Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. július 12.
Időpont: 11:29:53 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 4260386
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Jó reggelt Balaton kiálltunk fel
önkéntelenül is ható reggeli
fényekben
tündöklő víz tükrében gyönyörködve
és ha a látvánnyal nem laknának jól
indulhatunk reggelizni Balaton
szerte több olyan vendéglátóhely is
található,
amely kifejezetten a reggeli ételekre
szakosodott az északi parton a
Keszthelyi-hegység koszorújában fekvő
Gyenesdiáson még egészen közel a
forgalmas főút hoz egy családi ház
jellegű épület tetején hatalmas
pöttyös bögre csalogatja a korai
harapni valóra vágyókat a
barátnőmmel kezdtük el ezt a
projektet
tulajdonképpen vele együtt találtuk
ki
cukrászda Kane indult, csak közben
nyitottak a utcában egy Tu kezdett,
és akkor úgy gondoltuk, akkor legyen
egy
reggeliző sokan mondták, hogy ez nem
fog
menni, de sikerült
kitartóak voltunk, és sikerült sokat
dolgoztam külföldön
Olaszországban Una és hoztunk
ötleteket és több
legyőzve nyertünk ötleteket múltunk
és
akkor így lett összerakva a
Étlap én pékként végeztem
és én készítem a vége, bagett
kenyeret én készítem
a süteményeket én készítem
helyben a
reggeliző műfajban főleg szendvicset
hidegtálak ott tojásos fogásokat
kínálnak és csak kora délutánig
tartanak nyitva így fő tételeket vagy
alkoholos italokat itt nem kaphatunk
, de
süteményeket édességeket igen
a helyi érdekessége, hogy a
tulajdonos
jószerével maga építette az egész
házat, hiszen az asztalos Kodás
a hobbija és nem csak a nagy házat,
de az abban található összes kis
házikót és a
házikók újrahasznosított raklapból
készülnek az fel landol Bolba
vagy fűrésszel és akkor így így
vannak
összerakva meg álmodom este,
hogy mit akar csinálni és akkor
másnap
elkezdem építgetni
lassan-lassan és egyszer ezek
elkészül
ez a boszorkány ház ez sokáig tartott
ez 1 2 7
körülbelül a másik az már van benne
rutinom
az m1-en 2 nap alatt elkészül
az északi part majdnem túlsó végén
Alsóörsön valósult meg egy
gyerekkori álom, ahol 3 testvér és
egyikük barátnője nyitott
hamburgerező őt
a fivérek Balázs Olivér és
Kristóf Alsóörsön nőttek fel
és egy szülőfalujukban régebben
étteremként működő majd hosszú
ideig üresen álló üzletet nézte ki
maguknak, aki a Balaton-parton
élést nem próbálkozik meg
vendéglátással vagy a gasztronómia
valamilyen
formájával szerintem
lehet, hogy egy nagyon-nagy
lehetőséget hagy ki
gyerekkorunkba álmodoztunk az
öcsémmel arról,
hogy azért jó lenne, ha lenne egy egy
igazi
jó hamburgerező, amit
közösen csinálunk, aztán persze
szerteszét szólt minket az élet a
Hollandiába
voltam a
teszünk főként itthon dolgozott,
és akkor egyszer csak
kellett hozzá a Mária a
Olivér ennek a párja ő hozta a
vállalkozói szellemiséget szerintem
ebbe az
egészbe már mi hoztuk bele ezt az
ilyen
gyermeki őrültséget Hogy mi
találjuk marhaságokat és
pénzügyileg lehetővé teszi,
úgy gazdálkodik, ahogy kell ez a
gyerekkori álom ez így tudott
megvalósulni
a fiúk azt az amerikai hitvallást
követik, hogy a jó hamburgerhez nem
kell más,
csak egy jó zsemle, ami egyébként a
helyi
végtől érkezik meg hozzájuk, és egy
tökéletes húsból összeállított
és lehetőleg szabadtűzön, de minimum
Rost lapon megsütött húspogácsa a
többi már az egyéni ízlés a saját
stílus kérdése, általában az
egész tér füstbe úszik mikor nyitva
vagyunk ezeknek az összetevői
adják azt az íz hatást, ami szerintem
ránkjellemző és ezért is szeretik az
emberek,
mert tudatosan odafigyelnek ezekre a
az egyensúlyokra harmóniára
meg sokféle ilyen ázsiai
mexikói különböző fűszereket
szószokat vele belecsempészünk a
dolgokba, lehet, hogy így első
gondolatra teljesen nem is illene
vele, de valahogy bele lehet
mégis illeszteni, mert már mondjuk a
marhahússal még egy ázsiai étel be ez
a ez
az ízt 5 jól harmonizál és semmi köze
nincs a hamburgerhez, de lehet,
hogy ez is adja azt a pluszt, amit
máshol az ember nem érez
a hamburgerek mellett a srácok az
amerikai
inspiráció jegyében barbecue és
grillezett húsokat, de tépett húst
is készítenek Almádi és
Balatonfüred között majdnem félúton
Alsóörsön
a Káli-medence lejtőin hosszú
évszázadok óta érnek az zamatos
szőlők az itt készült borok pedig a
források tanúsága szerint az
Árpád-korban a királyi udvarba is
eljutottak ma inkább kisebb
borászatok működnek errefelé, amik
méretükből adódóan inkább a
kézműves hagyományt követik
édesapám Köveskálon született a
nagyszüleim ítéltek nekik volt
szőlőjük
és gyerekkoromban én voltam itt
szőlőben és szüretkor és
annyira nem vágytam vissza
inkább a strandra mentem volna
és aztán 36 éves
voltam már amikor eljött az, hogy
akkor hoppá, végül is ezek a
születtek tényleg nagyon jók itt van
a
nagyszüleimnek a hagyatéka
áprilisház mondtak is szülötte
lettünk lesről szomszéd bácsi pont
eladta a
kis 3000 négyzetméteres
szőlőterületet, akkor úgy döntöttem,
hogy
én nem pedig bort szeretnék készíteni
,
akár csak úgy hobbiból
a kézműves szó manapság a
gasztronómiában kissé elkoptatott
agyonhasznált jelző vív állt, de
Szabó Gyula köveskáli borászatában
nem csupán marketingfogás itt a
feldolgozáshoz erjesztés a
hordó kezelése mosása
palackozás mind-mind valóban
kézimunkával történik
tudatosan viszik tovább a helyi
borosgazdák évszázados hagyományait
a borokat tradicionális módon
erjesztik nem használnak
kemikáliákat az elejétől az
volt a koncepció, hogy nem saját
területeket fogjuk növelni
az elmúlt évek alatt azért olyan sok
kapcsolat
teremtődött nagyon sok emberrel
megismerkedtem,
akik itt szőlőt termelnek, és úgy
gondozzák, hogy a világ legjobb borát
el lehessen azokból a szőlőből
készíteni
és ők már nem tudják vagy nem akarják
elkészíteni
és akkor én így ezeket az embereket
megismerve megvettem az szőlőket a
tervezte gyümölcsöt mi
szüreteltünk még most is mi
szüretelhetjük ezeket a
szőlő ültetvényeket
és ugye nagyon színes választék
alakult ki itt
az elmúlt 15 16 év alatt
18 most már, amióta ön
volt készítek
Szabó Gyula borai ma Köveskál
központjában
egy régi parasztház legalább 200 éves
pincéjében érnek az udvar árnyas
fái alatt pedig nyári idő szépen
párásodik afölött Church poharak
oldala
hűsítő élmények és a környék
Ízei mind mind beleférnek egy
Mindszent Kállai fagyis pultban
Biszku Feri számítástechnikai
mérnökként költözött Budapestről az
apró
Balaton-felvidéki faluba
Mindszentkállára egy fekete
Berkenye ültetvénnyel indult, mára
pedig a környék legismertebb fagylalt
mestere
lett, aki már a Káli-medence ízeit és
alapanyagait is megszállottan kutatja
törekvésünk volt már kezdetektől,
hogy
ami a környéken van abból csináljunk
fagyit
adta magát a mandula mindenhol a
bor és utána nyilván egy csomó minden
más is, tehát dió meg megy mondjuk
barack fagyit csak zánkai barackból
csinálok,
Mert Müldür rákattantam arra és ezt
mindig
abból a barackot sem, amíg az nincs,
addig nem csak
maradt vagyok nyilván pisztáciát még
nem termelünk annyit párt Köveskálon
van egy
pisztácia és mi is ültette át,
úgyhogy ez sem lehetetlen, hogy
valaha a
fagylaltozó ötletét valójában Feri
felesége álmodta meg és mivel az
ő álmai általában valóra is
válnak a család ezt már kis elvárta
egyből neki is fogtak a
megvalósításnak az épület
felújítása és az üzlet kialakítása
mellett folyamatosan bújták az
internetet
és mindenkitől tanácsot kértek
tanultak és kísérleteztek,
mert hiába a fagylalt műhely, ha nem
tudnak fagyit készíteni
februárban elkezdtünk építkezni
és májusban még nem tudtam, hogy kell
fagyit főműve
szerettünk volna júliusban kinyitni
és mindenkihez
mentem, hogy valamit el lesek ebből a
dologból megbújtam Anettet és a helyi
kocsmában mondta Szakács, hogy van
egy közös
ismerősünk, aki, ha néha már ott
üldögéltünk a diófa alatt, akinek a
családja
fagyival foglalkozik
megkerestem őt szó szót
követett szervezeti, de egy
olasz mestert, aki még az
építkezés alatt 4 napig
Együtthöz itt velünk, hogy itt és ő
tudta, hogy kell
fagyi csinálja meg tudtuk, hogy
milyen fagyit szeretnénk is
ezt találkozott abban, hogy egy alap
receptúrát összerakott,
én meg elestem, hogy hogyan rakja
össze és
akkor július elsején megnyitottuk
a fekete Berkenye üzleti szempontból
ugyan
kevésbé vált be Feriéknek saját
termesztésű Berkenyei -ből viszont ma
is
készítenek fagylaltot
együtt, de lehet, hogy több
generáció szívét is elragadja a
nosztalgia ha szóba kerül Zánka
kinek azért mert eljutott kinek
azért, mert nem jutott el a híres
úttörőtáborba iskolai
kirándulásokon viszont egész biztosan
sok-sok osztály gyerek több
generáció is megfordult itt ma
a nagyjából 790 fős
települést leginkább a Káli-medence
egyik
balatoni kapujaként emlegetik, na
meg mostanság mindig történik itt
valami izgalmasat gasztronómiában
is a falu strandja fölött
kezdődő utca legelső házába már
egy ideje pontosabban már jó
ideje vendégeskedni járnak az
emberek, az éttermek
épülete az több mint 100 éves közel
110 éves a bejárattunk
melletti fotón látható, hogy már a
1910-es, 20-as
években és vendéglátással
tevékenykedtek ebben az épületben
sör, bor, pálinka mérést végzett
Schiffer úr világ
életévét mindig vendégül láttak és
vendégeket fogadtak sok
történetet hallottam vendégektől
tavaly évben átsétált hozzám a
szomszédunkban élő Péter bácsi
aki leült az asztalhoz és egyszer
csak rám nézett
és mondta, hogy Barbara én
itt születtem, én megkérdeztem, hogy
hát
hol mondta, hogy itt, ahol az asztal
van
már, hogy vége női célt itt született
ítélt a
családja és ott volt a tisztaszoba
az étterem mai tulajdonosa
Barbara nem így született, de még
csak nem is a
Balaton mentén Bicskéről talált
rá erre a helyre év szeretett bele a
környékbe azóta felkutatta a
Káli-medence és a Nivegy-völgyi
kistermelő itt és amit csak lehet
igyekszik tőlük beszerezni a konyhára
hiszem azt, hogy a vendégeknek átjön
az, hogy
az a kecskesajt vagy ez a szörp vagy
össze
mangalicakolbász vagy az a 20
1000 termelőtől érkezik minden
termelő meg személyesen ismerem
gyakran él
megyek el az alapanyagokért ismerjük
egymást történetét családját
Barbara annyira megkedvelte a
balatoni
vendéglátós életet, hogy azóta egy
fagylaltozót is nyitott, ahol szintén
helyi
ihletésre gyógynövényekkel
ízesített fagylaltokat kínál a
vendégeink, Zánkára
Köveskálra minden reggel és
este a fagyizó épülete
mellett mentem el, ez egy kicsit
elhanyagolta
épület volt és mindig jött a gondolat
több
éven keresztül, hogy ez egy
tökéletes helyen lévő csodálatos
épület gyönyörű panorámával a
Hegyestűre a gyógynövény völgy
mellett
tavaly tavasszal láttam egy hirdetést
, amiben egy
irodát hirdettek és
itt jött az ötlet, hogy hát akkor
jöhet a fagyi szó mindig tudtam, hogy
lesz egy
fagyizók nem tudtam, mikor nem tudtam
hol, de tudtam, hogy milyen fagyit
fogok
csinálni és azt is tudtam, hogy
milyen fagyi pult
lesz és, hogy fog kinézni maga az
üzlet,
az már csak a véletlenek szerencsés
egy
bejátszás, ahogy a helyett a vágyott
fagylaltozó hoz épp a zánkai
gyógynövény völgy bejárati épületében
találta meg így adta magát, hogy
például az eper fagyit bazsalikommal
az áfonyát levendulával a
körtét rozmaringgal és
kecskesajttal fűszerezik
kezünkben a tölcsérrel pedig csak pár
lépcsőn kell esélyt állnunk, hogy ne
csak a
nyelvünkön érezzük a gyógy- és
fűszernövények zamatát, hanem
testközelből úgy igazán
belemerülhetünk a világukba is
Takács Tamás mindig szívesen mesél a
zeg-zugos izgalmas illatos kert
történetéről és
növényeiről hölgyemény és a
fűszernövény közötti különbség
leginkább a
megnevezés, hogy a felhasználása
ugyanarról
növényről beszélünk, attól függ, hogy
milyen módon
használjuk föl meg mennyit használunk
fel belőle talán
ez a leginkább a jelentősebb
különbség, de a táplálkozás
tulajdonképpen alapvető fontosságú az
egészségnek az alakítása tekintetében
is nemcsak a különböző
betegségeinket tudjuk gyógyítani
különböző étrendi változtatásokkal,
hanem nagyon gyakran adott étrendünk
is
hozzájárulhat egy bizonyos program
kialakítás
ehhez a növények tekintetében a
fűszernövények be rengeteg jóízű az
étkezésben hozzászokott vegyület
található,
amiknek az élettani hatása teljesen
változó
módon hasznosítható
a kertet Tamás édesapja
alapította, aki egyetemi tanárként
oktatta és kutatta a gyógy- és
fűszernövényeket a kezdeti célt
olyan jól sikerült megvalósítani,
hogy ma
már nem csak egy helyre gyűjtve
tudják
bemutatni a Balaton-felvidéken
megtalálható
gyógynövényeket, de különböző
tudományos kutatások is folynak a
több mint egy hektáros területen
a zánkai varázs kertben
a Tihanyi-félsziget talpánál a
forgalmas országúton haladva szinte a
semmiből bukkan elő egy retró
stílusú barnára mázolt
faház tipikus autós
büfé működik az épületben
sétálva körülményes is lenne
megközelíteni esetleg még bringával
lehet próbálkozni a faházban
semmi egyebet nem sütnek mint halat,
azt
viszont lassan 2 évtizede és nap
mint nap 30 fokban is, sőt
még azon is túl
édesapám, amikor ide került annak
idején teljesen más
célra bérelte ki ezt az egész
épületet
aztán elkezdett alatt sütni már
világéletében
a horgászás volt a hobbija több
vendéglátója volt vízpartokon
mindig része volt a hal sütés azért
lapnak
és kitalálta, hogy hát a
Balaton-parton
egy ilyen forgalmas út mellett
nyomást is lehetne
csinálni, mint halat sütni
megcsinálta kipróbált és
nagyon bejött neki szerencsére
megmaradt ez a nagyon Rat-ról félénk,
hogy sör Pados kiülős
sorban állós nincs pincéről nem
nincsen felszolgál lehetett az ember
nagyon szabadon
érezheti magát nyugalom
befagyaszthatja az ételt
és én úgy gondolom, hogy ez a
titkunk, hogy megőriztük
ezt a hagyományos vendégfogadást és
a említést
a balatoni halászat teljesen megszűnt
a nagy lehalászások emlékét már csak
legendák és archív felvételek őrzik,
ám a déli part közelében több
mesterséges tavat a Balaton vizével
táplálnak, így az ott tenyésztett
halak
balatoni halnak minősülnek
az új idők szavához alkalmazkodva
sokan próbálkoznak a hal sütés módját
is
megreformálni, de itt az is maradt
a jól megszokott megszeretett ma már
retrónak mondott stílusban
a jól sült hal titka úgy gondolom,
hogy nincsen
túlgondolva nincsen túl bundázó, ami
teljesen
hagyományosan paprikás lisztbe sütjük
3 serpenyőben azért dolgozunk 3
serpenyőben már az elején lemegy róla
hordaléka sokan érez egy egyre
tisztább és forróbb olajba tesszük át
a halat,
így a bundája és nagyon finom
ropogósra sül
az egyszerűségre törekvés megjelenik
az
étlapon és itt nincs falnyi tábla
teleírva fogásokkal
mindössze 7 féle halat sütnek a
konyhán és természetesen nem
maradhat el a Balatoni halászlé
sem
Balatonszőlős kissé távolabb fekszik
a Balaton partjától, de épp csak
annyira, hogy a panorámában még
megjelenik a
tó víztükre itt már a
Balaton-felvidék lankái hullámoznak
köztük mindenütt szőlősorok
présházak tarkítják a tájat
ebben a környezetben találta meg a
szépet
tervei megvalósításához egy
profi budapesti vendéglátós
szakember Forrai Miklós és
gyerekként is nagyon sokat voltam
Balatonon
huzamosabb ideig nyaranta és
ezt a Balaton-felvidéket különösen
szeretem
ugye mindig az az a mondás, hogy a
szép
dolgot akarunk látni, akkor ki kell
menni minimum
Toscanába én erre azt mondani, hogy
nem kell
kimenni tésztával ennek eljönni a
Balaton-felvidékre
még annyival szebb is, hogy hogy
látható
mögöttem a Balaton, tehát, hogy
kockával nem láttunk
fizet
Miklós Balatonszőlős külterületén
egy apró Telkes szőlőhegyen
szép sorban megvásárolta az
ültetvényeket és a hozzájuk tartozó
présházakat a mára 5
hektárossal hízott birtokon majd
2000 mandulafát és több mint 2
hektár szőlőt telepített, de
fűszerkertet és zöldségeskert tett is
művel neki a présházakat pedig
felújította és szálláshelyekké
bővítette a példát
olaszországi útjait gyűjtötte, ahol
már
sok évtizedes hagyománya van az AGRI
turizmus, vagyis a falusi turizmus
műfajának az, aki
turizmus Olaszországból terjedt el
onnan indul, pontosabban a területen
házak régi istállóból
csináltak szállásukat és
akkor erre föl fűztek
vendéglátóegységeket különböző
élő kultúrákat gondolok itt
gyümölcsökkel növényekre egyebekre
és valahogy, amikor itt álltam ezen a
területen, akkor azt gondoltam, hogy
ez ez szinte
adja magát, hogy megcsináljuk
ugyanezt a
Balaton-felvidéken 27 éve ezt a
szakmát csinálom az nem kellett azon
gondolkozom, akkor megnyitottunk,
hogy akkor
melyik oldalra tesszük le a kis meg a
világ, hanem
már volt egy órási tapasztalás
sok hely nyitásával
működtetésével
Miklósék a birtok közepén működő
étteremmel is magasra tették a lécet
ugyan még mindössze 2 éve nyitottak
meg,
de azóta sok megtisztelő díjat
bezsebeltek többek között a
híres Michelin-kalauz
ajánlását is.
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Jó reggelt Balaton' - kiálltunk fel
önkéntelenül is a tó reggeli fényekben
tündöklő víztükrében gyönyörködve.
És ha a látvánnyal nem laknának jól,
indulhatunk reggelizni. Balaton-szerte több olyan vendéglátóhely is található,
amely kifejezetten a reggeli ételekre
szakosodott.
- Az északi part majdnem túlsó végén,
Alsóörsön valósult meg egy
gyerekkori álom, ahol 3 testvér és
egyikük barátnője nyitott hamburgerezőt.
- A Káli-medence lejtőin hosszú
évszázadok óta érnek az zamatos
szőlők, az itt készült borok pedig a
források tanúsága szerint az
Árpád-korban a királyi udvarba is
eljutottak. Ma inkább kisebb
borászatok működnek errefelé, amik
méretükből adódóan inkább a
kézműves hagyományt követik.
Szabó Gyula borai ma Köveskál központjában,
egy régi parasztház legalább 200 éves
pincéjében érnek.
-Hűsítő élmények és a környék ízei Ízei mind-mind beleférnek egy
Mindszentkállai fagyis pultba.
Biszku Feri számítástechnikai
mérnökként költözött Budapestről az apró
Balaton-felvidéki faluba,
Mindszentkállára. Egy fekete
berkenye ültetvénnyel indult, mára
pedig a környék legismertebb fagylaltmestere
lett.
- Több generáció szívét is elragadja a
nosztalgia, ha szóba kerül Zánka.
Kinek azért, mert eljutott, kinek
azért, mert nem jutott el a híres
úttörőtáborba. Iskolai
kirándulásokon viszont egész biztosan
sok-sok osztály gyerek, több
generáció is megfordult itt. Ma
a nagyjából 790 fős
települést leginkább a Káli-medence egyik
balatoni kapujaként emlegetik, na
meg mostanság mindig történik itt
valami izgalmas a gasztronómiában
is. A falu strandja fölött
kezdődő utca legelső házába már
egy ideje, pontosabban már jó
ideje vendégeskedni járnak az
emberek.
- A Tihanyi-félsziget talpánál, a
forgalmas országúton haladva szinte a
semmiből bukkan elő egy retró
stílusú, barnára mázolt
faház. Tipikus autós
büfé működik az épületben,
sétálva körülményes is lenne
megközelíteni, esetleg még bringával
lehet próbálkozni. A faházban
semmi egyebet nem sütnek, mint halat.
- Balatonszőlős kissé távolabb fekszik
a Balaton partjától, de épp csak
annyira, hogy a panorámában még megjelenik a
tó víztükre. Itt már a
Balaton-felvidék lankái hullámoznak,
köztük mindenütt szőlősorok,
présházak tarkítják a tájat.
Ebben a környezetben találta meg a szépet
tervei megvalósításához egy
profi budapesti vendéglátós
szakember, Forrai Miklós is.
Közreműködők:
Ortelius:
Tezaurus:
Szabad tárgyszó / cimke:
Reláció tartalmak: