Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. november 15.
Időpont: 11:32:50 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4336967
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Ha azt mondjuk somlói
azonnal eláruljuk, hogy nem vagyunk
helybeliek az itteniek ugyanis úgy
mondják, Somlai Barcza
Bálint tehát 5. generációs
Somlai borász nagykorú már a
döntése ugyanis éppen 18 éve,
2006-ban határozta el, hogy a
korábban
családi hobbiként végzett
szőlőművelést
professzionális szintre emeli a Somló
csúcsán a kő konyhának nevezett
bazalt orgonák közvetlen
szomszédságában a hegy
legmagasabban fekvő
szőlőültetvényeiket
között fekvő présházat még Bálint ő
kapja vette 1920-ban
Bálint életének gyerekkora óta része
a
szüret, ami az éghajlat változásával
együtt alakul. De ahogy a régiek
mondták, akinek gyengék az idegei
ne foglalkozzon mezőgazdasággal
itt minden évjárat máshol és mindig
új új
kihívások vannak ugyan ezeket a
fajtákat, amiket
most is termesztünk október
közepén-végén
született, most pedig szeptember
közepén általában az
idei esztendőben pedig ezeket a késői
fajtákat meg a nagy részét már
augusztus végére
betakarított
a nagy melegben elégnek a savak és
felszökik a cukor egyre precízebben
kell meghatározni a szüret időpontját
is
alkalmazkodni kell a sokszor
szélsőségesen változó körülményekhez
Barcza Bálint 2011-től
ökológiai termesztést folytat és az
utóbbi időben egyre népszerűbb natúr
borokat is készít
alapvetően egy olyan technológiáról
beszélünk,
ami régebben
évszázadokon vagy évezredeken
keresztül teljesen általános
hordták most ahhoz nyúlnak vissza,
amikor nem aztán
kezelőanyagokat és teljesen
természetesen
készítjük a borokat natúr borokat
1.000.000
szőlőből állítjuk elő ez az alapja,
és az a lényege, hogy gyakorlatilag
kezelőanyagokat szinte semmit nem
adunk hozzá
minimális mennyiségű ként adunk a
borokhoz
és ezt is csak az érvelés végén
közvetlen a palackozás
előtt az Érd a és seprőn történik
óriási tapasztalatot igényel, hogy
abból a
végeredmény az jól
hosszú évek óta tartják édes
rabságban a Somló kincsei
Andrássy Lászlót is vallja, hogy
a hegy és a szőlészet megtanít a
természet
tiszteletére és arra, hogy a hittel
teli
munka meghozza a gyümölcsét
2005-ben vásárolta meg az első földet
,
hogy egy vegyszermentes kézműves
családi
borászatok indít csalódnak, ahol ősi
Kárpát-medencei fajtákból
természetes módon készülnek a borok
a pécsi egyetem mellett működik egy
kutatóintézet annak van egyfajta
gyűjteménye ott száztizen-egynéhány
Kárpát-medencei fajtát őriznek,
de ezek génbank ént vannak ott
Veszprémben pár éve vettek házat,
aminek az
aljában gyönyörű boltíves pince van
a jó házasítás eredményeként
feleségével Gyöngyvér vele együtt itt
működtetnek egy kis bort árat, ahol
kulturtörténeti esteket is tartanak
a pince még az 1700-as évek első
harmadában Veszprém fajta domb
városrészében építés vélhetőleg már
azokban az időkben is bor és
élelmiszer
tárolására szolgált ma nemcsak a
régi funkcióját nyerte vissza, de
fontos múlt mentés helyszíne is,
merthogy Andrássy legfontosabb
küldetése
a régi már-már elfeledett
szőlőfajták vissza örökítése,
ezek a filoxéravész előtti
fajták ezek adták az akkori
borokat hála Istennek a
Somlón van olyan történeti
dokumentum, amelyek
pontosan megmutatják, hogy mik voltak
ezek
1805-ből származik egy
például egy helyi akkor
Nagyszőlős ma somlószőlősi
katolikus pap, aki
leírta az akkori Somló
viszonyait, illetőleg leírta, hogy mi
volt az
a 30 szőlőfajta
amíg hasonlóan a legfontosabb
termesztésbe
levő fajták voltak ezek
között van olyan, amelyekből
néhány ma is megtalálható Somlón,
ilyen
például a Sárfehér,
de ilyen a bakator ilyen a Góhér
ezek rendkívül ritka fajták a
30 legfontosabb termesztésben lévő
fajta 80
százalékban fehér fajták
órát volt néhány köztük azok
sem a mai értelembe vett
kékszőlők inkább Pirosnak mondanám
őket kadarka például kék
bajor fekete fájók bajor
ezek Piros bort a mai
filléreknek megfelelő színezetű bort
adtam azt is
tudni lehet, hogy az 1800-as évek 2.
harmadáig zömében vegyes
ültetvények voltak, csak a módosabb
gazdák engedhették meg maguknak, hogy
fajta
szelektált ültetvényeket hozzanak
létre
a filoxéra előtti idők borai
leginkább egybe szüretelt vegyes
borok lehetek
a Liszt készítésének első eleme a
mag, amit a gazda elvet innen
indul a folyamat, aminek a végén
eljutunk a
végeredményhez egy pékség
esetében például a kenyérhez
Tóth Márton közgazdasági területről
váltotta pék szakmára
Franciaországban tanulta ki a szakmát
hazatérve pedig saját üzletet nyitott
először
Budapesten aztán itt Balatonfüreden
télen az évszak
választással sokakat meglepett, de
azt
vallja, akkor kell elindulni, amikor
készen
állsz rá a Balaton környéke pedig
jóval több mint 1 Egy Nyári Kaland
mindig is egyértelmű volt, hogy nem
egy
szezonális dolgot szeretnénk csinálni
,
ami azért nem tudtunk arra és hála
istennek ez
visszaigazolódott, hogy ez a környék
nem
kizárólag aljáról szólt
a vásárlók nagy része kifejezetten a
kenyér miatt tér vissza, merthogy a
különféle csigát és croissant ok
mellett a
legfontosabb itt a természetes
élesztő nélküli kovásszal
készülő kenyér a hangsúly a
minőségen van nem a mennyisége,
amiről sokat tanultam
francia P. kollegáktól azzal az,
hogy a kovász
gyakorlatilag évezredes használhatta
az
mai közegbe mai
alapanyagokkal hogyan működik maga az
előállítási és ez egy
újra-visszavezetés ennek a
terméknek a fogyasztók felé olyan
liszttel dolgoznunk, ami a bio
gazdaságokból származik járunk egy
nagyon
fontos szempont, hogy a kenyereket
azokat
bioalapanyagokkal készítjük és a bio
ez nem csak arról szól, hogy
vegyszermentes
lisztekkel dolgozunk, hanem, hogy a
gazdától Molnár on pékek
n keresztül a egész a fogyasztóig
Ziggy
értéklánc mindent-mindent szereplője
fontos és hát bioalapanyagot
azér az egészség szempontjából is jó
a Balaton-felvidéken egykor gyakori
volt, hogy a
szőlő sorvégén ültettek egy egy
mandulafát de egybefüggő
ültetvényeket akkoriban még nem
hoztak létre,
ma már annyira sok van belőlük, hogy
kis
túlzással állítható, ahol egy mandula
szem leesik ott pár év múlva faj is
nő,
Nagyházi Szilviának
2900 fája van Zánka
határában, ahol a klasszikusnak
számító magyar fajta a Tétényi
mellett a betegségekkel szemben
ellenállóbb olasz, spanyol és
marokkói fajták is nőnek a
magyar mandula fagytak ön meddőek ez
azt
jelenti, hogy bizonyos sorrendben
kell őket ültetni úgy
beporozzák egymást, illetve hát
nagyon nagy
meló van itt a méheket a külföldi
fajták
fönn termeljenek ez azt jelenti, hogy
nekik nincs szükségük
arra, hogy sorozatba ültessük a fa az
önmagát
megtermékenyíti mind a
kettőnél lehet mondani, hogy hosszú
távon
a fa terméshozama beáll egy bizonyos
szintre, és onnan nem megy följebb
viszont felváltva ültetjük őket,
tehát
vannak ön termények és ön meddő kis
egy
ültetvényen belül akkor hoznak
stabilan egy
elég szép terméshozamot hosszútávon
januártól márciusig tart az
alakító metszés időszaka, majd
tavasszal a belső ágak metszése
következik, hogy a
gyümölcsök minél több napfényt
kapjanak
mindeközben virágzás előtt, alatt
és után lemosó permetezésekre van
szükség folyamatos a harc a
kártevőkkel, ha nem fagyott el a
termés a nyár 2. felében jöhet a
ponyvás szüret kézzel
minden fát egyenként
a pécselyi medence egyik kis
falujában Barnagon minden az
egykorvolt nagymamákhoz köthető ízek
világát idézi szörpök
zselék edzhetek és lekvárok
készülnek itt a saját maguk
termesztette
gyümölcsökből és zöldségekből a
templomtorony ölében
Gréta egy multicégnél dolgozott,
amiben egyre kevesebb boldogságot
talált így
váltott és vidékre költöztek a
családdal tudatosan úgy kezdtük el
kialakítani ezt már neki birtokot,
hogy
idejöjjenek amikor csöngetnek és
kifutok a
konyhából a pecsétes kötvényen, de
akkor ez sokkal autentikusabb mintha
állnék
egy piacon és ott magyaráznám vagy
igen, ez valóban
gyümölcsből készült igazából a
nagymama mellett
született ez az egésznek megfőztünk
szert
megfőztünk megyét tésztát gyúrtunk,
tehát ez az igazi klasszikus nagymama
unoka kapcsolat volt és akkor felnőtt
fejjel kezdtem
el lekvárokat csinálni ajándékba
barátoknak, ismerősöknek és ennyire
jó
érzés volt, amikor azt mondták, hogy
fú, ez nagyon finom és
csinálsz mégis hozó 4 nekem
nagyon meglepő, hogy manapság nagyon
sok gyereknél
előfordulhat kóstolják a szörpjeink
Matt is mondják,
hogy hát ez olyan Fülei ízű, mert
ugye
nem ismerik a természetes gyümölcsízt
, hanem
megszokták az aromás volt ízeket
annyira hozzászoktunk a mesterséges
dolgokhoz, hogy a természetellenes
tekintjük természetesnek Gréta
rácsodálkozik arra is, hogy gyakran a
felnőttek
sem ismerik are Barbarát a
kökényt a somot vagyonos
pólyát
a pécselyi Hideg-hegyen Kazinczy
Gyöngyvér és Bodor István ökogazdaság
átlátva eláll az ember lélegzete
Gyöngyvér Budapesten István
Sepsiszentgyörgyön nőtt fel hosszas
útkeresés és mélységek után
találtak egymásra végül haza
itt a magasban, ahol mintha
összeérni a föld az ég el és nem csak
a
fenséges panoráma miatt mind
a ketten éreztük a szívünkbe, hogy
ezen a
civilizációs úton kettőt visszafelé
kell inkább
nézni, hogy egy élhető élhetett
élünk és nem, nem előrefelé, tehát
nem a
technikai vívmányok irányába kell
mozdulni,
hogyha egy megelégedett földi életet
szeretnénk
Gyöngyvér és István egy Biblia
felfedező
kurzuson látták meg egymást a 2.
napon pedig már életre szóló
szövetséget
kötöttek közös a hitük közös
az otthonuk az erdők
ölelésében távol a zajtól a
természettel tökéletes összhangban
valósították meg közös álmukat
alakították ki otthonukat, amit aztán
alkalmanként szívvel-lélekkel meg is
nyitnak az erre járók előtt
vendég asztaluknál a saját maguk
termelte zöldségeket maguk készítette
sajtokat lekvárja Ikat is megosztják
,
ahogy az erdélyi recept alapján
készült
pityókás kenyerüket is
nincs speak szakmám mindent, amit
tudok azt
inkább ilyen zsákfalvakba
Székelyföldön
asszonyoktól, de van már férfi is,
akik sütik
pityókás krumplis házi kenyér
annyival
több, hogy csak akácfával hevítjük a
kemencét is az akáctól van egy ilyen
különleges ízvilága kenyérben
Erdélyben ezt nem lehet tapasztalni,
mert ott aztán azzal
fűtenek emiatt van, de a kenyér az
arra
alapszik, ami Terniben sütnek
leverjük a
kérgét és nincs más benne csak
kovász parajdi só tiszta víz
krumpli és Liszt jönnek ide emberek
is megdöbbenek, hogy tényleg, hát
akkor én is ütök, ha ez
ennyire egyszerű Gyöngyvér
eredeti szakmája szerint építész
környezetbarát, energiahatékony
épületek tervezésével foglalkozott
saját otthonukat is így alakította ki
az esővizet hasznosítva
megújuló energiákkal
szinte mindent szabad tűzön
főzünk vagy sütünk
jelent a kenyerek a kemencébe nem
kell attól
félnünk, hogy elmegy az áram,
merthogy
minden el tud készülni tudunk fűteni
és
persze nálunk szerintem gyakrabban
megy el az
áram télen, mint egy átlag
háztartásban a civilizációban
merhogy szigetüzemben, hogyha nem süt
a
nap köd van, akkor nem termel
annyit, de, hogy ettől sem ijedünk
meg,
mert télen, egyszerűen a
hűtőből ki pakolunk egy dobozba a Ház
elé
pont jó a hőmérséklet, hogy ne
menjenek tönkre a
dolgok természettel érünk és
amit a természet, azaz
a jó atyánkat a korban van mit
tennünk, ha nem adja a kormány
megbékélünk
azzal és úgy élünk korábban
lefekszünk aludni
a természethez közel a Somló-hegy
lábánál fekvő Dobán kezdett új életet
egy
válás után nagy Fenyvesi Judit,
aki eredeti szakmáját tekintve
fogtechnikus de természetvédelmi
mérnöki végzettsége nagyban segítette
abban,
hogy boldoguljon az állatokkal és
sajtkészítéshez fogjon először
csak otthonra aztán egyre nagyobb
mennyiségben mások örömére is
készítette a
különböző sajtokat kell szíreket és
joghurtokat 2022 óta
pedig már őstermelő a sajtok
ízesítésére szánt zöldségeket és
gyümölcsöket is helyben termeli
szokatlan volt eleinte a
kecsketejjel dolgozni nekem és Máté
a saját magunk részére is
ugye tehéntej volt az, ami lényegesen
népszerűbb és könnyebben elérhető
sok helyen, hogyha abszolút meg se
fordult
az elején a az a fejemben,
hogy kecsketejjel dolgozzak,
de mostanra viszont így a 2.
év távlatában már látom azt,
hogy sok az
egészségtudatosan
gondolkodó érdeklődő sajt
kedvelő, aki konkrétan keresik
a a kecske sajtokat
és hát ugye lehet tudni azt is a
kecsketejről és a kecskesajt okról,
hogy
könnyebben emészthető
laktóztartalma más és azt is
jobban tolerálja a szervezet és
ezáltal
sokan direkt azért keresik
a kecskék száma pedig egyre nő
a tavalyihoz képest már kétszer
annyian
vannak 20 minden
évben vemhesség tenni kell őket
ahhoz, hogy legyen egy laktációs
időszakait tejtermelő időszak
náluk ezáltal ugye vannak gidák egy
részük eladásra kerülve egy részük a
jobb tejelő tejtermelő
anyáknak agg idáig megmaradnak,
és akkor ők maradnak
jövőre tovább
tejtermelésben
a környékbeli borászok pedig örülnek
és gyakran rendelnek Judit műhelyéből
sajttálakat a borkóstolók
hoz
sokáig elfelejtődött a bakonyi
balatoni
Pásztor világ pedig a pásztor olló
legeltetés minden nehézség ellenére
egy ma is
működő állattenyésztési eljárás
Varga Anna etno biológus
15 éve kutatja a fás legelőket az
erdei legeltetési és a pásztor világ
történetét a Bakony és a Balaton
vidékén
a táj és az ember egymásra hatása
érdekli, hogy a legeltetéssel és a
legelő
gondozásával az ember gazdagítani
tudja a
természeti környezetet a
biológiai sokféleség fenntartása
szempontjából fontos szerepet
játszanak a
legelő háziállatok által kialakított
füves, illetve a füves és fás
úgynevezett mozaikos élőhelyek,
amelyek létrejötte és fennmaradása is
nagyban függ az ott zajló emberi
tevékenységtől a legelő
gazdálkodástól évezredek
óta itt része volt, így a legeltető
állattartás az itt élő embereknek a
mindennapjaiba, úgyhogy a Balaton
tartja az végül is lényegében egy
körbe
legeltetett és kaszált
terület volt, és szerintem minden
településről
van olyan kép, ahogy a jószágok bent
állnak
a vízbe ez maga a gazdálkodás
módja, ami meghatározta
azt, hogy ez eltűnt, de aztán erre
úgymond a táj is reagált az a
által, hogy elkezdtem becserélése
beerdősülnek területek így össze
szűkültek
és amikor egy idő után
mikrogazdálkodó újra
szeretett volna legeltetni, akkor már
ugye a táji adottságokhoz kell
igazodni
a pásztor munka életmód
folyamatos jelenlétet kíván az
elsődleges feladat az őrzés a legelés
irányítása úgy tartják
pásztornak születni kell
itt az ember tényleg szó szerint a
természetbe van reggeltől estig kint
tényleg ez a néhány
négyzetkilométeren mint bejárok
mindennap azt az
ember az írott tényleg
töviről-hegyire ismeri az
egészet és tényleg úgy érzi, hogy
része a
természetnek az is egy előnyei
embernek van ideje gondolkodni, hát
ez
manapság persze kell egy
monotónia-tűrés is kell
az Állatszeretet, tehát
aki mondjuk nem tud
gyönyörködni abba, hogy az állat
legel és ez nem ébreszt bennem
semmiféle érzelmet
a boly nyilván soha nem lesz Pásztor
mert halálra
unja magát Bence
hagyományos pásztorkodást folytat
lovas
környékén terelő kutyájával Sobri
vall az állatok a Séd patakból isznak
Bence és felesége Eredics Eszter
pedig az
1700-as évekből itt maradt
régi vízimalom épületében lakik
a Ház egy része vendégházként
fajtája pedig rendezvényhelyszín 2
működik Paloznakon
laktunk egy másik Vízimalomban
és ott kevés volt a legelőterület
egyre több állatunk lehet és kezdtünk
így
beszorulni és tudatosan
kerestük a nagy legelőket
itt a környéken van 500
négyzetméteres
terem és itt a legelők
mellett állatok közvetlen
közelébe pedig lett kialakítva
az esküvőkhöz is egy helyszín
hagyományőrző rendezvényeink vannak
kiállításaink illetve csináltunk egy
lakás éttermet, ami hát a legelő
tőle az asztalig ez ugye 7 szóba
kerül, hogy valóban a a
saját marhahús munka tálaljuk a
vendégeinknek
a Balaton-felvidéki régió erősen
hagyományőrző vidék a természet
és a népművészet kéz a kézben jár
a pásztor élethez régen a fafaragás
is
hozzátartozott a népzene a legeltetés
-hez is kötődik a Somló
lábánál fekvő Dobán él császár
Dominik népi hangszerkészítő a
Balaton-felvidék zenéjének gyűjtője
a név zene kutatók körében is egy
külön kategória a pásztor
nóták azok általában a
saját történetüket vagy 1 1 ilyen
betyáros történetet énekelnek
ki egy régi stílusnak
mondható egy olyasfajta családba
tartozik, ahol sokszor nincs kötött
szerkezete a dallamoknak általában a
legelőkön és fújtak tanultak
vagy éppen dudáltak a pásztorok,
de sok helyen a falusi
nép megfogadta, hogy táncukkal
a zenéljen a pásztorember
ez nagyon sok helyen gyakorlok
volt és igazából egész
lakodalmakat is dudáltak például
pásztorok kalászok leginkább ők
voltak
a nagy dudások a Felvidéken
Dominik nemcsak gyűjti és rendszerezi
a
régi felvételeket, de vissza is
tanítja
azokat oktat népi furulyázzon most
és nemcsak gyerekeknek, hanem sokszor
a
szülőknek is az ember
végül ösztönösen visszatér
ahhoz, ami a sajátja.
Műsorszolgáltatói ismertető:
- Somlai Barcza Bálint 18 éve, 2006-ban határozta el, hogy a korábban családi hobbiként végzett szőlőművelést professzionális szintre emeli
- A pécsi egyetem mellett működik egy kutatóintézet, annak van egyfajta gyűjteménye ott száztizen-egynéhány Kárpát-medencei fajtát őriznek Veszprémben
- a Liszt készítésének első eleme a mag, amit a gazda elvet innen indul a folyamat, aminek a végén eljutunk a végeredményhez egy pékség esetében például a kenyérhez Tóth Márton közgazdasági területről váltotta pék szakmára Franciaországban tanulta ki a szakmát hazatérve pedig saját üzletet nyitott
először Budapesten aztán itt Balatonfüreden
- a Balaton-felvidéken egykor gyakori volt, hogy a szőlő sorvégén ültettek egy egy mandulafát de egybefüggő ültetvényeket akkoriban még nem hoztak létre, ma már annyira sok van belőlük, hogy kis túlzással állítható, ahol egy mandula szem leesik ott pár év múlva faj is nő, Nagyházi Szilviának 2900 fája van Zánka határában
- a pécselyi medence egyik kis falujában Barnagon minden az egykorvolt nagymamákhoz köthető ízek világát idézi szörpök, zselék, dzsemek és lekvárok
készülnek itt a saját maguk termesztette gyümölcsökből és zöldségekből
- a pécselyi Hideg-hegyen Kazinczy Gyöngyvér és Bodor István ökogazdaságát látva eláll az ember lélegzete. Gyöngyvér Budapesten, István Sepsiszentgyörgyön nőtt fel, hosszas útkeresés és mélységek után találtak egymásra végül haza itt a magasban
- A pásztoroló legeltetés minden nehézség ellenére egy ma is
működő állattenyésztési eljárás, Varga Anna etnobiológus 15 éve kutatja a fás legelőket az erdei legeltetési és a pásztor világ történetét, a Bakony és a Balaton vidékén a táj és az ember egymásra hatása érdekli
- a pásztor munka életmód folyamatos jelenlétet kíván az elsődleges feladat az őrzés a legelés irányítása úgy tartják pásztornak születni kell, Bence
hagyományos pásztorkodást
- a Balaton-felvidéki régió erősen hagyományőrző vidék a természet és a népművészet kéz a kézben jár a pásztor élethez régen a fafaragás is hozzátartozott a népzene a legeltetéshez is kötődik, a Somló lábánál fekvő Dobán él Császár
Dominik népi hangszerkészítő
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: