Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. július 12.
Időpont: 11:29:53 | Időtartam: 00:20:05 | Csatorna: | ID: 4260386
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Jó reggelt Balaton kiálltunk fel önkéntelenül is ható reggeli fényekben tündöklő víz tükrében gyönyörködve és ha a látvánnyal nem laknának jól indulhatunk reggelizni Balaton szerte több olyan vendéglátóhely is található, amely kifejezetten a reggeli ételekre szakosodott az északi parton a Keszthelyi-hegység koszorújában fekvő Gyenesdiáson még egészen közel a forgalmas főút hoz egy családi ház jellegű épület tetején hatalmas pöttyös bögre csalogatja a korai harapni valóra vágyókat a barátnőmmel kezdtük el ezt a projektet tulajdonképpen vele együtt találtuk ki cukrászda Kane indult, csak közben nyitottak a utcában egy Tu kezdett, és akkor úgy gondoltuk, akkor legyen egy reggeliző sokan mondták, hogy ez nem fog menni, de sikerült kitartóak voltunk, és sikerült sokat dolgoztam külföldön Olaszországban Una és hoztunk ötleteket és több legyőzve nyertünk ötleteket múltunk és akkor így lett összerakva a Étlap én pékként végeztem és én készítem a vége, bagett kenyeret én készítem a süteményeket én készítem helyben a reggeliző műfajban főleg szendvicset hidegtálak ott tojásos fogásokat kínálnak és csak kora délutánig tartanak nyitva így fő tételeket vagy alkoholos italokat itt nem kaphatunk , de süteményeket édességeket igen a helyi érdekessége, hogy a tulajdonos jószerével maga építette az egész házat, hiszen az asztalos Kodás a hobbija és nem csak a nagy házat, de az abban található összes kis házikót és a házikók újrahasznosított raklapból készülnek az fel landol Bolba vagy fűrésszel és akkor így így vannak összerakva meg álmodom este, hogy mit akar csinálni és akkor másnap elkezdem építgetni lassan-lassan és egyszer ezek elkészül ez a boszorkány ház ez sokáig tartott ez 1 2 7 körülbelül a másik az már van benne rutinom az m1-en 2 nap alatt elkészül az északi part majdnem túlsó végén Alsóörsön valósult meg egy gyerekkori álom, ahol 3 testvér és egyikük barátnője nyitott hamburgerező őt a fivérek Balázs Olivér és Kristóf Alsóörsön nőttek fel és egy szülőfalujukban régebben étteremként működő majd hosszú ideig üresen álló üzletet nézte ki maguknak, aki a Balaton-parton élést nem próbálkozik meg vendéglátással vagy a gasztronómia valamilyen formájával szerintem lehet, hogy egy nagyon-nagy lehetőséget hagy ki gyerekkorunkba álmodoztunk az öcsémmel arról, hogy azért jó lenne, ha lenne egy egy igazi jó hamburgerező, amit közösen csinálunk, aztán persze szerteszét szólt minket az élet a Hollandiába voltam a teszünk főként itthon dolgozott, és akkor egyszer csak kellett hozzá a Mária a Olivér ennek a párja ő hozta a vállalkozói szellemiséget szerintem ebbe az egészbe már mi hoztuk bele ezt az ilyen gyermeki őrültséget Hogy mi találjuk marhaságokat és pénzügyileg lehetővé teszi, úgy gazdálkodik, ahogy kell ez a gyerekkori álom ez így tudott megvalósulni a fiúk azt az amerikai hitvallást követik, hogy a jó hamburgerhez nem kell más, csak egy jó zsemle, ami egyébként a helyi végtől érkezik meg hozzájuk, és egy tökéletes húsból összeállított és lehetőleg szabadtűzön, de minimum Rost lapon megsütött húspogácsa a többi már az egyéni ízlés a saját stílus kérdése, általában az egész tér füstbe úszik mikor nyitva vagyunk ezeknek az összetevői adják azt az íz hatást, ami szerintem ránkjellemző és ezért is szeretik az emberek, mert tudatosan odafigyelnek ezekre a az egyensúlyokra harmóniára meg sokféle ilyen ázsiai mexikói különböző fűszereket szószokat vele belecsempészünk a dolgokba, lehet, hogy így első gondolatra teljesen nem is illene vele, de valahogy bele lehet mégis illeszteni, mert már mondjuk a marhahússal még egy ázsiai étel be ez a ez az ízt 5 jól harmonizál és semmi köze nincs a hamburgerhez, de lehet, hogy ez is adja azt a pluszt, amit máshol az ember nem érez a hamburgerek mellett a srácok az amerikai inspiráció jegyében barbecue és grillezett húsokat, de tépett húst is készítenek Almádi és Balatonfüred között majdnem félúton Alsóörsön a Káli-medence lejtőin hosszú évszázadok óta érnek az zamatos szőlők az itt készült borok pedig a források tanúsága szerint az Árpád-korban a királyi udvarba is eljutottak ma inkább kisebb borászatok működnek errefelé, amik méretükből adódóan inkább a kézműves hagyományt követik édesapám Köveskálon született a nagyszüleim ítéltek nekik volt szőlőjük és gyerekkoromban én voltam itt szőlőben és szüretkor és annyira nem vágytam vissza inkább a strandra mentem volna és aztán 36 éves voltam már amikor eljött az, hogy akkor hoppá, végül is ezek a születtek tényleg nagyon jók itt van a nagyszüleimnek a hagyatéka áprilisház mondtak is szülötte lettünk lesről szomszéd bácsi pont eladta a kis 3000 négyzetméteres szőlőterületet, akkor úgy döntöttem, hogy én nem pedig bort szeretnék készíteni , akár csak úgy hobbiból a kézműves szó manapság a gasztronómiában kissé elkoptatott agyonhasznált jelző vív állt, de Szabó Gyula köveskáli borászatában nem csupán marketingfogás itt a feldolgozáshoz erjesztés a hordó kezelése mosása palackozás mind-mind valóban kézimunkával történik tudatosan viszik tovább a helyi borosgazdák évszázados hagyományait a borokat tradicionális módon erjesztik nem használnak kemikáliákat az elejétől az volt a koncepció, hogy nem saját területeket fogjuk növelni az elmúlt évek alatt azért olyan sok kapcsolat teremtődött nagyon sok emberrel megismerkedtem, akik itt szőlőt termelnek, és úgy gondozzák, hogy a világ legjobb borát el lehessen azokból a szőlőből készíteni és ők már nem tudják vagy nem akarják elkészíteni és akkor én így ezeket az embereket megismerve megvettem az szőlőket a tervezte gyümölcsöt mi szüreteltünk még most is mi szüretelhetjük ezeket a szőlő ültetvényeket és ugye nagyon színes választék alakult ki itt az elmúlt 15 16 év alatt 18 most már, amióta ön volt készítek Szabó Gyula borai ma Köveskál központjában egy régi parasztház legalább 200 éves pincéjében érnek az udvar árnyas fái alatt pedig nyári idő szépen párásodik afölött Church poharak oldala hűsítő élmények és a környék Ízei mind mind beleférnek egy Mindszent Kállai fagyis pultban Biszku Feri számítástechnikai mérnökként költözött Budapestről az apró Balaton-felvidéki faluba Mindszentkállára egy fekete Berkenye ültetvénnyel indult, mára pedig a környék legismertebb fagylalt mestere lett, aki már a Káli-medence ízeit és alapanyagait is megszállottan kutatja törekvésünk volt már kezdetektől, hogy ami a környéken van abból csináljunk fagyit adta magát a mandula mindenhol a bor és utána nyilván egy csomó minden más is, tehát dió meg megy mondjuk barack fagyit csak zánkai barackból csinálok, Mert Müldür rákattantam arra és ezt mindig abból a barackot sem, amíg az nincs, addig nem csak maradt vagyok nyilván pisztáciát még nem termelünk annyit párt Köveskálon van egy pisztácia és mi is ültette át, úgyhogy ez sem lehetetlen, hogy valaha a fagylaltozó ötletét valójában Feri felesége álmodta meg és mivel az ő álmai általában valóra is válnak a család ezt már kis elvárta egyből neki is fogtak a megvalósításnak az épület felújítása és az üzlet kialakítása mellett folyamatosan bújták az internetet és mindenkitől tanácsot kértek tanultak és kísérleteztek, mert hiába a fagylalt műhely, ha nem tudnak fagyit készíteni februárban elkezdtünk építkezni és májusban még nem tudtam, hogy kell fagyit főműve szerettünk volna júliusban kinyitni és mindenkihez mentem, hogy valamit el lesek ebből a dologból megbújtam Anettet és a helyi kocsmában mondta Szakács, hogy van egy közös ismerősünk, aki, ha néha már ott üldögéltünk a diófa alatt, akinek a családja fagyival foglalkozik megkerestem őt szó szót követett szervezeti, de egy olasz mestert, aki még az építkezés alatt 4 napig Együtthöz itt velünk, hogy itt és ő tudta, hogy kell fagyi csinálja meg tudtuk, hogy milyen fagyit szeretnénk is ezt találkozott abban, hogy egy alap receptúrát összerakott, én meg elestem, hogy hogyan rakja össze és akkor július elsején megnyitottuk a fekete Berkenye üzleti szempontból ugyan kevésbé vált be Feriéknek saját termesztésű Berkenyei -ből viszont ma is készítenek fagylaltot együtt, de lehet, hogy több generáció szívét is elragadja a nosztalgia ha szóba kerül Zánka kinek azért mert eljutott kinek azért, mert nem jutott el a híres úttörőtáborba iskolai kirándulásokon viszont egész biztosan sok-sok osztály gyerek több generáció is megfordult itt ma a nagyjából 790 fős települést leginkább a Káli-medence egyik balatoni kapujaként emlegetik, na meg mostanság mindig történik itt valami izgalmasat gasztronómiában is a falu strandja fölött kezdődő utca legelső házába már egy ideje pontosabban már jó ideje vendégeskedni járnak az emberek, az éttermek épülete az több mint 100 éves közel 110 éves a bejárattunk melletti fotón látható, hogy már a 1910-es, 20-as években és vendéglátással tevékenykedtek ebben az épületben sör, bor, pálinka mérést végzett Schiffer úr világ életévét mindig vendégül láttak és vendégeket fogadtak sok történetet hallottam vendégektől tavaly évben átsétált hozzám a szomszédunkban élő Péter bácsi aki leült az asztalhoz és egyszer csak rám nézett és mondta, hogy Barbara én itt születtem, én megkérdeztem, hogy hát hol mondta, hogy itt, ahol az asztal van már, hogy vége női célt itt született ítélt a családja és ott volt a tisztaszoba az étterem mai tulajdonosa Barbara nem így született, de még csak nem is a Balaton mentén Bicskéről talált rá erre a helyre év szeretett bele a környékbe azóta felkutatta a Káli-medence és a Nivegy-völgyi kistermelő itt és amit csak lehet igyekszik tőlük beszerezni a konyhára hiszem azt, hogy a vendégeknek átjön az, hogy az a kecskesajt vagy ez a szörp vagy össze mangalicakolbász vagy az a 20 1000 termelőtől érkezik minden termelő meg személyesen ismerem gyakran él megyek el az alapanyagokért ismerjük egymást történetét családját Barbara annyira megkedvelte a balatoni vendéglátós életet, hogy azóta egy fagylaltozót is nyitott, ahol szintén helyi ihletésre gyógynövényekkel ízesített fagylaltokat kínál a vendégeink, Zánkára Köveskálra minden reggel és este a fagyizó épülete mellett mentem el, ez egy kicsit elhanyagolta épület volt és mindig jött a gondolat több éven keresztül, hogy ez egy tökéletes helyen lévő csodálatos épület gyönyörű panorámával a Hegyestűre a gyógynövény völgy mellett tavaly tavasszal láttam egy hirdetést , amiben egy irodát hirdettek és itt jött az ötlet, hogy hát akkor jöhet a fagyi szó mindig tudtam, hogy lesz egy fagyizók nem tudtam, mikor nem tudtam hol, de tudtam, hogy milyen fagyit fogok csinálni és azt is tudtam, hogy milyen fagyi pult lesz és, hogy fog kinézni maga az üzlet, az már csak a véletlenek szerencsés egy bejátszás, ahogy a helyett a vágyott fagylaltozó hoz épp a zánkai gyógynövény völgy bejárati épületében találta meg így adta magát, hogy például az eper fagyit bazsalikommal az áfonyát levendulával a körtét rozmaringgal és kecskesajttal fűszerezik kezünkben a tölcsérrel pedig csak pár lépcsőn kell esélyt állnunk, hogy ne csak a nyelvünkön érezzük a gyógy- és fűszernövények zamatát, hanem testközelből úgy igazán belemerülhetünk a világukba is Takács Tamás mindig szívesen mesél a zeg-zugos izgalmas illatos kert történetéről és növényeiről hölgyemény és a fűszernövény közötti különbség leginkább a megnevezés, hogy a felhasználása ugyanarról növényről beszélünk, attól függ, hogy milyen módon használjuk föl meg mennyit használunk fel belőle talán ez a leginkább a jelentősebb különbség, de a táplálkozás tulajdonképpen alapvető fontosságú az egészségnek az alakítása tekintetében is nemcsak a különböző betegségeinket tudjuk gyógyítani különböző étrendi változtatásokkal, hanem nagyon gyakran adott étrendünk is hozzájárulhat egy bizonyos program kialakítás ehhez a növények tekintetében a fűszernövények be rengeteg jóízű az étkezésben hozzászokott vegyület található, amiknek az élettani hatása teljesen változó módon hasznosítható a kertet Tamás édesapja alapította, aki egyetemi tanárként oktatta és kutatta a gyógy- és fűszernövényeket a kezdeti célt olyan jól sikerült megvalósítani, hogy ma már nem csak egy helyre gyűjtve tudják bemutatni a Balaton-felvidéken megtalálható gyógynövényeket, de különböző tudományos kutatások is folynak a több mint egy hektáros területen a zánkai varázs kertben a Tihanyi-félsziget talpánál a forgalmas országúton haladva szinte a semmiből bukkan elő egy retró stílusú barnára mázolt faház tipikus autós büfé működik az épületben sétálva körülményes is lenne megközelíteni esetleg még bringával lehet próbálkozni a faházban semmi egyebet nem sütnek mint halat, azt viszont lassan 2 évtizede és nap mint nap 30 fokban is, sőt még azon is túl édesapám, amikor ide került annak idején teljesen más célra bérelte ki ezt az egész épületet aztán elkezdett alatt sütni már világéletében a horgászás volt a hobbija több vendéglátója volt vízpartokon mindig része volt a hal sütés azért lapnak és kitalálta, hogy hát a Balaton-parton egy ilyen forgalmas út mellett nyomást is lehetne csinálni, mint halat sütni megcsinálta kipróbált és nagyon bejött neki szerencsére megmaradt ez a nagyon Rat-ról félénk, hogy sör Pados kiülős sorban állós nincs pincéről nem nincsen felszolgál lehetett az ember nagyon szabadon érezheti magát nyugalom befagyaszthatja az ételt és én úgy gondolom, hogy ez a titkunk, hogy megőriztük ezt a hagyományos vendégfogadást és a említést a balatoni halászat teljesen megszűnt a nagy lehalászások emlékét már csak legendák és archív felvételek őrzik, ám a déli part közelében több mesterséges tavat a Balaton vizével táplálnak, így az ott tenyésztett halak balatoni halnak minősülnek az új idők szavához alkalmazkodva sokan próbálkoznak a hal sütés módját is megreformálni, de itt az is maradt a jól megszokott megszeretett ma már retrónak mondott stílusban a jól sült hal titka úgy gondolom, hogy nincsen túlgondolva nincsen túl bundázó, ami teljesen hagyományosan paprikás lisztbe sütjük 3 serpenyőben azért dolgozunk 3 serpenyőben már az elején lemegy róla hordaléka sokan érez egy egyre tisztább és forróbb olajba tesszük át a halat, így a bundája és nagyon finom ropogósra sül az egyszerűségre törekvés megjelenik az étlapon és itt nincs falnyi tábla teleírva fogásokkal mindössze 7 féle halat sütnek a konyhán és természetesen nem maradhat el a Balatoni halászlé sem Balatonszőlős kissé távolabb fekszik a Balaton partjától, de épp csak annyira, hogy a panorámában még megjelenik a tó víztükre itt már a Balaton-felvidék lankái hullámoznak köztük mindenütt szőlősorok présházak tarkítják a tájat ebben a környezetben találta meg a szépet tervei megvalósításához egy profi budapesti vendéglátós szakember Forrai Miklós és gyerekként is nagyon sokat voltam Balatonon huzamosabb ideig nyaranta és ezt a Balaton-felvidéket különösen szeretem ugye mindig az az a mondás, hogy a szép dolgot akarunk látni, akkor ki kell menni minimum Toscanába én erre azt mondani, hogy nem kell kimenni tésztával ennek eljönni a Balaton-felvidékre még annyival szebb is, hogy hogy látható mögöttem a Balaton, tehát, hogy kockával nem láttunk fizet Miklós Balatonszőlős külterületén egy apró Telkes szőlőhegyen szép sorban megvásárolta az ültetvényeket és a hozzájuk tartozó présházakat a mára 5 hektárossal hízott birtokon majd 2000 mandulafát és több mint 2 hektár szőlőt telepített, de fűszerkertet és zöldségeskert tett is művel neki a présházakat pedig felújította és szálláshelyekké bővítette a példát olaszországi útjait gyűjtötte, ahol már sok évtizedes hagyománya van az AGRI turizmus, vagyis a falusi turizmus műfajának az, aki turizmus Olaszországból terjedt el onnan indul, pontosabban a területen házak régi istállóból csináltak szállásukat és akkor erre föl fűztek vendéglátóegységeket különböző élő kultúrákat gondolok itt gyümölcsökkel növényekre egyebekre és valahogy, amikor itt álltam ezen a területen, akkor azt gondoltam, hogy ez ez szinte adja magát, hogy megcsináljuk ugyanezt a Balaton-felvidéken 27 éve ezt a szakmát csinálom az nem kellett azon gondolkozom, akkor megnyitottunk, hogy akkor melyik oldalra tesszük le a kis meg a világ, hanem már volt egy órási tapasztalás sok hely nyitásával működtetésével Miklósék a birtok közepén működő étteremmel is magasra tették a lécet ugyan még mindössze 2 éve nyitottak meg, de azóta sok megtisztelő díjat bezsebeltek többek között a híres Michelin-kalauz ajánlását is.
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Jó reggelt Balaton' - kiálltunk fel önkéntelenül is a tó reggeli fényekben tündöklő víztükrében gyönyörködve. És ha a látvánnyal nem laknának jól, indulhatunk reggelizni. Balaton-szerte több olyan vendéglátóhely is található, amely kifejezetten a reggeli ételekre szakosodott. - Az északi part majdnem túlsó végén, Alsóörsön valósult meg egy gyerekkori álom, ahol 3 testvér és egyikük barátnője nyitott hamburgerezőt. - A Káli-medence lejtőin hosszú évszázadok óta érnek az zamatos szőlők, az itt készült borok pedig a források tanúsága szerint az Árpád-korban a királyi udvarba is eljutottak. Ma inkább kisebb borászatok működnek errefelé, amik méretükből adódóan inkább a kézműves hagyományt követik. Szabó Gyula borai ma Köveskál központjában, egy régi parasztház legalább 200 éves pincéjében érnek. -Hűsítő élmények és a környék ízei Ízei mind-mind beleférnek egy Mindszentkállai fagyis pultba. Biszku Feri számítástechnikai mérnökként költözött Budapestről az apró Balaton-felvidéki faluba, Mindszentkállára. Egy fekete berkenye ültetvénnyel indult, mára pedig a környék legismertebb fagylaltmestere lett. - Több generáció szívét is elragadja a nosztalgia, ha szóba kerül Zánka. Kinek azért, mert eljutott, kinek azért, mert nem jutott el a híres úttörőtáborba. Iskolai kirándulásokon viszont egész biztosan sok-sok osztály gyerek, több generáció is megfordult itt. Ma a nagyjából 790 fős települést leginkább a Káli-medence egyik balatoni kapujaként emlegetik, na meg mostanság mindig történik itt valami izgalmas a gasztronómiában is. A falu strandja fölött kezdődő utca legelső házába már egy ideje, pontosabban már jó ideje vendégeskedni járnak az emberek. - A Tihanyi-félsziget talpánál, a forgalmas országúton haladva szinte a semmiből bukkan elő egy retró stílusú, barnára mázolt faház. Tipikus autós büfé működik az épületben, sétálva körülményes is lenne megközelíteni, esetleg még bringával lehet próbálkozni. A faházban semmi egyebet nem sütnek, mint halat. - Balatonszőlős kissé távolabb fekszik a Balaton partjától, de épp csak annyira, hogy a panorámában még megjelenik a tó víztükre. Itt már a Balaton-felvidék lankái hullámoznak, köztük mindenütt szőlősorok, présházak tarkítják a tájat. Ebben a környezetben találta meg a szépet tervei megvalósításához egy profi budapesti vendéglátós szakember, Forrai Miklós is.