Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. június 14.
Időpont: 11:33:43 | Időtartam: 00:20:04 | Csatorna: | ID: 4249568
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Egészen a Balaton nyugati csücskéig,
sőt
kicsit még azon is túl kell utaznunk
, ha egy
kevéssé ismert Borvidéket szeretnénk
felfedezni a Kis-Balaton
vizenyős-lápos Nádas tájáról
talán nem is gondolnánk, hogy ott
bizony bárhol meg
terem a szőlő a zsombék -ból
kiemelkedő magaslatok szépen tartják
a
szőlőültetvényeket főleg a dombok
napos oldalai, amiket errefelé
hegynek hívnak
Zalából ehhez egy megszokott, hogy
mindent helyt
meghívunk minden dombocska
nekünk egy hegy nagy kiemelkedő
hegy egység, hogy hegyvidék itt
nincsen
ezek a kis Lanka kis hölgyecskét
ez ezt veszíti plusz hatossal is
sokszínűvé
nagyon friss és Üde borzokat
eredményez, mert egy
csapadékosabb borvidékről
beszélünk magyar tekintetben állandó
Szilvia az alsó területeken is egy
picit hűvösebb is, ezért
inkább a az élénkebb és
orvosok fehérboroknak kedvelsz ez a
borvidék a
Zalai borvidék kissé méltatlanul
elfeledett része a hazai
borkultúrának
pedig a löszös agyagos talajon igazán
karakteres borok készülnek az egyik
legnagyobb összefüggő birtok épp a
kedvelt
turistacélpont -tal a Kányavári
szigeten szemben terül el még nevét
is a
szigetről kapta a szőlők viszonylag
új telepítésűek az épületeket is
frissen újították fel a birtokot
mindössze 13 éve alapították, de a
gyökerek, ahogy a szőlő is
sokkal mélyebbre nyúlnak
a helyi szőlőtermesztés nagyon
régre nyúlik vissza maga
abból birtok egy nagyon ősi van
pincészet megvételével
kezdődött, akkor még
11 Schuch szőlőtőkével
kezdte a pincészet a pályafutását,
ami ma
haza kinőttem magam is 3 hektár szőlő
foglalkozunk ezen a
talajon és kitettségen főleg a
fehérborok érnek szépre így az
ültetvények nagyját leginkább az
olaszrizling
adja, de világfajtákkal is
foglalkoznak
chardonnay sárgamuskotály szobi nyom
Blanc is terem a sorokon nyáron több
fesztivál koncert miatt is érkeznek
ide
turisták, sőt időnként
termelői piacot is tartanak, ahol a
környékbeli
gazdák húskészítményeit sajtja itt
zöldségeit kóstolhatjuk persze egy
pohár borral vagy hűsítő
fröccse leöblítve
a Balaton partjától légvonalban 10
kilométerre sincs 2 hely település,
ahol az ország legnagyobb
biodinamikus
borászata működik a borászat
épületében éttermet is találunk, ami
egy
újfajta koncepciót igyekszik
meghonosítani
Magyarországon csak helyi termelőkkel
dolgozunk és 47 kilométerre
található a termelői piacunk
Nagykanizsán
és egyébként a termelői piac mellett
Vernes helyett keltünk
is, ahol szintén gazdálkodunk a nép
is nagyon
sok alapanyag elkezdik ezt
egészítettük
ki a bal bért a keresztjével és
persze helyi termelőkkel most mely
vezetés alapanyagot több mint 95
százalékkal 80 kilométeren belülről
érkezik az
Étlap Aszma, ahol play-t, azaz
tükörfordításban kistányér stílusra
épül a fogások kisebbek a
szokásosnál, de azért egy ujjnyi
spanyolt
a passznál nagyobbak, ez lehetővé
teszi,
hogy a gazdag helyi alapanyag
felhozatalból
egyszerre több ételt is megmutat
hasson a
konyha sokan idegenkednek egyébként
tette
ezt már tét kifejezést pedig
egyáltalán nem
rejtette való, hogy minél több fajták
meg
tudjanak kóstolni ezt
fenntarthatósági szempontból is
nagyon jó
nagyon minimális az
ételmaradékok ételhulladék még
szintén elvár
konyhán is nagyon odafigyelünk a
termelőkkel
való munka mellett a fenntarthatóság
, a másik
legfontosabb szempont számunkra ezen
kívül az étlapon bemutatjuk a
termelőinket
és az étlapon teljes 2. oldala
termelőknek szenteltük ott vannak-e
címmel névvel együtt így, hogyha
valaki szeretne
tőlük beesel bajnok nagyon szívesen
megálltunk akár telefonszámot
e-mail-címet
persze 8 fogást itt sem lehet végig
enni ebben a formában általában 3-mal
maximum 4-gyel jól lehet lakni a
szezonalitás pedig nemcsak divat,
hanem
kulcsfontosságú, hiszen nem is tudnak
mással dolgozni, mint a MIÉP elérhető
a
gazdáknál ez úgy néz ki, hogy a
termelők
jelzik, hogy mihez amijük van és mi
ebből
kitaláljuk a menüt egyébként főleg
tavasz
eleje-közepe környékén ez a
legnehezebb,
mert már nem él elérhetőek a komoly
zöldségek, de még nem indultak meg a
frissek ilyenkor zöldet adunk zölddel
tele vagyunk, spenóttal
sóskával salátákkal ebben
is lehet egyébként jól dolgozni,
nyáron
pedig akár meg azért változtattunk
szakát,
mert annyi eszközalap anyákkal is
szeretnénk minden
felvonultatni
az éttermet egy házaspár vezeti
Janka külföldi egyetemen tanulta a
vendéglátó szakmát még férjét Ricsit
újabban már az ország ismertebb
séfjei között emlegették
az egykor csak fagyosnak hívott
fagylalt
modern története több mint 100 évre
nyúlik vissza, és azóta is a nyári
napok
elmaradhatatlan édessége
népszerűsége sokak szerint a
hordozhatóságával is rejlik, hiszen
még beülni sem kell vele sehová
séta közben is fogyaszthatjuk
Balatonmáriafürdőn több mint 30 éve
készítik számtalan alapanyagból és
ízesítéssel a fagyizó tulajdonosa
számítógépes programozóként csöppent
bele
a számára, addig teljesen ismeretlen
jeges világban, akkor
még a barátnőm voltak, akik most már
a
feleségem és a gyermekeim egy
fagylaltozóba alkalmazott volt és
ott sikerült legelőször szembesülni
azzal, hogy a fagylaltot nem csak 8
lehettem elkészíteni is és
bekerültem volt a termelésben
nagyon egyszerű oda fagylaltot
meccsen be por és a
vizet összekeverték ki fogyasztották
és
eladták a vendégnek, de ott láttam
először
a fagylaltot mint vállalkozás
és nem úgy mint édesipari termék,
mondjuk
én nagyon kisgyerek korom óta minden
nyarat
így töltöttem a szüleim révén, és
amikor jött egy lehetőség, hogy
bérelni lehetett
egy üzletet, akkor kibéreltünk
itt a szomszédban különben
és megnyitottuk az első
fagylaltozókat egy
hétig eyes fagyi pulttal indult az
üzlet
ennyi volt a választék a teljes nyári
szezonra, aztán ahogy fejlődött a
tudásuk és elkezdték a saját útjukat
járni a
receptekkel egyre jobban hírük ment a
környéken ebben biztosan az is
segített, hogy sok éven keresztül egy
több méter
magas saját bevallásuk szerint
giccses
műanyag pálmafa állt a ház előtt nem
vitás, hogy a szakmaváltás jó ötlet
volt jó
pár díjat többek között a Balaton
legjobb
Fagyijának járó elismerést is
bezsebeltek már
itt 93-ban 1
fagylalt nálunk úgy állt össze, hogy
2 kiló fagy Ipar 4 liter víz
Sebő lett 6 kiló fagylalt a most
azóta
sok minden történt és sok minden
változott a
világban megtanultuk azt, hogy lehet
másképp is
fagylaltot készül, de ez egy folyamat
volt
végigjártuk ezt az iskolát saját
bőrünkön
saját kárunkon tanultunk meg, hogy
lehet
gyümölcsből is fagylaltot készíteni,
mert sok
korból, de akár lehet használni,
akármilyen olajos magvakat is
százszázalékosan
ma már nem lehetne hétfajta ízzel
megélni a vendégek igénylik a
változatosságot, és ahogy a
gasztronómiában általában fagylalt
fronton is egyre nagyobb trend a
helyi termékek
felhasználása készüli fagyi Szent
György-hegyi mustból egy közeli
Somogyi
faluból származó Hárs mézből de
környékbeli sütőtökből és mandulából
is
egy balatonlellei csoki műhelyben
nemcsak
készülnek a sokszorosan díjnyertes
bonbonok,
de a mester Földes Csilla oktatja
is hogyan gyárthatunk akár otthon is
csodaszép
csoda finom bonbont Csilla sem ezzel
kezdte pályafutását az élet
később sodorta a csoki közelében
legeslegelőször saját magamat
tanítottam meg
internet előtt körülbelül másfél
hónapot voltam a laptop előtt és
folyamatosan
videókat néztem és és és
fejbe megtanultam csokoládét
készíteni
és amikor úgy gondoltam, hogy most
már meg tudom
csinálni az első bonbon a matt akkor
megvásároltam hozzá az alapanyagokat
és elkészítettem és mondtam a
családnak, hogyha az
első bomba nem sikerül, akkor én
csokoládékészítő a leszek és hát
sikerült attól
kezdve gyorsan felpörgött a történet
elvégezte a cukrász iskolát majd
megszerezte a
csokoládé termékgyártó végzettséget
végül
megnyitotta saját üzletét lassan
ahhoz
is összegyűjtötte a bátorságát, hogy
benevezzen egy
világversenyre, amikor úgy érezte,
hogy a
rumos Meggyes bonbon. Igazán jól
sikerült
elküldte egy londoni megmérettetésre
lepődött meg a legjobban, hogy közel
1500 termék között díjat kapott
a bonbon evésnek is megvan, ám a
titka nem
érdemes habzsolni, mert úgy nem adja
ki igazán
az ízeket lassan kell
kiélvezni a kóstolás minden
egyes pillanatát csukjuk be
szemünket és szagoljuk már a
bonbonokat csokoládé illatanyag
elkezd dolgozni az agyban felkészül a
kóstolásra, utána pedig harapjuk
ketté a bonbonokat halljuk, hogy
roppan itt nem az egészet kapjuk per
csak a felét és ami a kezünkben
maradt fél
bonbon azon meg tudjuk nézni a
textúrákat lehet benne egy mogyorós
réteg, melyben egy karamellizált
réteg látjuk a színeket a mangó a
sárga a a Rósa az
piros Alina az Ibolya zöld a
pisztácia és akkor ki nyalogatjuk a
krémeket, és úgy kezd el
dolgozni az ízvilága szánkba és akkor
végén pedig az egész van modell
kóstoljuk és
szépen folyamatosan jönnek elő az
ízek
Csilla kézzel egyesével festi
meg minden egyes bonbon felületét
így lesz mindegyik darab egyedi
ehető művészeti alkotás,
hogy a déli parton fekvő
Balatonlellén a
Kishegyen majd 2000 éves története
van a borászkodás -nak azt régészeti
leletek
és korabeli feljegyzések is
bizonyítják
a Majtényi család még saját borai
számára
építették présházat több mint 250
évvel ezelőtt mellé pedig egy kis
kápolnát
a szőlősgazdák védelmezőjének Szent
Donátnak ajánlva az
1950-es évektől az országban
Balatonboglár volt a nagyüzemi
szőlőtermesztési technológiák
úttörője
a 70-es években pedig már az itt
felépített
üzem gyártotta a legtöbb bort nagyon
sok kisebb borászat alakult ki
Balatonlellén és Balatonbogláron,
mivel
nagyon jó adottságai vannak a
szőlőtermesztés írásos oklevelek
kimutatták, hogy már a római
hadd út, amikor keresztül Fonó 10
Balatonlellén, akkor már
szőlőtermesztéssel foglalkoztat
1000 870-es
évekről maradt le elvének egy
pecsétje, ahol már szerepel a
stilizált szőlőtőke
a kis hegyi gazdák összetartó több
rendezvényt is szerveznek közösen és
folyamatosan
fejlesztik a egyet, amely a közepén
gondozott Parkerdővel, na meg egy
valóban lenyűgöző a Balatonra is a
szemközti oldal tanúhegyei -re nyíló
panorámával ideális túra helyszín
és a Majthényi a présházában ma
étterem működik konyhája főleg a
klasszikus magyaros fogásokra épül
borért sem kell messzire menni,
hiszen a tulajdonos család
pincészetet pár 100
méterrel lejjebb található a
domboldalban általában az a
véleményem, hogy a déli parton is a
fehér borszőlő, mivel
foglalkoznak, de például a
pincészet a vörös boraival tűnik ki
nagyon szép eredményeket értek el,
sőt 1886-ban
kikiáltották színpadtól Nadine ebbe a
Vincellér- házból az első kis egyik
köztársaságot, amiből nem lehet
nagyobb perpatvar vagy nem lehet
retorzió, mivel be tudták, hogy jó
kis
egy vörös boroknak nem lehet
összehasonlítani az északi partot meg
a
déli partnak a borait, mivel az
északi
partról vers más talaj
összetételű a déli parton
megtalálható a
homokos-agyagos löszös talajt
néhány éve a présházat felújították
kibővítették, de a külseje szinte
semmit
nem változott, ma is az eredeti
ajtók és ablakok gyönyörködnek a
tájban
az eredeti falak és faragott fa
gerendák
tartják a tetőt, nem is lehetne
másként, hiszen műemléki védelem
alatt
áll az épület
az utóbbi években az olasz
gasztronómia
olyannyira divat lett, hogy úgy
tartják
Olaszországnál már csak
Magyarországon
van több olaszos étterem, de
olyan, amely valóban az eredeti olasz
ízeket idézi. Az 4 sok
Balatonboglár egyik nagyvállalati
üdülőjének kertjében azonban áll egy
kis
pavilon ahova Doris és férje
Róbert hozták el az olasz
étel érzést
Olaszországban dolgoztunk és éltünk
a kis családunkkal a férjem, mint
Szakács mint felszolgáló és
miután balatoniak vagyunk nagyon
szerettünk
volna itthon lenni többet,
pláne a gyerekek véget is szerettük
volna,
amit kint megtanultunk és
megtapasztaltunk azt itthon
megmutatni, hogy nem csak rántott hús
létezik, hanem vannak más ételek is
az épület korábban a vállalati üdülő
büféje
volt majd kocsma 2 üzemelt
megjelenése alapján akár egy
1970-es évekbeli film
díszlete is lehetne lapos beton
tető nagy egyszerű Vass keretes
üvegfelületek fémoszlopok játékos
színek a korszak ízléses dizájn
bútorai adják a hátteret az
épület maga az az eredeti
a járólap is eredeti és
a pultnak egy része eredeti annyi,
hogy más
színt kapott, viszont a bútorokat
azokat összevissza mindenhonnan
szereztük be külföldről
Olaszországból is sok év
munkája van benne a férjem az nagy
ilyen gyűjtő meg régiségeket nagyon
szeret, akkor például a piros székek
,
amik bent láthatók azok a
Ferihegy 1-kettőnek
volt a tárgyalójában
vannak magyar művészeknek a
70-es évekből 2 lámpája is
például bors Vaia jól emlékszem a
nevükre a kertben
felállított szintén retró színekkel
csíkozott konyhában fatüzeléses
kemencében sül a pizza, amihez még a
Liszt
is Olaszországból érkezik, ahogy a
legtöbb
alapanyag jól bánnak itt a tenger
herkentyűk ívelés ezek a házaspár
kedvencei, így a kagylók,
rákok polipok tintahalakkal legtöbb
ételem megtalálhatók a
munkamegosztás pedig maradt úgy,
ahogy
Olaszországban megszokták Róbert a
konyhát irányítja Doris pedig kint
a placcon a vendégekkel
foglalkozik
fagyi sült hal
lángos, palacsinta
esetleg egy habos sör vagy egy hűsítő
French vajon mi az a szó
az az íz, ami a Balaton
gasztronómiájáról elsőre eszünkbe jut
pár évtizeddel ezelőtt könnyű volt
azt gondolni,
hogy a 1 1 Balatonban élő halfajta
annyira egyeduralkodó volt a tó menti
halsütő kínálatában, aztán ahogy
fejlődött a magyar gasztronómia úgy
színesedett a Balatoni büfék halétel
kínálata is ma az egész Balaton-part
legrégebbi halsütő jellel én működik
,
ahol több mint 6 évtizede követik a
fejlődéstörténetet ezt
az épületet 61-ben épült
építette a Balatoni Halgazdaság
Állami Gazdaság anno
tulajdonképpen a balatoni halak
népszerűsítése gyanánt a
Balaton parton tulajdonképpen
12 darab ilyen hasonló
jellegű halsütő
létezett, most már ez az
egyetlenegy működik a többit
azt lebontották
az ízlelőbimbók nosztalgiáját
nemcsak a hekk és a sült keszeg
hízlalja
az Étlap alapeleme a Balatoni
halászlé
és a harcsapaprikás is az
üzemeltető család több mint 30 éve
vette át
a helyét az Állami Gazdaságtól azóta
már a 2. generáció viszi tovább a
boltot, ők pedig a szezon
mindennapján
igyekeznek a szüleik különösen az
évtizedek alatt hal mesterré váló
édesanya dicséretét elnyerni
egy háziasszonyként vágott bele
ebbe az egészbe, aztán
lépésről lépésre szépen
elsajátított tán minden
csínját-bínját a halakkal kapcsolatba
a vendéglátással kapcsolatban, amibe
természetesen mi is belecsöppentünk
mint akkoriban fiatal
gyerekek kvázi iskola
után aztán később munka után mindig
jöttünk be segíteni nekik, hol
mosogatni
hol palacsintát sütni aztán
mindig egyre komolyabb feladatokat
kaptunk ugye amíg végül
már át láttuk teljesen az egész
egység működését
csupán a nosztalgiából itt sem lehet
megélni, ma már muszáj alkalmazkodni
a
fiatalabb generáció igényeihez is
street food dal és modernebb büfé
ételekkel persze azok is szigorúan
halból készülnek ugyan a
halászat megszűnt a Balatonon, de a
környező halgazdaságokból beszerzett
alapanyag kiérdemelte a Balatoni
minősítést
mi is illene jobban egy forró strand
napon a ropogós ült halhoz, hanem egy
korsó
hűvös ugyan a
sörfőzéshez mindössze 4 alapanyagot
illik
használni komlót malátát sör élesztőt
és
vizet, de mivel ezekből több 100
fajta létezik a balatonföldvári
sörfőzdében úgy mondják a recept
lehetőségek szinte
kimeríthetetlennek a
földváriak biztosan nem gondolták,
hogy a
villa sorhoz egykori igazán méltó
szebb időket látott majd később a
tégla sír
szélére sodródott vasútállomásnak
épp a sör hozza el a feltámadást
Balatonföldvárra Széchényi-családnak
volt az
üdülőtelepen ezt az épületet ők
húzták
fel ők építették azzal a céllal, hogy
a vasút
kapcsán ugye könnyebben eljussanak
ide a
Balaton-partra, aztán, amikor azt
hiszem
az 50-es években megépült a a
jelenlegi
vasútállomás, akkor ezt az épületet,
ami a
akkoriban egy ilyen gyönyörű
villaszerű
épület volt ezt
lefokozták bakterház a számos
átalakításon esett át és
4 évvel ezelőtt, amikor mi birtokba
vettük, akkor egy teljesen lepusztult
Brazos
omladozó épület volt
építészeti iskola példa, hogy a
felújítás során megtartották a Ház
patinás elemeit és közéjük
illesztették be a modern ipari
sörfőző
berendezéseket az italok
névadójának pedig egy legendás
balatoni lányt választott
el Kaiser királykisasszony volt és
volt
neki egy gonosz csúnya hang
testvére volt a Kelén nevű
szerelme a Bakony volt a varázsló,
tehát egy ilyen most azt nem mondom,
hogy a Gyűrűk urából
vetekszik, de egy egy viszonylag
komoly
mondavilág épült fel e köré
a kislány köré igazából ennek
a 1800-as
évekig visszamenő gyökerei
vannak, aztán néhány évvel ezelőtt
pedig egy
író ezt így ráncfelvarrták is
kiadta több kötetben ezt az egész
sztorit
egy kicsit komolyabb gyerekmese
formájában
és hozzánk is így jutott el ez a
mondavilágot
Nyulász Péter író, egy egész
trilógiát szentelt Helka és
kell én egymásra találásának
és bizony több ezerre tehető azoknak
a
száma, akik a könyv hatására kezdték
el
bejárni a tájat a történet
helyszíneit a mesebeli nevű a
valóságban mégis létező Burok-völgy
-től a Balaton-felvidék
ék.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Egészen a Balaton nyugati csücskéig, sőt
kicsit még azon is túl kell utaznunk , ha egy
kevéssé ismert Borvidéket szeretnénk
felfedezni a Kis-Balaton
vizenyős-lápos Nádas tájáról
Közreműködők:
Ortelius:
Reláció tartalmak: