Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. november 29.
Időpont: 11:33:08 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4342365
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Ugyan a Badacsonyi Borvidék
névadójáról
vált széles körben ismertté a vele
szomszédos Szent György-hegyen, sőt a
káptalantóti felett is a Baronits
zamatos szőlő terem Ádám
Gábor korábban közgazdász volt közös
történetét ezzel az aprócska heggyel
2009-ben kezdte el írni
azóta foglalkozik borral a
badacsonyi borvidéken izgalmas különc
a
Sabbar, hiszen nem bazaltvulkán,
hanem permi vörös homokkő az
alapkőzet
e, ami ráadásul 2 300.000.000
évvel még idősebb is a régió szintén
hajlott korú vulkanikus tanúhegyei
-nél a Savari borok sav érzete,
így aztán kicsivel magasabb, mint a
többi
környékbeli Bori az itteni
dűlő klímája is más némileg
hűvösebb dél-alföldi vagyok, tehát
minden, ami tőlem nagyobb az egy, ez
a
kis egy ugye 217 méter
magas Sabbar, bár azt mondják, hogy a
legteteje az az némileg bazaltos
alapvetően egyébként más talaj van,
tehát
itt homok löszös agyagos
területről inkább, de maga a
tájolással az szerintem különleges
egy nyugati tájolású lejtő van itt
mögöttem
és 5 tanú hegyet lehet így karéjban
látni meg meg a Szent György-hegy
mögöttem
a keszthelyi egységet hosszabb, tehát
az
ember abszolút el tud időzni órákig
2016-ban a környéken jól
ismert és a környéket jól ismerő
borász Földi Bálint csatlakozott
Ádám Gáborhoz, aki párbajtőr
karrierjét lezárva szeretett bele a
szőlőtermesztés be évekig élt
és dolgozott Új-Zélandon borászként,
de
hazavágyott a Savari
dűlőkön Gáborral közösen egyebek
mellett a borvidék zászlóshajó borát
a
kéknyelűt a mindennapok
borának tekinthető olaszrizlinget és
rajnai rizlinget is készítenek
Földi Bálint szívügye azonban a
kéknyelűt én nagyon
szeretem ezt a környéket, itt nőttem
föl, és ez az a
szőlőfajta, ami nagyon ide
kapcsolódik, szinte csak a badacsonyi
borvidéken található meg
elenyésző mennyiségben termelik ezt
máshol nagyon egybeforrt a fajta
borvidékkel, hogy ennek egyrészt
azokra magas kálium-
igényel, valamint a vulkanikus talaj
tudnánk
biztosítani, illetve a magas
összeg, amit szintén itt a
Balaton-felvidéken azért ezt
Badacsonyi Borvidék ezt magáénak
tudhatja,
és hát jobbnál-jobb fekvéssel érdemes
telepíteni,
hogy, hogy minden évben megfelelő
minőséget tudjon produkálni
a Tapolcai medencében van otthon a
tőzsgyökeres Sike Balázs is, aki a
Badacsony nyugati oldalán
Badacsonytördemicen készíti borait
és feleségével közösen éttermet is
vezet egy kisebb kerülőút
után kötött ki végérvényesen a
szőlőnél,
hiszen kezdetben gyermekkori álmát
teljesítette be azzal, hogy erdész
lett
aztán váltott és 2017
óta már 6 mesés hektáron
gazdálkodik vérbeli Badacsonyi
2 az unikális kéknyelű rá esküszik,
de büszke furmint jár a olaszrizling
-jére és szlovén nyom Blanc nyárra
is azt tudom mondani, hogy ha
nem is lehetne eltüntetni, mert
gyakorlatilag ide
gyökere esztendeit a
tanúhegyek földjére
és számomra ez az ideális életét,
akit nem egy olyan harmadikán
rendelkező fajta ami széleskörűen
ismert és
definiálható lenne, ha nem ezt a
vulkáni is újságolta el
Spanyolországot
gyűjti magába és mutatja be
szénsavas és egy jó harmóniával az
összes többi bornál is, ami itt tőlem
a hegyen
izgalmas bazaltos talajon ez igaz,
és ez a fő prioritás is, hogy ezt
megmutassuk
ezekbe a fajtákba Z ez egy
pici borvidék és
nagyon szétszabdalt területtel
rendelkezik, tehát
