Itthon vagy!
(korhatár nélkül)
Gyártási év: 2024 Adásnap: 2024. december 27.
Időpont: 11:32:33 | Időtartam: 00:20:06 | Csatorna: | ID: 4353760
Beszélt nyelv: magyar
NAVA műfaj: ismeretterjesztő / oktató műsor
Főcím: Itthon vagy!Műsorújság szerinti cím: Itthon vagy! - Értékeink és találmányokMűsorújság adatai:
Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár. A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.
Technikai leírás:
A műsorszolgáltatói információk forrása az automata beszédfelismerő program használatával készült leirat. A teljes leirat automata beszédfelismerő program használatával készült.
Teljes leirat:
Az év végi ünnepek a
hagyományokról is sokat mesélnek
a mindössze néhány 1000 fős
Borsodnádasd -ról is, ahonnan útjára
indulhatott a molnárkalács készítés
szokása, amely aztán a jeles alkalmak
elmaradhatatlan kelléke lett a
régióban az Egertől 30
kilométerre fekvő Borsodnádasdon
molnárkalács fesztivált is rendeznek
a
helytörténeti gyűjtemény pedig külön
is szól a
történetéről a
karácsony kiemelt voltam molnárkalács
tekintetében úgy a böjt tekintetében
ill. a magának a karácsonyi asztal
Elon való megjelenésénél is
feljegyezték, hogy a családtagok is
fogyasztottak szentelt ostyát,
de még az állatoknak is ütöttek
petrezselymes -et, hogy tovább
éljenek is
egészségesek legyenek gyakorlatilag a
molnárkalács a karácsonyi
ünnepkörben a család összetartozását
együtt maradását szimbolizálta
a kalács formája a római
katolikus liturgián -ról ismert -os
nyárra
hasonlít a leheletvékony sárgul
tésztát eredetileg a Molnárné
készítették a frissen őrölt búzából a
liftre várakozó parasztoknak az
alapvetően sóból lisztből vízből
álló édességet dúsították zsírral
vajjal tojással vagy cukorral, de a
lényeg mindig az volt, hogy könnyen
és
egyszerűen el lehessen készíteni
olcsó
alapanyagokból különlegességét
a motívumok és az
elkészítés módja az erre a célra
fabrikált Sütő Vass adja
1864-ben éppen egy Lemezgyár
telepedett meg és a falusi fiúk, akik
ismerték a molnárkalács ütés
hagyományát
alapanyaghoz nyersanyaghoz
gépekhez illetve szakértelemhez
jutottak
így minden egyes családnak lett saját
molnárkalács Sütő VASAS és mindenki
szerette volna megkülönböztetni magát
a
másiktól mindenki a saját
sütőbe sávos sütött, ezért a saját
jelképei
tette bele akár rajzos formában,
akár a neve formájában vagy akár
éppen a
házasság időpontjának a formájában
a molnárkalács frissen és finom, de
sokáig el is áll készítése hosszú,
fáradságos munka az egykori
kaszinó épületében működő üzemben már
gyorsabban és egyszerre nagyobb
mennyiségben szakértők ezek közül
kerülnek ki az ostyák
a magyar vidék számos étellel
örvendeztette meg a világot a
legtöbbnek
nem ismerjük az alkotóját a Pesti
vendéglős legenda Gundel Károly neve
viszont mindenki számára ismerősen
cseng
Gundel a századforduló neves
külföldi vendéglőkben tanulta ki a
mesterséget
majd hazatérése után átvette akkor
ismert városligeti vendéglőjében van
Peti Chet 1910-ben és
naggyá tette immáron a saját
nevén hozzájárult a magyar konyha
népszerűsítéséhez gasztronómiai
könyvei a mai napig fontos munkának
számítanak Vendéglő írről így
írt a New York Times
1939-ben jobb
hírverést biztosít Budapest számára
mintegy hajórakomány turista
prospektus azok az ikonikus
magyar ételek, amikkel napi szinten
találkozunk vasárnap, mint például az
Újházi tyúkhúsleves a paprikás
csirke Gundel-palacsinta
Somogy Rákóczi-túrós azok innen
indultak ebben az épületben születtek
, ami
érdekessége egyébként Gundel Károly
kapcsolatban, hogy a főzésben
aktívan, ha nem is vett részt, de a
kóstolás -ban mindig is jelentős
szerepe
volt és neki köszönhetjük azt, hogy
például a
gulyásleves, ami mondjuk az
1700-as évek óta fellelhető a
magyar gasztronómiában az bekerült az
éttermek étlapján
Gundel Károly éttermében a kor
hírességei is szívesen megfordultak,
sőt akadt olyan is, aki még a
konyhába
is bebocsátást nyert egy ilyen
vizitnek köszönheti születését és
fennmaradását az emblematikus
Gundel-palacsinta, amelyet az
elbeszélések szerint a helyi
séfekkel Márai Sándor író
felesége alóla ként ismert
Matzner Ilona alkotott
éves szinten körülbelül 55.000 adag
palacsintát adunk el, ami azt
jelenti, hogy mellé több mint 1000
kiló csokoládét használunk föl és
majdan
2300 kiló dió
kerül mellé felhasználásra
a titka az egésznek talán az,
hogy sok tojással készül
van benne egy pici narancshéj
és hát a gondosság és az odafigyelés
az, ami
szerintem fontos már a
jéghegy premier után Gundel észnél
ünnepeltek felesége pedig saját
családja régi receptjét készítette el
az
alkalomra Ady jóval cukrozott
narancshéjjal és mazsolával töltött
csokoládés
palacsinta annyira megtetszett Gundel
Károlynak, hogy fel is vette az
étlapra
akkor még Márai-palacsinta
néven
Magyarország szokásait, kultúráját a
sajátos Kárpát-medencei hatások
alakítják a hazai körülményekhez
alkalmazkodott növények egyedi ízt
adnak a
magyar ételeknek italoknak is,
mint minden más Pálinkás
régiónak Agárd környékének is megvan
a saját jellemző gyümölcse a cigány
megy, de a Magyarországon termő
kajszibarack fajták is olyan
aromaanyagok kar rendelkeznek, melyek
különösen
alkalmasak arra, hogy belőlük
készüljön el
egyik hungarikumunk a
pálinka
Pálinka-alapanyagnak azok a
gyümölcsök jók,
amit teljes érettségében vannak
szemben a piacon kapható
általában kevésbé lett természettől
ezután kíméletes
feldolgozása tiszta körülmények,
amelyeket az erjesztő során kell
figyelni azért, hogy a, az erjedésről
tökéleteset tudjon végigmenni majd
ezt
követően pedig a lepárlással egy
fizikai folyamat annak a
gondoskodniuk bevezetése
pálinkát számos gyümölcsfajtából
főzhetünk,
de a pálinka nevet csak a
Magyarországon termett gyümölcsből
itthon
lepárolt ital viselheti a
jó pálinka elkészítése bizony
szaktudást és odafigyelést igényel
csakis hibátlan szép mosott
magozott gyümölcsből készült
pálinka a lepel állás után egy
színtelen folyadék, ami itt
különböző éllel módokkal lehet
és kell is kezelni lepárlás utána
pálinka mindenképpen pihentetést
igényel, hiszen egy nagyon erős
beavatkozáson keresztül a
hordó alapvetően ízt és a roma
anyagokat is ad a pálinkának az
újonnan kipróbálás alatt lévő
amfóra egymás közeg ott
szín és víz hozzáadása nem
történik, hanem a mikro oxidáció
keretében változik a pálinka
nem lesz jobb vagy rosszabb, mint a
Hondóban,
hanem más lesz a
pálinka készítésnek fontos fizikai és
mikrobiológiai fázisai vannak, de ha
betartjuk őket, akkor a végeredmény
majdnem
biztos, hogy jó lesz idén
ehhez minden adott úgy tartják az
idei termés jóra sikeredett az
agárdi főzde nyitott üzem nemcsak
fogadja a látogatókat, de itt még azt
is meg
lehet nézni, hogyan készül a pálinka
a tokaji aszú titka is a különleges
körülményekben rejlik a Bodrogi és
Tisza mellett a 2 folyó hatására
reggelente Pálra üli meg a környéket
, ami
kiváló életkörülményeket teremt egy
különleges gombának a botritisz
-nek a gomba hatására indul meg
az a folyamat, ami a szőlőszemekkel
páratlan
aromával ajándékozza meg, ez pedig az
aszúsodás, amit a Botrytis
elkezdett azt a borász folytatja majd
egy
másik fontos alkotó a Tokaj
környéki pincékben élő nemespenész
fejezi be, létrehozva ezzel egy újabb
hungarikumot a tokaji aszú
hungarikum a magyarság
csúcsteljesítményét
jelölő gyűjtőfogalom, ami olyan
magyar
értékeket emel ki, amik valamilyen
szempontból egy eddigi különlegessé
teszik a magyar kultúrát hungarikum
például a bajai halászlé,
a magyar gulyásleves a dobos
torta a karcagi
birkapörkölt a pozsonyi
kifli a lángos vagy a
tiszai halászlé,
a halászlé kialakulásához is az
adott táj és az ott élők sajátos
életkörülményei vezettek a Dunán
dolgozó hajómalmokra 2 dolog
mindig rendelkezésre állt a hal
és a Liszt 2 alapanyag
szerelemgyereke a bajai halászlé is,
mely gyufatésztát is tartalmaz és
akkor a legautentikusabb, ha szabad
tűzön készül
a hungarikumok kialakulásához hosszú
út vezetett és nem csak a helyi
földrajzi
adottságok klimatikus viszonyok
kellettek
hozzá számos olyan külföldi hatás is
ért minket az évszázadok folyamán,
ami
rengeteget adott hozzá saját
kultúránkhoz is Mátyás
király olasz felesége nyomán ugye
Itáliából bejöttek a
sajtkészítés titkai a
török hódoltság idején a disznóhús
vált nagyon népszerűvé itt
Magyarországon, mert ez volt az
egyetlen egy állat, amit vallási
okokból a
törökök nem leptek el a magyarok
elleni illetve
érezhetünk egy erőt és francia hatást
,
ami annak köszönhető, hogy az
arisztokraták
hoz szegődtek a francia szakácsok
és ennek köszönhetően sokkal
kevésbé lett sírós a magyar konyha és
kifinomodott a fűszerezés is
az évszázadok alatt a sok különféle
hatás szép lassan összeért, hogy
újabb
és újabb dolgokat teremtsen a
19. századra pedig elkezdett
kialakulni az a különleges étkezési
kultúra, amit ma a magyar konyhának
nevezünk,
és amely ma világszerte ismert
és kedvelt
a Kárpát-medencében eltöltött 1000 év
alatt számos külföldi szokás is
meghonosodott nálunk, melyet aztán a
saját
ízlésünk elképzelésünk szerint vittük
tovább
ezek közé tartozik, ha már a első
számú magyar karácsonyi sütemény A
avanzsált hozzánk osztrák
közvetítéssel érkező bejgli is, amely
ma minden magyar háztartásban ismerős
receptjét pedig generációról
generációra adták is adjuk
tovább Budapest egyik patinás
cukrászdájában is már
1870 óta
ez élniük nagypapám voltál cukrászda
alapítója Auguszt Elek én az
5. generáció vagyok a cukrász
családban szokták kérdezni, hogy mi a
titok, erre mondta anyukám, hogy hát
az, hogy
150 évig mindig volt egy Auguszta ki
fölkelt reggel is bejött és begyúrt a
pogácsát, úgyhogy igazából ennyi
az, hogy mindig jut adjunk a
vendégnek a
nagypapának ez volt az, hogy nem kell
reklám meg nem kell ide semmi
nagy trükk, hanem jó süteményt kell
csinálni és akkor jönni fognak az
emberek, és
úgy tűnik, hogy ez így működött
újabb és újabb sütemények persze
mindig
születnek, de a diós és mákos bejgli
biztos pont marad a pultban ünnep
idején
a jó bejgli tésztáját pedig ma is
kézzel nyújtják és töltik a
cukrászok hajó bejgli
titka szerintem, hogy sok töltelék
legyen
benne, ami bejglit -ben ugye nagyon
sok a
töltelék arányaiban több
százalékban tartalmaz tölteléket mint
tésztát anyukám szerint az is nagyon
fontos, hogy sok tekerés legyen benne
és, hogy a rúd végén is legyen
töltelék, úgyhogy sokszor ugye már a
háromnegyedénél elfogy a töltelék a
végében
nincs szállunk az egészen a végében
van
anyukám szerint az is nagyon fontos,
hogy márványos
legyen, hogy menjen apró repedések
legyenek fajta
nehogy legyen egyáltalán márványos
ugye sokan azt sem
tudják esetleg háziasszonyokat szépen
elkészíteni
az ünnephez nemcsak a különleges
ételek,
de a nem mindennapi italok is
hozzátartoznak a szilveszter éjféli
koccintás hoz például a pezsgő a
mondás szerint a pezsgő a királyok
itala és ez szinte a születése
pillanatától, így van, amikor a
pezsgő Dom Perignon anno nem
ismert lehet a, hanem felfedezte,
akkor
14. Lajos a Napkirály volt
a francia király, akinek nagyon
hamar a fülébe jutott, hogy ott a
Samp
lány környékén ott valami valami
készül,
és meg is kóstolta és nagyon-nagyon
megszerette ezt az italt ugye ezért
is hívják a királyok királynő
kitaláljanak, illetve amikor
vendégeket fogadott más
királyokat császárokkal tű
elöljárókat, akkor mindig egy pohár
pezsgővel csámp árnyal fogadta őket
innen is ered az, hogy a pezsgő vagy
a
a sem Depay az egy welcome Drinkhallt
egy vendégfogadó italként is
funkcionál a dugó
pukkanó hangja a Buborékok
tánccal pohárban a koccintás
mind-mind része a pezsgőzés
élményének és, hogy ez Magyarországon
szélesebb tömegekhez is eljuthatott
abban nagy
érdeme volt Törley Józsefnek, aki a
pezsgő őshazájában Franciaországban
tanulmányozta bonyolult eljárás
minden
egyes mozzanatát hazatérve aztán
maga választotta ki a kiváló minőségű
szőlőt ígérő termőterületeket,
amelyek
aztán a pezsgőkészítés alapjául
szolgáltak egyje környékén
találta meg a megfelelő adottságú
talajt,
amit franciaországi tapasztalatai
alapján
ideálisnak tartott korszerűsítette a
termelést a gyártást pedig Budafokon
kezdte
meg, ahol a mészkőbe White pincék
kiváló
előfeltételeket biztosítottak a
pezsgőgyártás hoz a siker rövid
időn belül minden elképzelést
felülmúlt
talán Törley Józsefét is a
gyár termelése az 1910-es
években már elérte a 2.000.000
palackot nagyon sok
újítást hozott Magyarországra a
pezsgőkészítő Weinsten például labdát
Gorzsai
állást a dugó
eltávolítása akarta seprű
telepítésnek egy komoly szakmai
eljárását hozta például
Magyarországra,
de ő volt az első, aki
motorizált teherautókkal
számítottak így abban az időben egy
lovaskocsi látták Budapest és
Magyarország útjait, illetve ő volt
az első, aki a márkázással akkor
jelentőségét is felismerte
Törley József 25 éven át
igazgatta az általa
1882-ben alapított
gyárat, de halála után is mindig
akadt
valaki, aki az örökségét továbbvitte
gyára pezsgője túlélte a
háborúkat és az államosítást az
általa meghonosított technológia a
mai
napig odafigyelést és rendszeres
törődést
folyamatos munkát igényel, de éppen
ettől lesz különleges igazi
ünnepi itala pezsgő a
pezsgő, aminek még
áriája is van,
pontosan 50 évvel ezelőtt,
1974. decemberében
sajátos szabadalom érkezett az
illetékes
hivatalba, amit egy Rubik Ernő nevű
fiatal mérnök nyújtott be és egy 6
színű játék kockáról szólt a
játék, amely egyszerre vette célba a
gyerekeket és a felnőtteket a
következő év
januárjában meg is kapta a bejegyzést
,
akkor még senki sem sejthette, hogy a
fejtörő
minden idők egyik legnépszerűbb
játéka
lesz, márpedig a Rubik kockára
ez a sors várt a becslések szerint
eddig több mint 100 milliót adtak el
belőle
világszerte a népszerűsége az elmúlt
50 esztendő alatt pedig egyáltalán
nem
csökkent, sőt nőtt
Rubik Ernő is többször körbejárta a
világot,
folyamatosan növekvő számban
érdeklődnek az emberek hiába több
generáción született azóta
manapság egy hétvégén ilyen 30
verseny
van minimum szanaszét a világba,
minden évben van világbajnokság
belőle
minden 2. évben van
Európa-bajnokság ázsiaiaknál
mondjuk egy nagyobb nem tartományi
versenyez egy 10 12 napos
versenyprogramot vesz igénybe
Dél-Koreába azt tudom, hogy több mint
másfél
1.000.000 verseny kockás van
regisztrálva a
versenyzők több számban mérik össze
tudásukat,
melyek közül a sebesség, csak az
egyik
a mezőny nagyon erős, aki nem rakja
ki a
6 oldalt 10 másodperc alatt
az szinte biztos, hogy nem jut be a
döntőbe,
azt nem tudni, hogy a kávéfogyasztás
hogyan 6 a Rubik-kocka kirakására, de
azt igen, hogy a magyar származású
Ili
Ferenc neve világszerte ismertté
vált a temesvári származású
feltaláló üzletember
1933-ban 1 olyan
kávégépet álmodott meg és fejlesztett
ki
Triesztben, amely
expresszgyorsasággal
készíti el a feketét találmányát
időben ugyan továbbfejlesztették,
tekinthetjük az olasz presszókávé és
a
mai modern presszó gépek atyának
a minőségi kávékészítés e azért a
gépesítés től függetlenül bizony
nagyon is
összetett odafigyelést tudást
és tapasztalatot igényel 9
bár nyomással nyomjuk át a kávé
pogácsa. Vizet és ehhez nem a
gőz nyomást használjuk, vagy ahogy a
film tenni,
hanem egy csepegtetős módszerrel,
hanem
egy elektromos szivattyú régen egy
karral
egy rugó eleje nyomta állt, most már
egy
elektromos szivattyú préseli
által vizet a kávé pogácsát és
ezzel tudjuk a legtöbb aromaanyagot
kivenni az adott mennyiségű kávéból
elvileg ez egy teljesen egyszerű
dolog, mert ha így
nézzük ezt csak vizet melegítés
átnyomja,
de hogy ez a hű stabilitás meglegyen
,
hogy az egész presszó ideje alatt,
amíg készült tized fokra annyi legyen
ezt a legnehezebb megoldani ezt
a hős stabilitást
és bár a mai masinák annyiba kerülnek
, mint egy
új autó a baristák hangsúlyozzák,
hogy a
minőségi kávé- szem a pörkölés
és az őrlés mindennek az alapja
persze nemcsak a 20. század
ajándékozta meg a
világot magyar találmánnyal a
középkor
páratlan hírnevet hozott egy kocsi
nevű
falunak a régi iratok szerint a
községben már a 13.
században folyt a ló vontatta kocsik
gyártása, de a 15.
16. században a helyi mesterek számos
olyan fejlesztést vezettek be,
amelyek az itt
gyártott kocsit európa-hírű
vétették
1518-ból már részletes
leírást is találunk a kocsi szekérről
, amiben
azt is megemlítik, hogy Mátyás király
szívesen
utazott a korabeli viszonyok mellett
gyorsnak és
kényelmesnek számító kocsin
mindenféle olyan tulajdonságnak
megfelel, ami a fogatos
személyszállításra nagyon fontos
tehát
gyors volt, mikor gyors egy kocsi,
hogyha
megfelelő súllyal rendelkezik és
legalább 3 ló húzza, mint a kocsi
szekeret a
3., hogy biztonságosnak is kellett
lennie 4. pedig a kényelem,
nagyon sok kocsi kerül külföldre,
akár
dél akár észak akár
Nyugat-Európába, tehát itt akár
érthetjük
Franciaországot az Italia
városállamokat Nápoly Velence,
illetve
Lengyelország mindenki a
saját elképzelése a saját
környezeti adottsága vagy a
funkcionális
használatnak megfelelő átalakíttatta
a könnyű és gyors magyar fogadott
neve
lassan összeforrt a falu valahol
készítették
így lett a kocsiból köznévi, sőt
fogalom a kocsi kocsi
Múzeum a kocsi szekérnek állít
emléket a Tatától mintegy 15
kilométerre fekvő falu Múzeumában
megismerhetjük a munkafázisait a
Bognárok a kovácsok és a foga tolás
hoz használt lószerszámok
készítéséhez
nélkülözhetetlen szíjgyártó munkáját
is a kocsi kocsi már
hivatalosan is hungarikum és a
komárom-esztergomi értéktár
része.
Műsorszolgáltatói ismertető:
Az év végi ünnepek a
hagyományokról is sokat mesélnek.
A mindössze néhány 1000 fős
Borsodnádasdról is, ahonnan útjára
indulhatott a molnárkalács készítés
szokása, amely aztán a jeles alkalmak
elmaradhatatlan kelléke lett a
régióban. Az Egertől 30
kilométerre fekvő Borsodnádasdon
molnárkalács fesztivált is rendeznek,a
helytörténeti gyűjtemény pedig külön is szól a
történetéről.
Magyarország szokásait, kultúráját a
sajátos Kárpát-medencei hatások
alakítják. A hazai körülményekhez
alkalmazkodott növények egyedi ízt adnak a
magyar ételeknek, italoknak is.
Mint minden más Pálinkás
régiónak, Agárd környékének is megvan
a saját jellemző gyümölcse a cigánymeggy, de a Magyarországon termő
kajszibarack fajták is olyan
aromaanyagokkal rendelkeznek, melyek különösen
alkalmasak arra, hogy belőlük készüljön el
egyik hungarikumunk, a
pálinka.
A Kárpát-medencében eltöltött 1000 év
alatt számos külföldi szokás is
meghonosodott nálunk, melyet aztán a saját
ízlésünk elképzelésünk szerint vittünk tovább.
Ezek közé tartozik a mára első
számú magyar karácsonyi süteménnyé
avanzsált, hozzánk osztrák
közvetítéssel érkező bejgli is, amely
ma minden magyar háztartásban ismerős,
receptjét pedig generációról
generációra adták és adjuk
tovább, Budapest egyik patinás
cukrászdájában is már
1870 óta.
Pontosan 50 évvel ezelőtt,
1974. decemberében
sajátos szabadalom érkezett az illetékes
hivatalba, amit egy Rubik Ernő nevű
fiatal mérnök nyújtott be és egy 6
színű játék kockáról szólt. A
játék, amely egyszerre vette célba a
gyerekeket és a felnőtteket a következő év
januárjában meg is kapta a bejegyzést.
Akkor még senki sem sejthette, hogy a fejtörő
minden idők egyik legnépszerűbb játéka
lesz. Márpedig a Rubik-kockára
ez a sors várt. A becslések szerint
eddig több mint 100 milliót adtak el belőle
világszerte. A népszerűsége az elmúlt
50 esztendő alatt pedig egyáltalán nem
csökkent, sőt nőtt.
Közreműködők:
Földrajzi név:
Ortelius:
Tezaurus:
Szabad tárgyszó / cimke:
Személy tárgyi tételként:
Reláció tartalmak: