó partján álló kő tör kell malom 2 szintén illusztris malom szomszédságában utóbbiak különlegessége, hogy az egyikben Liszt őrlése, míg a másikban Kalló húzás, azaz gyapjú szövetek előállítása zajlott, de nem csak vízre gabonára vagy éppen malmukra volt szüksége az uradalomnak kellettek a munkához értő mesteremberek is a török idők nyomai után kissé megfogyatkozott lakosság pótlására Esterházy József német ajkú telepeseket hívott uradalma abba a svábok ráadásul komoly céhes ipari tapasztalattal is rendelkeznek, így a Gróf előrelátóan céhes engedéllyel és kedvezményekkel látta el az ideérkező mészárosokat Szűcs őket csizmadiák a fazekasokat, na és persze a vízi Molnárokat az egykori Fellner tervezte ne Pomucz én us malom ma a német nemzetiségi múzeum otthonaként múzeumként őrzi a svábok múltját, érdekes, hogy Fellner Jakab uradalmi építő mesterségének idején több mint 20 malom épült a városban az egyik leghíresebb egykor vízimalom tényt szolgáló épületnek pedig éppen a morvaországi mester volt az első tulajdonosa nemcsak egy malom épületről beszélünk , hanem gyakorlatilag egy komplexumról egy régi magtár épületről is, melyet az utóbbi időben mi raktárként hasznosítottunk , tehát ez a gyűjtemény raktárbázis gyakorlatilag a német nemzetiségi múzeumot 1972-ben alapították meg, akkor még nem itt volt, hanem egy másik mondom épületben került elhelyezésre, s aztán 10 évvel később került gyakorlatilag át ebbe az épületbe, ahol már önállóan is bázis múzeumként tehát országos gyűjtőkörrel megbízva és mellé egy néprajzos muzeológus rendelve változat feladatává, hogy gyűjtse az országos német nemzetiség a svábságnak a tárgyi, illetve a szellemi kulturális örökség nekünk a német nemzetiségi Múzeumban ezúttal fut egy gondolatébresztő időszaki kiállítás is, amely Toto és környékének 56-os eseményeit mutatja be a tárlat anyagát részben a környéken élő diákok gyűjtései adják ettől is különleges az Esterházyak idejében még fajansz manufaktúra volt 15 éve pedig már kézműves csoki Zoo nagyon úgy tűnik, hogy ez az aprócska műemlék jellegű épület történelmi korszakoktól függetlenül az alkotást szolgálja, bár ma már szenvedélyük a csokoládé Molnár Gábor és felesége életében az édesség készítés iránti vágyat a kényszer szülte 2008-ban, amikor az esküvőjüket szervezték ők maguk készítették el az esküvői tortáján Kata mi olyannyira jól sikerült, hogy később aztán hobbijuk lett a cukrász Kodás kezdetben csak a barátaiknak készítettek marcipánt és bonbont jó ideje pedig már az édesszájú nagyközönségnek is emlékszem, volt egy nagy szupermarket aminél a feleségemmel úgy mentünk körbe az édesség pulton, hogy elindult az egyik felénél elindultam a másik felén és az volt a feladat, hogy születendő gyermekünk számára tudnánk elevenné -an édességet, amit mint vegyészmérnöknek szívesen adunk neki, hogy ne legyenek benne szintetikus adalékok, tehát ne lehetne legyen tele tartósítószerrel színezékkel ízfokozókkal és hát akkor nem találtunk, akkor sokkal értékesebb bevált, hogy ezeket egyébként meg lehet csinálni, Tatai sok izzó lyukban a klasszikus belga vagy a francia alapanyagok mellett egyre többször készülnek magyar csokoládéból is bonbonok forró vagy jeges italok a titok a szárazanyag-tartalmon túl a nyitottság elsősorban én amiben látom , hogy mitől lesz szép és izgalmas egy ez a csokoládé műfaj az az, hogy ezt a gyümölcs ez a világ rengeteg részén nő és ha ha végiggondoljuk egyszerűen csak Magyarországon, hogy ugyanannak a szőlőnek a szőlőből készült bor mondjuk Sopron környékén, ahol egy ilyen nagyon ásványos borok készülnek egészen más lesz, mint mondjuk az Alföldön és egészen más lesz, mint mi lányban és egyébként mind a 3 bor finom bor lesz, és ugyanez egyébként abszolút igaza kakaóbab okra is egészen más lesz mondjuk egy madagaszkári, mint mondjuk egy perui csokoládé és nem csak attól lesz máshol éppen ez egy 7 vagy egy tejcsokoládé, hanem, hogy más-más területen más jelleget szívott magába Kis Gábor és Petrucci Balázs csaknem 3 évtizede ismerik egymást, és azóta barátok amellett, hogy mindketten tőzsgyökeres tataiak rajonganak a pizzáért is ezt a szenvedélyüket pedig jó ideje másokkal is igyekeznek megosztani Gábor hosszú éveken át Angliában dolgozott, ahol egy olasz éttermet vezetett az ott megszerzett tapasztalatokkal hazatérve a nápolyi -ra hajazó mégis egyedi Tatai pizzákat kezdett elkészíteni festői környezetben a vár lábánál street food pizzéria kint indultak a sikeren felbuzdulva aztán 7 évvel és egy jó adag türelemmel később végre megnyithatták a látvány konyhás éttermüket is bérek tésztával dolgozunk, ami azt jelenti , hogy ugye le dagasztjuk a tésztát adunk neki itt 24 és 48 órát pihentetjük a tésztát és 353 170 fok között, sőt 2 körülbelül 3 percig, tehát ez abszolút nem a Napolival ugye nápolyi tésztáknál közel 500 fokon 60 másodperc alatt jónak a pizzát itt egy ropogósabb széli Itzát kapunk a feltételekkel is jobban tudunk variálni, mert az 500 fokos nápolyi sütés nagyon sok észt meg így mondanám találtak, hogy sokkal kevesebb az opció variálása és pont az a lényeg, hogy Liszt víz és élesztő show ennyi van összesen a tésztába szemben azokkal a a pizza kell amit megszoktunk itthon az étteremben felhasznált alapanyagok zömmel a környékről érkeznek még a pizza tésztához felhasznált liszt is az egyik magyar manufaktúrából jön, ahogy a feltétel közül is jó a paradicsomszósz viszont olasz Gábor és Balázs rendszerint együtt döntenek a felhasznált alapanyagokról folyamatosan keresik az újabb és újabb lehetőségeket kóstolnak is kísérleteznek az én ízlésem szerint azért ennek az oktató jók, hogyha nagyon jó nagyon minőségi nagyon ízes alapanyagokat tudunk beszerezni és abból aránylag keveset rakunk össze mondjuk egy egy Fidzerald nem kell nyolcféle alapanyag, hanem legyen rajta, akárcsak 2 3, de az tényleg ízes ütős jó minőségű és és egy izmomban legyen egyébként a szájban, tehát tényleg az egyszerűség az a legfontosabb Tatha egyre változatosabb és különlegesebb gasztronómiai kalandokkal kecsegtet öreg tavának partján működik hazánk egyik vidéki Michelin-csillagos étterme is a tatai Öreg-tó Magyarország legrégebbi mesterséges tava az 1700-as években még mintegy 300 hektár kiterjedésű volt, amelyhez képest ugyan ma már kisebb a medre, de természeti értékei nem fogyatkoztak meg Európa-szerte kuriózumnak számít, hiszen kiemelt jelentőségű vizes élőhely, miközben a város központjában található a tél kezdetétől fogva a legtöbb Tatai vagy ide látogató szempár az eget kémleli a tó partján, hiszen évszázadok óta vadludak sok a Dalmának tánca uralja a felleget többnyire Nyugat- és Közép- Szibériából érkeznek az októberi Stones- Hágában töltik az éjszakákat majd a napfelkelte közeledtével kisebb-nagyobb csapatokban útra kelnek, hogy táplálékot keressenek a környéken vagy folytassák csodálatos utazásukat Tatabányától egészen a Duna völgye igen kiterjedt mocsárvidék foglalta magába azokat az élőhelyeket amíg fogadták a vízi madarakat is és azon belül awkward ludakat is több évszázadra visszanyúló adatsorunk van arra vonatkozóan, hogy itt 10 ezrével 100 ezrével tartózkodtak azokkal vízimadarak, akiknek az utódait most is láthatjuk ezt a kiterjedt mocsár vidéket azáltal él is táplálta illetve Esztergom irányából a folyamatosan vándorló langyos vizű forrás rendszerek és tehát magában a tatai Öreg-tóban is olyan nagy hozamú források keretek, amelyek 18 20 22 fokos vízzel tehát látták ezt a mocsár vidéket és hazánkban, amikor kimondottan zord idők jártak volt ilyen, amikor vastag volt a hótakaró jég cette a vadvizeket Magyarországon, akkor is a tatai Öreg-tó környezete volt az, amikor legkésőbb fagyott be, ám amikor a ludak ősszel megérkeznek az Öreg-tó vízszintje még nem mindig alkalmas a fogadásukra a közeli Ferencmajori halastavak azonban már ilyenkor is többezres vagy több 10.000-es csapatokat tudnak befogadni Noszály és Szomód között a szilveszteri tűzijátékok miatt december 30. egyedike után drasztikusan csökkenni szokott Tatán a vadludak száma pár éve, ezért is tilos itt a tűzijáték a bevezetett Petárdastop pedig idén újévkor beváltotta a reményeket a madarak túlnyomó többsége maradt a vízen, sőt éjszaka újabb csapatok érkeztek ide menekülve a környékről is az emberi tevékenységek okozta zaj és fényszennyezés madárvédelmi tekintetben is kifejezetten káros erre Tatán már kiemelten figyelnek az utóbbi évtizedben a fényforrásoknak fejlődése is akár a tóparti ingatlanok vonatkozásában, akár pedig a szabadidős tevékenységet végző személyek vonatkozásában is egyre drasztikusabb egyre jellemzőbb, hiszen a test lámpák fejlámpákkal kerékpárokon használt lámpáknak a fényereje is már olyan erős majdnem mintegy reflektort, tehát akár egy test lámpával is át tudjuk világítani az egész tavat a ludak pedig mindenre érzékenyek, tehát szó szerint, hogyha a tómederbe, de világítunk egy fényforrással már az a madaraknak a fel rebbenését vonzza magával és hogyha ez rendszeresen megtörténik, akkor vannak olyan ló csapatok olyan klánok , amelyek elpártolnak ettől a régiótól a tatai Öreg-tó jelenlegi 220 hektárjával a Velencei-tó és a Balaton mellett a közép-dunántúli régió egyik legnagyobb állóvíz ének számít partját megannyi műemlék jellegű épület teszi patinás a és az ország egyik legszebb séta helyévé itt enyhén szénsavas minden évszakban 20 22 Celsius-fok hőmérsékletű karsztvíz források törnek felszínre és egyben magyarázzák a Tata a vizek városa elnevezést a páratlan környezet megannyi egyedülálló növény és állat otthona az egész tó, illetve környezete az a helyi védettség alá tartozik, illetve ez a Natura kétezerterül etté is jóval délebbre Vértesszőlős irányába elnyúlik, ott ugyanis már ez a puhafás erdő ez véget ér, és ott pedig ilyen kaszáló gyepek bevált át nádasos Rab részekbe, tehát az is egy megint más vegetáció egy megint más élőhely más növények más állatok kötődnek ahhoz és hát itt a tanösvény és hát a az erdős részen az Öreg-tó déli részén, hogy ebben a puhafás erdőben nyaras -ban halad végig, de utána átvált ez is az épített örökségbe tárta vár felőli oldalán egy megint más dolgot nézhet meg a látogatók a tatai Öreg-tó ezerkilencszáznyolcvankilencóta rám Szári terület partját tanösvény öleli körbe, ahonnan azáltal írató legfontosabb vízutánpótló ujjai is megmutatja magát Tatán a mai napig zajlik halászati tevékenység is éppen ezért a vízszintszabályozás trendre aszerint kell biztosítani a tavon, hogy a természetvédelmi és a vízügyi érdekek is találkozzanak egymással .
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Tata természeti értékeinél talán csak a történelme változatosabb. - Tata az élő vizek városa. Tavak és források szövevényes vidéke, ahol a historikus múltról nemcsak kastélya, és vára, de vízimalmai is hitelesen mesélnek. A 19. század közepén már 21 malom működött a településen, amelyek a környék langyos vizű forrásainak hála az év 365 napján, de még a legnagyobb fagyok idején is őrölni tudtak. A malmokat ugyanis az itteni karsztforrások táplálták, amelyeknek vizét egy malom csatornába összegyűjtve télen is biztonsággal használhatták a molnárok. - Az Esterházyak idejében még fajansz-manufaktúra volt, 15 éve pedig már kézműves csokizó. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az aprócska műemlék jellegű épület történelmi korszakoktól függetlenül az alkotást szolgálja. - A tatai Öreg-tó Magyarország legrégebbi mesterséges tava. Az 1700-as években még mintegy 300 hektár kiterjedésű volt, amelyhez képest ugyan ma már kisebb a medre, de természeti értékei nem fogyatkoztak meg. Európa-szerte kuriózumnak számít, hiszen kiemelt jelentőségű vizes élőhely, miközben a város központjában található.