nem tudunk felvenni nagy
régiókkal így a versenyt ír
volumen tekintetében, tehát az
egyediség és a saját hang
megtalálása, ami a legfontosabb
szerintem
a Badacsonytördemici étteremben az
ételek és a borok szoros szövetséget
alkotnak gondosan válogatják és
társítják az ételek mellé a családi
pincészet borait szűk
minden évszakban más szezonális
étlappal működnek, így aztán
legfeljebb
10 étel kerülhet fel a menüre
inkább az étel születik meg először a
és akkor utána
megnézzük, hogy mi lehet az, amivel
jól működik
együtt, de
azért VAR-ral mindent minden terhet
fogyasztói
marha ételeik ez a húsok rendszerint
a
szomszédos Nemesgulács -ról Balázs
gyerekkori barátjától érkeznek, de a
többi alapanyagnál is törekednek az
együttműködésre a környékbeli
termelők el
a Balaton-felvidék földtani csodáit a
több
1.000.000 éves tanúhegyeket a
természet
többségében változatos alakúra
formálta
igaz a vulkánok királynője a
Badacsony messziről egészen hasonló
formát ölt a hozzá közeli Szent
György-hegy el nem így a szomorú
sorsú Haláp, amely a Tapolcai-medence
legészakibb tagja a 80-as évekig
folytatott intenzív bazalt bányászat
során
több 1.000.000 tonna követ bányásztak
ki
belőle Közép-Európa egyik
legkeményebb az atya meghatározó
alapanyaga volt a hazai közút és
vasút
építéseknek éppen a hegy
lábánál Zalahaláp határában
ott, ahonnan az összes többi tanúhegy
belátható
nyitott lakás éttermet az Árkosi
család korábban 4 évet éltek
Spanyolországban az ott szerzett
gasztronómiai tapasztalatokat pedig
kezdetben
Keszthelyen és Tapolcán kamatoztatták
február óta viszont már otthonukban
kínálják a Michelin-ajánlással is
büszkélkedő ételeiket. Hát
először is a táj csodálatos
az ország egyik leggyönyörűbb fája és
egyszerűen egy számunkra és
megmagyarázhatatlan nyugalom
érzés, ami ami úrrá lesz rajtunk,
amikor itt vagyunk, egyszerűen az a
harmónia, ami itt van az
utolérhetetlen a konyhában még mindig
is a mediterrán konyhát szerettük
ugye
Spanyolországba megvolt az a
szerencsénk körüli,
de ott kézközelbe voltak a friss
tengeri alapanyagok és mint
nagyon-nagyon
szeretünk nemcsak dolgozni ezekkel,
hanem ezeket fogyasztani is, és
mivel nem tanult vendéglátósként
vágtunk
bele ebbe a vállalkozásba
mindig olyan dolgokat igyekszünk a
vendégeinknek adni, amiket mi magunk
is nagyon
szeretünk, amióta
csak Erika és Attila együtt dolgozik
szerepel az étlapjukon a Gamboa
Spielberg-film is ez a klasszikus
Garnélarákok talpa szét el a
védjegyüket mostanra Erika a
legtöbbet mégis magyar nagymamájától
tanulta 9 éves kora
óta főz azóta szenvedélye a
vendéglátás
régi elképzelésünk volt, hogy ide
kerüljön be egy hatalmas asztal, ahol
14 ember egyszerre le tud ülni
és akkor akár egymásnak idegen
emberek is
félretéve a telefont félretéve a
tablet-et és akkor végre,
mint régen, hogy beszélgessünk
ismerjük meg egy kicsit egymást és
azt gondolom, hogy
erre nyitott lesz a vendég közönség
is,
úgyhogy a farönk megvan, bízom
benne, hogy jövő tavasszal valamikor
már ez az
asztal is elkészül
Zalahaláp -tól 20 a Balatontól
30 kilométerre a Bakony déli
lábánál található Halimba itt
nőtt fel, és soha nem is szakadt el
innen Tubel
János, aki vegyszermentesen
gazdálkodik
2 kertben és mindent fel és dolga
az, amit a Föld vagy a fák adnak a
falusi turizmus jegyében feleségével
közösen 10 éve igyekeznek megmutatni
mindenkinek milyen bőkezű is
Halimba a vendégeivel a
nagyszüleim is ítéltek már ide
születtem 60 évvel ezelőtt a
