Itthon vagy!

(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. november 29.
Időpont: 11:33:08 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4342365
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!
Műsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Ugyan a Badacsonyi Borvidék névadójáról vált széles körben ismertté a vele szomszédos Szent György-hegyen, sőt a káptalantóti felett is a Baronits zamatos szőlő terem Ádám Gábor korábban közgazdász volt közös történetét ezzel az aprócska heggyel 2009-ben kezdte el írni azóta foglalkozik borral a badacsonyi borvidéken izgalmas különc a Sabbar, hiszen nem bazaltvulkán, hanem permi vörös homokkő az alapkőzet e, ami ráadásul 2 300.000.000 évvel még idősebb is a régió szintén hajlott korú vulkanikus tanúhegyei -nél a Savari borok sav érzete, így aztán kicsivel magasabb, mint a többi környékbeli Bori az itteni dűlő klímája is más némileg hűvösebb dél-alföldi vagyok, tehát minden, ami tőlem nagyobb az egy, ez a kis egy ugye 217 méter magas Sabbar, bár azt mondják, hogy a legteteje az az némileg bazaltos alapvetően egyébként más talaj van, tehát itt homok löszös agyagos területről inkább, de maga a tájolással az szerintem különleges egy nyugati tájolású lejtő van itt mögöttem és 5 tanú hegyet lehet így karéjban látni meg meg a Szent György-hegy mögöttem a keszthelyi egységet hosszabb, tehát az ember abszolút el tud időzni órákig 2016-ban a környéken jól ismert és a környéket jól ismerő borász Földi Bálint csatlakozott Ádám Gáborhoz, aki párbajtőr karrierjét lezárva szeretett bele a szőlőtermesztés be évekig élt és dolgozott Új-Zélandon borászként, de hazavágyott a Savari dűlőkön Gáborral közösen egyebek mellett a borvidék zászlóshajó borát a kéknyelűt a mindennapok borának tekinthető olaszrizlinget és rajnai rizlinget is készítenek Földi Bálint szívügye azonban a kéknyelűt én nagyon szeretem ezt a környéket, itt nőttem föl, és ez az a szőlőfajta, ami nagyon ide kapcsolódik, szinte csak a badacsonyi borvidéken található meg elenyésző mennyiségben termelik ezt máshol nagyon egybeforrt a fajta borvidékkel, hogy ennek egyrészt azokra magas kálium- igényel, valamint a vulkanikus talaj tudnánk biztosítani, illetve a magas összeg, amit szintén itt a Balaton-felvidéken azért ezt Badacsonyi Borvidék ezt magáénak tudhatja, és hát jobbnál-jobb fekvéssel érdemes telepíteni, hogy, hogy minden évben megfelelő minőséget tudjon produkálni a Tapolcai medencében van otthon a tőzsgyökeres Sike Balázs is, aki a Badacsony nyugati oldalán Badacsonytördemicen készíti borait és feleségével közösen éttermet is vezet egy kisebb kerülőút után kötött ki végérvényesen a szőlőnél, hiszen kezdetben gyermekkori álmát teljesítette be azzal, hogy erdész lett aztán váltott és 2017 óta már 6 mesés hektáron gazdálkodik vérbeli Badacsonyi 2 az unikális kéknyelű rá esküszik, de büszke furmint jár a olaszrizling -jére és szlovén nyom Blanc nyárra is azt tudom mondani, hogy ha nem is lehetne eltüntetni, mert gyakorlatilag ide gyökere esztendeit a tanúhegyek földjére és számomra ez az ideális életét, akit nem egy olyan harmadikán rendelkező fajta ami széleskörűen ismert és definiálható lenne, ha nem ezt a vulkáni is újságolta el Spanyolországot gyűjti magába és mutatja be szénsavas és egy jó harmóniával az összes többi bornál is, ami itt tőlem a hegyen izgalmas bazaltos talajon ez igaz, és ez a fő prioritás is, hogy ezt megmutassuk ezekbe a fajtákba Z ez egy pici borvidék és nagyon szétszabdalt területtel rendelkezik, tehát nem tudunk felvenni nagy régiókkal így a versenyt ír volumen tekintetében, tehát az egyediség és a saját hang megtalálása, ami a legfontosabb szerintem a Badacsonytördemici étteremben az ételek és a borok szoros szövetséget alkotnak gondosan válogatják és társítják az ételek mellé a családi pincészet borait szűk minden évszakban más szezonális étlappal működnek, így aztán legfeljebb 10 étel kerülhet fel a menüre inkább az étel születik meg először a és akkor utána megnézzük, hogy mi lehet az, amivel jól működik együtt, de azért VAR-ral mindent minden terhet fogyasztói marha ételeik ez a húsok rendszerint a szomszédos Nemesgulács -ról Balázs gyerekkori barátjától érkeznek, de a többi alapanyagnál is törekednek az együttműködésre a környékbeli termelők el a Balaton-felvidék földtani csodáit a több 1.000.000 éves tanúhegyeket a természet többségében változatos alakúra formálta igaz a vulkánok királynője a Badacsony messziről egészen hasonló formát ölt a hozzá közeli Szent György-hegy el nem így a szomorú sorsú Haláp, amely a Tapolcai-medence legészakibb tagja a 80-as évekig folytatott intenzív bazalt bányászat során több 1.000.000 tonna követ bányásztak ki belőle Közép-Európa egyik legkeményebb az atya meghatározó alapanyaga volt a hazai közút és vasút építéseknek éppen a hegy lábánál Zalahaláp határában ott, ahonnan az összes többi tanúhegy belátható nyitott lakás éttermet az Árkosi család korábban 4 évet éltek Spanyolországban az ott szerzett gasztronómiai tapasztalatokat pedig kezdetben Keszthelyen és Tapolcán kamatoztatták február óta viszont már otthonukban kínálják a Michelin-ajánlással is büszkélkedő ételeiket. Hát először is a táj csodálatos az ország egyik leggyönyörűbb fája és egyszerűen egy számunkra és megmagyarázhatatlan nyugalom érzés, ami ami úrrá lesz rajtunk, amikor itt vagyunk, egyszerűen az a harmónia, ami itt van az utolérhetetlen a konyhában még mindig is a mediterrán konyhát szerettük ugye Spanyolországba megvolt az a szerencsénk körüli, de ott kézközelbe voltak a friss tengeri alapanyagok és mint nagyon-nagyon szeretünk nemcsak dolgozni ezekkel, hanem ezeket fogyasztani is, és mivel nem tanult vendéglátósként vágtunk bele ebbe a vállalkozásba mindig olyan dolgokat igyekszünk a vendégeinknek adni, amiket mi magunk is nagyon szeretünk, amióta csak Erika és Attila együtt dolgozik szerepel az étlapjukon a Gamboa Spielberg-film is ez a klasszikus Garnélarákok talpa szét el a védjegyüket mostanra Erika a legtöbbet mégis magyar nagymamájától tanulta 9 éves kora óta főz azóta szenvedélye a vendéglátás régi elképzelésünk volt, hogy ide kerüljön be egy hatalmas asztal, ahol 14 ember egyszerre le tud ülni és akkor akár egymásnak idegen emberek is félretéve a telefont félretéve a tablet-et és akkor végre, mint régen, hogy beszélgessünk ismerjük meg egy kicsit egymást és azt gondolom, hogy erre nyitott lesz a vendég közönség is, úgyhogy a farönk megvan, bízom benne, hogy jövő tavasszal valamikor már ez az asztal is elkészül Zalahaláp -tól 20 a Balatontól 30 kilométerre a Bakony déli lábánál található Halimba itt nőtt fel, és soha nem is szakadt el innen Tubel János, aki vegyszermentesen gazdálkodik 2 kertben és mindent fel és dolga az, amit a Föld vagy a fák adnak a falusi turizmus jegyében feleségével közösen 10 éve igyekeznek megmutatni mindenkinek milyen bőkezű is Halimba a vendégeivel a nagyszüleim is ítéltek már ide születtem 60 évvel ezelőtt a gasztronómia minden ága érdekelt, hogy inkább a borkészítés -től a főzésig ez egy hobbi hobbitevékenység volt kikapcsolt és nekem mondjuk a főzés az 1 alkotást jelen a természetben hatalmas erő van, tehát az egymás mellett élő növények fák gombák szinte együtt szimbiózisban élnek, és ha Limának egy nagy öröksége a gyógynövénykultúra egy plébános élt Halimbán 50 éven keresztül, aki gyógyteákat készített és mi ezt a kultúrát újraélesztettük vegyszermentessége egy nagyon könnyen el lehet érni, jó minőségű termőtalajt táv gazdag termőtalajt kell biztosítani növénynek úgy mind nekünk Tubel János elkötelezett a szezonális vendéglátás mellett, amelynek praktikus okai is vannak, hiszen azt tudja kínálni vendégeinek, ami az adott évszakban megterem a gazdálkodás végeérhetetlen szolgálat ez a vidéki életmód természetes velejárója része az életünknek, tehát nem kellünk mondjuk volna csörgése én, ha a nyáron őt, akkor kellene a pénzét, akkor meg ébredek kimegyek és szívesen dolgozok hajnalban déli meleg nem lesz ilyen korban, úgyhogy elalszunk 8 óráig, mert még nem úgy kell feladat, de úgy beosztjuk az időnket és akkor az egy nagyon jó érzés, én ezt nagyon szeretem, hogy tavasszal kijövök mikor virágzanak az almafák szinte beszélnek az emberhez a gyönyörű kis fehér és rózsaszín virágai -kal vagy ilyenkor, ha kinézel és ezzel színben pompázik egy gyönyörű narancssága élet, Csili vagy mellette virágzik a zsálya szeretni kell egyébként -et kényszerből ezt nem lehet csinálni a szívvel kell és szeretete tóba eljárás kezdetben főként teákkal gyógynövényekkel foglalkozott, ma azonban már a cél az önfenntartás az, hogy a bőségesen termő kertből minden az asztalra kerüljön balról Arezzi vár jobbról a tehát IKA tartja szemmel a Balaton-felvidék Engels marha farmját, amelyet figyelemreméltó szomszédai és a páratlan zalai környezet okán néhány évvel ezelőtt az ország legszebb birtokai közé választottak Echmann László és felesége Várvölgy határában lassan 10 éve tart jószágot dombokkal és legelőkkel tarkított 54 hektáron a Pharma egésze ráadásul nemzeti parki terület, így aztán szépsége védettséget is élvez már régóta vagyunk itt, de minden nap rácsodálkozunk erre a erre a szépsége akármilyen évszakban, tehát ez a legnagyobb pozitívuma neki vannak bizonyos kötöttségek nyilván ugye nemzeti parkot megőrizzük úgy, ahogy azt kell, de ezek a célok egyet tudunk érteni Ehmann László Félintenzív tartást folytat és vallja, hogy az állatokat mindig a komfortzónájukon belül kell tartani, és megfelelő minőségű takarmányt kell biztosítani nekik, akkor meghálálják a törődést a Zengő az egy közepes termetű szarv nélküli korán érő marha fajta, amelynek 2 változata is, mert a fekete és a vörös a várvölgyi lankákon a feketék vannak többségben próbáljuk úgy tartja marháikat, hogy hogy szabadon legyenek és mint ahogy itt mögöttem is látszik, tehát elég hízó karámokban, akit gyakorlatilag, nagyjából 100 négyzetméter vagy még több is jut egy állatra lassabban hízik nyilván nem olyan intenzív a hizlalás mintha istállóba lennének zárva, de én nekem meggyőződésem, és azért tapasztalatom is az, hogy ugye a húsminőség be meghálálja-e ez a fajta és még bármelyik állat azt, hogy ha, ha tényleg úgy tartjuk őket, hogy jól is érzik magukat egész életükbe és a vágás is, meg minden úgy történik, hogy stresszmentes még ma is kevés olyan farm van Magyarországon, ahol a tenyésztés a tartás és a húsfeldolgozás is megvalósul Echmann László összesen 30 féle steaket készít, amelynek kiváló alapanyaga az NGYSZ marha zömében nedves érlelést folytat ilyenkor változóan 10 négyt ől 28 napon át tartja 0 és 2 fok között a húsokat ilyenkor jön neki igazán azok az utánozhatatlan ízek, amelyeket már a tartástechnológia és a takarmányozás során igyekezett megalapozni a Balaton-felvidéken az olajfák is jól érzik magukat Jennert Alexandra Káptalantótiban vezet olíva fa kertészetet és azt mondja, hogy bizony a változó klíma miatt ma már nemcsak a mediterrán országokban, de itthon is meg tudnak élni ezek a fák 7 évvel ezelőtt saját kertjében ültetett először egy Hollandiából érkezett példányt kertészet évben azonban kizárólag spanyol fajtákkal dolgozik, ugyanis ezek a legellenállóbbak a Balaton környéke az egy külön külön klímával rendelkezik itt kialakult egy szubmediterrán klíma, ami nagyon kedvező ezeknek a fáknak és a talaj is, tehát ez a köves Meszes talaj ez ez abszolút ahhoz teljesen hasonlít, mint az eredeti élőhelyükön csak sokkal több csapadékkal nagyon ellenállóak az, hogy tényleg egy fa mennyire hidegtűrő az az összefügg azzal is, hogy mennyire szárazságtűrő, tehát a kapilláris szerkezetekből egyszerűen visszavonják a vizet a fát nincstelen nedvességgel a hajtás végek és ezért nem tudnak elfagyni a Tóti-hegy el szemközti kis mediterrán paradicsomban 4 igazán népszerű olajfajtával foglalkoznak az egyik a spanyol olívaolaj termelést 85 százalékát teszi ki az anyaországban, de vannak olyanok is, amelyeket inkább Bogyó ígért és szépségük miatt esztétikai okokból érdemes elültetni , bár az olajfák meglehetősen ellenállóak ahhoz, hogy igazán szépen fejlődjenek a magyar tájon is érdemes gondot fordítani a rendszeres locsolás Ukrajna amit gyors növekedéssel hál állnak meg a káptalantóti kertben a legidősebb és talán legszebb fa ez a hajlott törzsi 1200 évesre becsült darab valamit, ez a fa mint csak egy fa, ez a sok 100 év, ami bennük van a történelem ezt valahogy átadják szerintem egyszerűen érzékelik az emberek és és nagyon sokan kötődnek hozzájuk, és úgy jönnek hozzánk az emberek nagyrészt, hogy 5 szívükhöz szerelemhez olajfa engem is nagyon feltölt ez a kertet akármikor akárhányszor idejövök mindig azt érzem, hogy itt valami valami plusz energia van a mediterrán térség leghosszabb életű fájának története egészen az ókorig vezethető vissza több írásos emlék maradt fenn róla, ahol a béke és a boldogság jelképeként hivatkoznak rá olajárra pedig a jóság és a tisztaság elég Szíria 2 tekintettek örökké zöldek örökre szépek lassan 30 éve, hogy véletlenül eltévedt és ha már így alakult itt is maradt a Balaton-felvidéken a német Zuzana Daugherty maga mögött hagyta szobrász múltját hatalmas régen Burgiba műteremlakás át, és úgy döntött Magyarországon próbál szerencsét pont annyi ideje él már itt amennyit szülőhazájában töltött évtizedek óta Pécselyen ebben a meseszerű faluban készíti pikáns egy Szetey különleges mustár Jaitt számára az ecet jóval több mint savanykás ételízesítő üdítő orvosság szenvedély egyszerre régi polgármester jött velem ide és kopogott kapun és én már kívülről gondoltam új, de szép az és akkor mit ott a kapu és én azt gondoltam volna , ha az arc, és amikor kifele mentem, akkor 100 százalék biztos voltam, hogy az az én házam az Aston ezt az otthonom mit fogom maradni lehet hamar szerelmes lettem Melzer centben és kezdtem inni egy szettet és akkor észrevette, majd ezt csinál valamit belem szóval testemmel az adjon ma végülis mindenhol, ahol van cukor ebből lehet csinálni alkohol és ahol van alkohol ebből lehet csinálni és a minél illatosabb íz sáv gyümölcsfa egyet zöldség, ám nagyon jó tud lenni az ecet a végén, és nagyon jót tesz az egész emésztésnek a róni a Csili bazsalikom Silva csipkebogyó szőlő lehetetlen felsorolni mennyi mindenből készül ecet és mustár Susane műhelyében a szezonális alapanyagok többnyire az ecet mester Pécsely határában található kertjéből vagy környékbeli őstermelőktől érkeznek gyakran viccelődik is vele, hogy ő nem szívesen öltözködik, hanem színesen táplálkozik az ecet türelemre tanít megadja az életritmusát, hiszen legalább egy év kell ahhoz, hogy elkészüljön egy adag szobrászkodás is olyan volt, főleg kőből csiszolni kell egy kárára Marwan a köröz az jelenti, hogy ott állsz egy napig és akkor ránézel is mondott Ha még egy fél nap legyen jobb öröm nekem az, hogy igazán igazán sikerül lett Rácz át, mint a Borussia Atman el lehet mondani, az egy igazi jó évjárat és nekem is vannak olyan edzette könnyen azt mondom, hogy asziszem majd a csúcs, most ez időn bodzavirág nagyon sikerült és az a rónia is és mi és is Land ér Dávid is palackba zárja az aromát krémeket szószokat ragu kap mártogatósokat készít, amelyek vegyszermentes alapanyagai többségében a Kővágóőrs Pál kövei részén található kertjéből származnak, mielőtt őstermelő vált volna belőle virágkötő kint dolgozott, ám 5 évvel ezelőtt maga mögött hagyta a fővárost egy csendesebb, de nem kevésbé dolgos vidéki életre váltott felfedeztem azt, hogy nem csak a magyar vonal a magyar konyha van tele kreativitással illetve sokféleséggel, hanem a különböző országoknak a a mártogatós annyi zöldséget rémei és akkor én ezeket szerettem volna kipróbálni és úgy láttam, hogy sikerül azt az ízt el tudom érni, így aztán egyre követték egymást a különböző hízelkedés krémek mindehhez hozzátartozik az is, hogy szerettem volna azt is elérni, hogy ne kerüljön bele tartósítószer ügye gluténmentes legyen, mert semmi szükség arra, hogy akár tejtermék akár glutén vagy bármi adalékanyag benne legyen az üvegekben, mert anélkül is finom és akkor legalább 2 napon keresztül ugye ez Jones tolódik ami csírázó tanítást jelent, tehát valójában azért a vitaminok nagy része itt eltűnik viszont itt nem és az a cél, hanem az, hogy valóban azt tartalmazza, ami rá van írva az irányt az egészséges semmi mást nem kell hozzá, mint ezek a lépések Land ért Dávid nem fél kísérletezni bátran kombinálja a kókuszt kaporral és karalábé -val vagy készít kovászos uborkából krémet csaknem hatvanféle zöldség krémet főz , és bár a szezonalitás az ő esetében is fontos szempont törekszik arra, hogy évszaktól függetlenül elérhető legyen nálam minden végtére is már a nagyszüleink is azért zárták palackba a napsütötte évszakok ízeit, hogy a borongósabb téli napokon is jusson egy falatnyi a nyárból a fényből.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Balaton-felvidék A Badacsonyi borvidéken izgalmas különc a Sabar, hiszen nem bazaltvulkán, hanem permi vörös homokkő az alapkőzet. 2016-ban a környéken jól ismert és a környéket jól ismerő borász, Földi Bálint csatlakozott Ádám Gáborhoz. A Tapolcai-medencében van otthon a tőzsgyökeres Sike Balázs is, aki a Badacsony nyugati oldalán, Badacsonytördemicen készíti borait és feleségével közösen éttermet is vezet.