Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. június 14.
Időpont: 11:33:43 | Időtartam: 00:20:04 | Csatorna: | ID: 4249568
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Egészen a Balaton nyugati csücskéig, sőt kicsit még azon is túl kell utaznunk , ha egy kevéssé ismert Borvidéket szeretnénk felfedezni a Kis-Balaton vizenyős-lápos Nádas tájáról talán nem is gondolnánk, hogy ott bizony bárhol meg terem a szőlő a zsombék -ból kiemelkedő magaslatok szépen tartják a szőlőültetvényeket főleg a dombok napos oldalai, amiket errefelé hegynek hívnak Zalából ehhez egy megszokott, hogy mindent helyt meghívunk minden dombocska nekünk egy hegy nagy kiemelkedő hegy egység, hogy hegyvidék itt nincsen ezek a kis Lanka kis hölgyecskét ez ezt veszíti plusz hatossal is sokszínűvé nagyon friss és Üde borzokat eredményez, mert egy csapadékosabb borvidékről beszélünk magyar tekintetben állandó Szilvia az alsó területeken is egy picit hűvösebb is, ezért inkább a az élénkebb és orvosok fehérboroknak kedvelsz ez a borvidék a Zalai borvidék kissé méltatlanul elfeledett része a hazai borkultúrának pedig a löszös agyagos talajon igazán karakteres borok készülnek az egyik legnagyobb összefüggő birtok épp a kedvelt turistacélpont -tal a Kányavári szigeten szemben terül el még nevét is a szigetről kapta a szőlők viszonylag új telepítésűek az épületeket is frissen újították fel a birtokot mindössze 13 éve alapították, de a gyökerek, ahogy a szőlő is sokkal mélyebbre nyúlnak a helyi szőlőtermesztés nagyon régre nyúlik vissza maga abból birtok egy nagyon ősi van pincészet megvételével kezdődött, akkor még 11 Schuch szőlőtőkével kezdte a pincészet a pályafutását, ami ma haza kinőttem magam is 3 hektár szőlő foglalkozunk ezen a talajon és kitettségen főleg a fehérborok érnek szépre így az ültetvények nagyját leginkább az olaszrizling adja, de világfajtákkal is foglalkoznak chardonnay sárgamuskotály szobi nyom Blanc is terem a sorokon nyáron több fesztivál koncert miatt is érkeznek ide turisták, sőt időnként termelői piacot is tartanak, ahol a környékbeli gazdák húskészítményeit sajtja itt zöldségeit kóstolhatjuk persze egy pohár borral vagy hűsítő fröccse leöblítve a Balaton partjától légvonalban 10 kilométerre sincs 2 hely település, ahol az ország legnagyobb biodinamikus borászata működik a borászat épületében éttermet is találunk, ami egy újfajta koncepciót igyekszik meghonosítani Magyarországon csak helyi termelőkkel dolgozunk és 47 kilométerre található a termelői piacunk Nagykanizsán és egyébként a termelői piac mellett Vernes helyett keltünk is, ahol szintén gazdálkodunk a nép is nagyon sok alapanyag elkezdik ezt egészítettük ki a bal bért a keresztjével és persze helyi termelőkkel most mely vezetés alapanyagot több mint 95 százalékkal 80 kilométeren belülről érkezik az Étlap Aszma, ahol play-t, azaz tükörfordításban kistányér stílusra épül a fogások kisebbek a szokásosnál, de azért egy ujjnyi spanyolt a passznál nagyobbak, ez lehetővé teszi, hogy a gazdag helyi alapanyag felhozatalból egyszerre több ételt is megmutat hasson a konyha sokan idegenkednek egyébként tette ezt már tét kifejezést pedig egyáltalán nem rejtette való, hogy minél több fajták meg tudjanak kóstolni ezt fenntarthatósági szempontból is nagyon jó nagyon minimális az ételmaradékok ételhulladék még szintén elvár konyhán is nagyon odafigyelünk a termelőkkel való munka mellett a fenntarthatóság , a másik legfontosabb szempont számunkra ezen kívül az étlapon bemutatjuk a termelőinket és az étlapon teljes 2. oldala termelőknek szenteltük ott vannak-e címmel névvel együtt így, hogyha valaki szeretne tőlük beesel bajnok nagyon szívesen megálltunk akár telefonszámot e-mail-címet persze 8 fogást itt sem lehet végig enni ebben a formában általában 3-mal maximum 4-gyel jól lehet lakni a szezonalitás pedig nemcsak divat, hanem kulcsfontosságú, hiszen nem is tudnak mással dolgozni, mint a MIÉP elérhető a gazdáknál ez úgy néz ki, hogy a termelők jelzik, hogy mihez amijük van és mi ebből kitaláljuk a menüt egyébként főleg tavasz eleje-közepe környékén ez a legnehezebb, mert már nem él elérhetőek a komoly zöldségek, de még nem indultak meg a frissek ilyenkor zöldet adunk zölddel tele vagyunk, spenóttal sóskával salátákkal ebben is lehet egyébként jól dolgozni, nyáron pedig akár meg azért változtattunk szakát, mert annyi eszközalap anyákkal is szeretnénk minden felvonultatni az éttermet egy házaspár vezeti Janka külföldi egyetemen tanulta a vendéglátó szakmát még férjét Ricsit újabban már az ország ismertebb séfjei között emlegették az egykor csak fagyosnak hívott fagylalt modern története több mint 100 évre nyúlik vissza, és azóta is a nyári napok elmaradhatatlan édessége népszerűsége sokak szerint a hordozhatóságával is rejlik, hiszen még beülni sem kell vele sehová séta közben is fogyaszthatjuk Balatonmáriafürdőn több mint 30 éve készítik számtalan alapanyagból és ízesítéssel a fagyizó tulajdonosa számítógépes programozóként csöppent bele a számára, addig teljesen ismeretlen jeges világban, akkor még a barátnőm voltak, akik most már a feleségem és a gyermekeim egy fagylaltozóba alkalmazott volt és ott sikerült legelőször szembesülni azzal, hogy a fagylaltot nem csak 8 lehettem elkészíteni is és bekerültem volt a termelésben nagyon egyszerű oda fagylaltot meccsen be por és a vizet összekeverték ki fogyasztották és eladták a vendégnek, de ott láttam először a fagylaltot mint vállalkozás és nem úgy mint édesipari termék, mondjuk én nagyon kisgyerek korom óta minden nyarat így töltöttem a szüleim révén, és amikor jött egy lehetőség, hogy bérelni lehetett egy üzletet, akkor kibéreltünk itt a szomszédban különben és megnyitottuk az első fagylaltozókat egy hétig eyes fagyi pulttal indult az üzlet ennyi volt a választék a teljes nyári szezonra, aztán ahogy fejlődött a tudásuk és elkezdték a saját útjukat járni a receptekkel egyre jobban hírük ment a környéken ebben biztosan az is segített, hogy sok éven keresztül egy több méter magas saját bevallásuk szerint giccses műanyag pálmafa állt a ház előtt nem vitás, hogy a szakmaváltás jó ötlet volt jó pár díjat többek között a Balaton legjobb Fagyijának járó elismerést is bezsebeltek már itt 93-ban 1 fagylalt nálunk úgy állt össze, hogy 2 kiló fagy Ipar 4 liter víz Sebő lett 6 kiló fagylalt a most azóta sok minden történt és sok minden változott a világban megtanultuk azt, hogy lehet másképp is fagylaltot készül, de ez egy folyamat volt végigjártuk ezt az iskolát saját bőrünkön saját kárunkon tanultunk meg, hogy lehet gyümölcsből is fagylaltot készíteni, mert sok korból, de akár lehet használni, akármilyen olajos magvakat is százszázalékosan ma már nem lehetne hétfajta ízzel megélni a vendégek igénylik a változatosságot, és ahogy a gasztronómiában általában fagylalt fronton is egyre nagyobb trend a helyi termékek felhasználása készüli fagyi Szent György-hegyi mustból egy közeli Somogyi faluból származó Hárs mézből de környékbeli sütőtökből és mandulából is egy balatonlellei csoki műhelyben nemcsak készülnek a sokszorosan díjnyertes bonbonok, de a mester Földes Csilla oktatja is hogyan gyárthatunk akár otthon is csodaszép csoda finom bonbont Csilla sem ezzel kezdte pályafutását az élet később sodorta a csoki közelében legeslegelőször saját magamat tanítottam meg internet előtt körülbelül másfél hónapot voltam a laptop előtt és folyamatosan videókat néztem és és és fejbe megtanultam csokoládét készíteni és amikor úgy gondoltam, hogy most már meg tudom csinálni az első bonbon a matt akkor megvásároltam hozzá az alapanyagokat és elkészítettem és mondtam a családnak, hogyha az első bomba nem sikerül, akkor én csokoládékészítő a leszek és hát sikerült attól kezdve gyorsan felpörgött a történet elvégezte a cukrász iskolát majd megszerezte a csokoládé termékgyártó végzettséget végül megnyitotta saját üzletét lassan ahhoz is összegyűjtötte a bátorságát, hogy benevezzen egy világversenyre, amikor úgy érezte, hogy a rumos Meggyes bonbon. Igazán jól sikerült elküldte egy londoni megmérettetésre lepődött meg a legjobban, hogy közel 1500 termék között díjat kapott a bonbon evésnek is megvan, ám a titka nem érdemes habzsolni, mert úgy nem adja ki igazán az ízeket lassan kell kiélvezni a kóstolás minden egyes pillanatát csukjuk be szemünket és szagoljuk már a bonbonokat csokoládé illatanyag elkezd dolgozni az agyban felkészül a kóstolásra, utána pedig harapjuk ketté a bonbonokat halljuk, hogy roppan itt nem az egészet kapjuk per csak a felét és ami a kezünkben maradt fél bonbon azon meg tudjuk nézni a textúrákat lehet benne egy mogyorós réteg, melyben egy karamellizált réteg látjuk a színeket a mangó a sárga a a Rósa az piros Alina az Ibolya zöld a pisztácia és akkor ki nyalogatjuk a krémeket, és úgy kezd el dolgozni az ízvilága szánkba és akkor végén pedig az egész van modell kóstoljuk és szépen folyamatosan jönnek elő az ízek Csilla kézzel egyesével festi meg minden egyes bonbon felületét így lesz mindegyik darab egyedi ehető művészeti alkotás, hogy a déli parton fekvő Balatonlellén a Kishegyen majd 2000 éves története van a borászkodás -nak azt régészeti leletek és korabeli feljegyzések is bizonyítják a Majtényi család még saját borai számára építették présházat több mint 250 évvel ezelőtt mellé pedig egy kis kápolnát a szőlősgazdák védelmezőjének Szent Donátnak ajánlva az 1950-es évektől az országban Balatonboglár volt a nagyüzemi szőlőtermesztési technológiák úttörője a 70-es években pedig már az itt felépített üzem gyártotta a legtöbb bort nagyon sok kisebb borászat alakult ki Balatonlellén és Balatonbogláron, mivel nagyon jó adottságai vannak a szőlőtermesztés írásos oklevelek kimutatták, hogy már a római hadd út, amikor keresztül Fonó 10 Balatonlellén, akkor már szőlőtermesztéssel foglalkoztat 1000 870-es évekről maradt le elvének egy pecsétje, ahol már szerepel a stilizált szőlőtőke a kis hegyi gazdák összetartó több rendezvényt is szerveznek közösen és folyamatosan fejlesztik a egyet, amely a közepén gondozott Parkerdővel, na meg egy valóban lenyűgöző a Balatonra is a szemközti oldal tanúhegyei -re nyíló panorámával ideális túra helyszín és a Majthényi a présházában ma étterem működik konyhája főleg a klasszikus magyaros fogásokra épül borért sem kell messzire menni, hiszen a tulajdonos család pincészetet pár 100 méterrel lejjebb található a domboldalban általában az a véleményem, hogy a déli parton is a fehér borszőlő, mivel foglalkoznak, de például a pincészet a vörös boraival tűnik ki nagyon szép eredményeket értek el, sőt 1886-ban kikiáltották színpadtól Nadine ebbe a Vincellér- házból az első kis egyik köztársaságot, amiből nem lehet nagyobb perpatvar vagy nem lehet retorzió, mivel be tudták, hogy jó kis egy vörös boroknak nem lehet összehasonlítani az északi partot meg a déli partnak a borait, mivel az északi partról vers más talaj összetételű a déli parton megtalálható a homokos-agyagos löszös talajt néhány éve a présházat felújították kibővítették, de a külseje szinte semmit nem változott, ma is az eredeti ajtók és ablakok gyönyörködnek a tájban az eredeti falak és faragott fa gerendák tartják a tetőt, nem is lehetne másként, hiszen műemléki védelem alatt áll az épület az utóbbi években az olasz gasztronómia olyannyira divat lett, hogy úgy tartják Olaszországnál már csak Magyarországon van több olaszos étterem, de olyan, amely valóban az eredeti olasz ízeket idézi. Az 4 sok Balatonboglár egyik nagyvállalati üdülőjének kertjében azonban áll egy kis pavilon ahova Doris és férje Róbert hozták el az olasz étel érzést Olaszországban dolgoztunk és éltünk a kis családunkkal a férjem, mint Szakács mint felszolgáló és miután balatoniak vagyunk nagyon szerettünk volna itthon lenni többet, pláne a gyerekek véget is szerettük volna, amit kint megtanultunk és megtapasztaltunk azt itthon megmutatni, hogy nem csak rántott hús létezik, hanem vannak más ételek is az épület korábban a vállalati üdülő büféje volt majd kocsma 2 üzemelt megjelenése alapján akár egy 1970-es évekbeli film díszlete is lehetne lapos beton tető nagy egyszerű Vass keretes üvegfelületek fémoszlopok játékos színek a korszak ízléses dizájn bútorai adják a hátteret az épület maga az az eredeti a járólap is eredeti és a pultnak egy része eredeti annyi, hogy más színt kapott, viszont a bútorokat azokat összevissza mindenhonnan szereztük be külföldről Olaszországból is sok év munkája van benne a férjem az nagy ilyen gyűjtő meg régiségeket nagyon szeret, akkor például a piros székek , amik bent láthatók azok a Ferihegy 1-kettőnek volt a tárgyalójában vannak magyar művészeknek a 70-es évekből 2 lámpája is például bors Vaia jól emlékszem a nevükre a kertben felállított szintén retró színekkel csíkozott konyhában fatüzeléses kemencében sül a pizza, amihez még a Liszt is Olaszországból érkezik, ahogy a legtöbb alapanyag jól bánnak itt a tenger herkentyűk ívelés ezek a házaspár kedvencei, így a kagylók, rákok polipok tintahalakkal legtöbb ételem megtalálhatók a munkamegosztás pedig maradt úgy, ahogy Olaszországban megszokták Róbert a konyhát irányítja Doris pedig kint a placcon a vendégekkel foglalkozik fagyi sült hal lángos, palacsinta esetleg egy habos sör vagy egy hűsítő French vajon mi az a szó az az íz, ami a Balaton gasztronómiájáról elsőre eszünkbe jut pár évtizeddel ezelőtt könnyű volt azt gondolni, hogy a 1 1 Balatonban élő halfajta annyira egyeduralkodó volt a tó menti halsütő kínálatában, aztán ahogy fejlődött a magyar gasztronómia úgy színesedett a Balatoni büfék halétel kínálata is ma az egész Balaton-part legrégebbi halsütő jellel én működik , ahol több mint 6 évtizede követik a fejlődéstörténetet ezt az épületet 61-ben épült építette a Balatoni Halgazdaság Állami Gazdaság anno tulajdonképpen a balatoni halak népszerűsítése gyanánt a Balaton parton tulajdonképpen 12 darab ilyen hasonló jellegű halsütő létezett, most már ez az egyetlenegy működik a többit azt lebontották az ízlelőbimbók nosztalgiáját nemcsak a hekk és a sült keszeg hízlalja az Étlap alapeleme a Balatoni halászlé és a harcsapaprikás is az üzemeltető család több mint 30 éve vette át a helyét az Állami Gazdaságtól azóta már a 2. generáció viszi tovább a boltot, ők pedig a szezon mindennapján igyekeznek a szüleik különösen az évtizedek alatt hal mesterré váló édesanya dicséretét elnyerni egy háziasszonyként vágott bele ebbe az egészbe, aztán lépésről lépésre szépen elsajátított tán minden csínját-bínját a halakkal kapcsolatba a vendéglátással kapcsolatban, amibe természetesen mi is belecsöppentünk mint akkoriban fiatal gyerekek kvázi iskola után aztán később munka után mindig jöttünk be segíteni nekik, hol mosogatni hol palacsintát sütni aztán mindig egyre komolyabb feladatokat kaptunk ugye amíg végül már át láttuk teljesen az egész egység működését csupán a nosztalgiából itt sem lehet megélni, ma már muszáj alkalmazkodni a fiatalabb generáció igényeihez is street food dal és modernebb büfé ételekkel persze azok is szigorúan halból készülnek ugyan a halászat megszűnt a Balatonon, de a környező halgazdaságokból beszerzett alapanyag kiérdemelte a Balatoni minősítést mi is illene jobban egy forró strand napon a ropogós ült halhoz, hanem egy korsó hűvös ugyan a sörfőzéshez mindössze 4 alapanyagot illik használni komlót malátát sör élesztőt és vizet, de mivel ezekből több 100 fajta létezik a balatonföldvári sörfőzdében úgy mondják a recept lehetőségek szinte kimeríthetetlennek a földváriak biztosan nem gondolták, hogy a villa sorhoz egykori igazán méltó szebb időket látott majd később a tégla sír szélére sodródott vasútállomásnak épp a sör hozza el a feltámadást Balatonföldvárra Széchényi-családnak volt az üdülőtelepen ezt az épületet ők húzták fel ők építették azzal a céllal, hogy a vasút kapcsán ugye könnyebben eljussanak ide a Balaton-partra, aztán, amikor azt hiszem az 50-es években megépült a a jelenlegi vasútállomás, akkor ezt az épületet, ami a akkoriban egy ilyen gyönyörű villaszerű épület volt ezt lefokozták bakterház a számos átalakításon esett át és 4 évvel ezelőtt, amikor mi birtokba vettük, akkor egy teljesen lepusztult Brazos omladozó épület volt építészeti iskola példa, hogy a felújítás során megtartották a Ház patinás elemeit és közéjük illesztették be a modern ipari sörfőző berendezéseket az italok névadójának pedig egy legendás balatoni lányt választott el Kaiser királykisasszony volt és volt neki egy gonosz csúnya hang testvére volt a Kelén nevű szerelme a Bakony volt a varázsló, tehát egy ilyen most azt nem mondom, hogy a Gyűrűk urából vetekszik, de egy egy viszonylag komoly mondavilág épült fel e köré a kislány köré igazából ennek a 1800-as évekig visszamenő gyökerei vannak, aztán néhány évvel ezelőtt pedig egy író ezt így ráncfelvarrták is kiadta több kötetben ezt az egész sztorit egy kicsit komolyabb gyerekmese formájában és hozzánk is így jutott el ez a mondavilágot Nyulász Péter író, egy egész trilógiát szentelt Helka és kell én egymásra találásának és bizony több ezerre tehető azoknak a száma, akik a könyv hatására kezdték el bejárni a tájat a történet helyszíneit a mesebeli nevű a valóságban mégis létező Burok-völgy -től a Balaton-felvidék ék.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Egészen a Balaton nyugati csücskéig, sőt kicsit még azon is túl kell utaznunk , ha egy kevéssé ismert Borvidéket szeretnénk felfedezni a Kis-Balaton vizenyős-lápos Nádas tájáról