gasztronómia minden ága
érdekelt, hogy inkább a borkészítés
-től a
főzésig ez egy hobbi hobbitevékenység
volt
kikapcsolt és nekem mondjuk a főzés
az 1
alkotást jelen a természetben
hatalmas erő van, tehát az egymás
mellett élő növények fák
gombák szinte együtt szimbiózisban
élnek,
és ha Limának egy nagy öröksége a
gyógynövénykultúra egy plébános élt
Halimbán 50 éven keresztül,
aki gyógyteákat készített
és mi ezt a kultúrát újraélesztettük
vegyszermentessége egy nagyon könnyen
el lehet érni,
jó minőségű termőtalajt táv gazdag
termőtalajt kell biztosítani
növénynek
úgy mind nekünk Tubel
János elkötelezett a szezonális
vendéglátás mellett, amelynek
praktikus
okai is vannak, hiszen azt
tudja kínálni vendégeinek, ami az
adott
évszakban megterem a gazdálkodás
végeérhetetlen szolgálat ez a
vidéki életmód természetes
velejárója része az
életünknek, tehát nem kellünk mondjuk
volna
csörgése én, ha a nyáron őt, akkor
kellene a pénzét, akkor meg ébredek
kimegyek és szívesen
dolgozok hajnalban déli meleg nem
lesz
ilyen korban, úgyhogy elalszunk 8
óráig, mert még
nem úgy kell feladat, de úgy
beosztjuk
az időnket és akkor az egy nagyon jó
érzés, én ezt nagyon
szeretem, hogy tavasszal kijövök
mikor
virágzanak az almafák szinte
beszélnek az
emberhez a gyönyörű kis fehér és
rózsaszín
virágai -kal vagy ilyenkor, ha
kinézel és ezzel színben pompázik egy
gyönyörű narancssága élet,
Csili vagy mellette virágzik
a zsálya szeretni kell egyébként -et
kényszerből ezt nem lehet csinálni a
szívvel kell és
szeretete tóba
eljárás kezdetben főként teákkal
gyógynövényekkel foglalkozott, ma
azonban
már a cél az önfenntartás az, hogy a
bőségesen termő kertből
minden az asztalra kerüljön
balról Arezzi vár jobbról a
tehát IKA tartja szemmel a
Balaton-felvidék
Engels marha farmját, amelyet
figyelemreméltó szomszédai és a
páratlan
zalai környezet okán néhány évvel
ezelőtt az ország legszebb birtokai
közé választottak Echmann
László és felesége Várvölgy
határában lassan 10 éve tart
jószágot dombokkal és legelőkkel
tarkított 54 hektáron a
Pharma egésze ráadásul nemzeti parki
terület, így aztán szépsége
védettséget is élvez
már régóta vagyunk itt, de minden nap
rácsodálkozunk erre a erre a szépsége
akármilyen évszakban, tehát ez a
legnagyobb
pozitívuma neki vannak bizonyos
kötöttségek nyilván ugye nemzeti
parkot
megőrizzük úgy, ahogy azt kell, de
ezek a
célok egyet tudunk érteni
Ehmann László Félintenzív tartást
folytat és vallja, hogy az állatokat
mindig a
komfortzónájukon belül kell tartani,
és megfelelő minőségű takarmányt kell
biztosítani nekik, akkor meghálálják
a
törődést a Zengő az egy
közepes termetű szarv nélküli
korán érő marha fajta, amelynek 2
változata is, mert a fekete és a
vörös a várvölgyi lankákon a
feketék vannak többségben
próbáljuk úgy tartja marháikat, hogy
hogy szabadon
legyenek és mint ahogy itt mögöttem
is látszik,
tehát elég hízó karámokban, akit
gyakorlatilag, nagyjából 100
négyzetméter vagy
még több is jut egy állatra lassabban
hízik nyilván nem olyan intenzív a
hizlalás
mintha istállóba lennének zárva,
de én nekem meggyőződésem, és azért
tapasztalatom is az, hogy ugye a
húsminőség be
meghálálja-e ez a fajta és még
bármelyik állat
azt, hogy ha, ha tényleg úgy tartjuk
őket, hogy
jól is érzik magukat egész életükbe
és a vágás is, meg minden úgy
történik, hogy
stresszmentes
még ma is kevés olyan farm van
Magyarországon, ahol a tenyésztés a
tartás és
a húsfeldolgozás is megvalósul
Echmann László összesen 30 féle
steaket készít, amelynek kiváló
alapanyaga az NGYSZ marha
zömében nedves érlelést folytat
ilyenkor változóan 10 négyt ől
28 napon át tartja 0 és 2
fok között a húsokat ilyenkor jön
neki igazán azok az utánozhatatlan
ízek, amelyeket már a
tartástechnológia és a takarmányozás
során igyekezett megalapozni
a Balaton-felvidéken az olajfák is
jól
érzik magukat Jennert Alexandra
Káptalantótiban vezet olíva fa
kertészetet és azt mondja, hogy
bizony a
változó klíma miatt ma már nemcsak a
mediterrán országokban, de itthon is
meg
tudnak élni ezek a fák 7 évvel
ezelőtt saját kertjében ültetett
először egy
Hollandiából érkezett példányt
kertészet évben azonban kizárólag
spanyol fajtákkal dolgozik, ugyanis
ezek a
legellenállóbbak a Balaton
környéke az egy külön külön klímával
rendelkezik itt kialakult egy
szubmediterrán klíma, ami nagyon
kedvező ezeknek a fáknak és a
talaj is, tehát ez a köves
Meszes talaj ez ez
abszolút ahhoz teljesen hasonlít,
mint az eredeti élőhelyükön csak
sokkal több
csapadékkal nagyon ellenállóak
az, hogy tényleg egy fa mennyire
hidegtűrő az az összefügg azzal is,
hogy
mennyire szárazságtűrő, tehát a
kapilláris szerkezetekből egyszerűen
visszavonják a
vizet a fát nincstelen
nedvességgel a hajtás végek és
ezért nem tudnak elfagyni
a Tóti-hegy el szemközti kis
mediterrán
paradicsomban 4 igazán népszerű
olajfajtával foglalkoznak az
egyik a spanyol olívaolaj termelést
85 százalékát teszi ki az
anyaországban, de vannak olyanok is,
amelyeket
inkább Bogyó ígért és szépségük miatt
esztétikai okokból érdemes elültetni
,
bár az olajfák meglehetősen
ellenállóak
ahhoz, hogy igazán szépen fejlődjenek
a magyar
tájon is érdemes gondot fordítani a
rendszeres
locsolás Ukrajna amit gyors
növekedéssel
hál állnak meg a káptalantóti
kertben a legidősebb és talán
legszebb fa
ez a hajlott törzsi
1200 évesre becsült darab
valamit, ez a fa mint csak egy fa,
ez a sok 100 év, ami bennük van a
történelem ezt valahogy átadják
szerintem egyszerűen érzékelik az
emberek és és nagyon sokan
kötődnek hozzájuk, és úgy jönnek
hozzánk az emberek nagyrészt, hogy 5
szívükhöz szerelemhez olajfa engem is
nagyon feltölt ez a kertet
akármikor akárhányszor
idejövök mindig azt érzem, hogy itt
valami valami plusz energia van
a mediterrán térség leghosszabb életű
fájának története egészen az ókorig
vezethető vissza több írásos emlék
maradt fenn róla, ahol a béke és a
boldogság jelképeként hivatkoznak rá
olajárra pedig a jóság és a tisztaság
elég Szíria 2 tekintettek
örökké zöldek örökre
szépek
lassan 30 éve, hogy véletlenül
eltévedt és ha már így alakult itt is
maradt a Balaton-felvidéken a német
Zuzana Daugherty maga mögött hagyta
szobrász múltját hatalmas régen
Burgiba
műteremlakás át, és úgy döntött
Magyarországon próbál szerencsét
pont annyi ideje él már itt amennyit
szülőhazájában töltött
évtizedek óta Pécselyen ebben a
meseszerű faluban készíti pikáns egy
Szetey különleges mustár Jaitt
számára az ecet jóval több mint
savanykás ételízesítő
üdítő orvosság szenvedély
egyszerre régi
polgármester jött velem ide
és kopogott kapun és én
már kívülről gondoltam új, de szép
az és akkor mit
ott a kapu és én azt gondoltam volna
,
ha az arc, és
amikor kifele mentem, akkor 100
százalék biztos voltam, hogy az az én
házam az Aston ezt az otthonom mit
fogom maradni lehet hamar
szerelmes lettem Melzer centben
és kezdtem inni egy szettet
és akkor észrevette, majd ezt
csinál valamit belem
szóval testemmel az adjon
ma végülis mindenhol,
ahol van cukor ebből
lehet csinálni alkohol
és ahol van alkohol ebből lehet
csinálni és a minél
illatosabb íz sáv
gyümölcsfa egyet zöldség,
ám nagyon jó tud lenni az ecet
a végén, és nagyon jót tesz az
egész emésztésnek
a róni a Csili bazsalikom
Silva csipkebogyó szőlő
lehetetlen felsorolni mennyi
mindenből
készül ecet és mustár Susane
műhelyében a szezonális alapanyagok
többnyire az ecet mester Pécsely
határában található kertjéből vagy
környékbeli őstermelőktől érkeznek
gyakran viccelődik is vele, hogy ő
nem
szívesen öltözködik, hanem
színesen táplálkozik az
ecet türelemre tanít megadja
az életritmusát, hiszen legalább
egy év kell ahhoz, hogy elkészüljön
egy
adag szobrászkodás is
olyan volt, főleg kőből
csiszolni kell egy kárára
Marwan a köröz az
jelenti, hogy ott állsz egy
napig és akkor
ránézel is mondott Ha még
egy fél nap
legyen jobb öröm
nekem az, hogy igazán
igazán sikerül lett Rácz át,
mint a Borussia Atman el lehet
mondani, az egy igazi jó
évjárat és nekem is vannak
olyan edzette könnyen azt mondom,
hogy
asziszem majd a csúcs,
most ez időn bodzavirág nagyon
sikerült és az a rónia
is és mi és is
Land ér Dávid is palackba zárja az
aromát krémeket
szószokat ragu kap
mártogatósokat készít, amelyek
vegyszermentes alapanyagai
többségében a
Kővágóőrs Pál kövei részén
található kertjéből származnak,
mielőtt őstermelő vált volna belőle
virágkötő kint dolgozott, ám 5 évvel
ezelőtt maga mögött hagyta a fővárost
egy
csendesebb, de nem kevésbé dolgos
vidéki életre váltott
felfedeztem azt, hogy nem csak a
magyar
vonal a magyar konyha van tele
kreativitással illetve
sokféleséggel, hanem a különböző
országoknak a a mártogatós
annyi zöldséget rémei és akkor én
ezeket szerettem
volna kipróbálni és úgy láttam, hogy
sikerül azt az ízt el tudom érni,
így aztán egyre követték egymást a
különböző hízelkedés krémek mindehhez
hozzátartozik az is, hogy szerettem
volna azt
is elérni, hogy ne kerüljön bele
tartósítószer
ügye gluténmentes legyen, mert semmi
szükség arra,
hogy akár tejtermék akár glutén
vagy bármi adalékanyag benne legyen
az
üvegekben, mert anélkül is finom
és akkor legalább 2 napon keresztül
ugye
ez Jones tolódik ami
csírázó tanítást jelent, tehát
valójában
azért a vitaminok nagy része itt
eltűnik viszont itt nem és az a cél,
hanem az, hogy valóban azt
tartalmazza,
ami rá van írva az irányt az
egészséges
semmi mást nem kell hozzá, mint ezek
a
lépések Land ért
Dávid nem fél kísérletezni
bátran kombinálja a kókuszt
kaporral és karalábé -val vagy
készít kovászos uborkából krémet
csaknem hatvanféle zöldség krémet főz
,
és bár a szezonalitás az ő esetében
is
fontos szempont törekszik arra, hogy
évszaktól függetlenül elérhető legyen
nálam
minden végtére is már a
nagyszüleink is azért zárták palackba
a
napsütötte évszakok ízeit, hogy a
borongósabb téli napokon is jusson
egy
falatnyi a nyárból a
fényből.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Balaton-felvidék
A Badacsonyi borvidéken izgalmas különc a Sabar, hiszen nem bazaltvulkán,
hanem permi vörös homokkő az alapkőzet. 2016-ban a környéken jól ismert és a környéket jól ismerő borász, Földi Bálint csatlakozott Ádám Gáborhoz.
A Tapolcai-medencében van otthon a tőzsgyökeres Sike Balázs is, aki a Badacsony nyugati oldalán, Badacsonytördemicen készíti borait és feleségével közösen éttermet is
vezet.
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Tezaurus:
Reláció tartalmak: